Руски дипломат шпионирал у нас, разкриха го

Той е бил първи секретар в посолството на Русия
Обновена: 28 окт 2019 15:48 | 28 окт 2019 15:48, Елка Василева
207
Руски дипломат шпионирал у нас, разкриха го
Снимка: Прокуратура

Спецпрокуратурата образува досъдебно производство срещу руски дипломат, осъществявал разузнавателна дейност у нас, съобщи пресцентърът на Прокуратурата на Република България.

Действията се предприети по сигнал от ДАНС. Досъдебното производство е за за престъпление срещу републиката – за това, че от септември 2018 г. чуждият гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел да я издаде на чужда държава.

В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от м. септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Съобразно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“.

По тази причина въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление наказателното производство срещу руския гражданин е спряно.

На 25.10.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: дипломатРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
13
 
16
 
! Отговори
рашия преди 4 години
рашките както винаги искат по братско да ни го набият
78
9
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
целият цирк много лесно може да бъде разбран...Рассията все още си живее в миналия век, работеща икономика нихт, човешки права нихт, корупция я, диктатура яосвен въоръжаване и шпиониране другаде ги няма, не могат да си опекат два самуна хляб без да получат технологичната помощ от някой западен концерн
77
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цвилите вие душевно болните русофили така като гледам:) хохохохо :)))
76
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак тази cвиня си съчинява.
75
4
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
м/у другото,вероятно никой няма да обърне внимяание на това,което ще напиша,но то е показателно за тоталната ***..френия в "държавата"....та:..-ЗАЩО "прокуратурата" е турила на ЕМБЛЕМАТА си СИМВОЛА НА СЪДА?!?!..На "Темида"!!?!?!..ЗАЩО?!?!.."прокуратурата "НЕ е съдия,тя е САМО СТРАНА в делата!!!!!!!!!!!!..или викате "Опита на Франко са прилага у нас,трай си да та не окошарат!"...?!?!
74
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нали е диплпомат,трябва да подържа връзки , защо да е шпионин , и какво ще ни шпионира
73
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 75Хо-хо-хо................цвилите вие ***, а ние ви се смееме!!! Нали знаеш с какво се лекуват фобиите??? Да ти потърсим телефона на добър психиатър?
72
10
 
21
 
! Отговори
рон бургунди преди 4 години
Ей голямо откритие !!!!!Всички дипломати във всички мисии по света са малко или много шпиони.....Само в момента нашите "гурбетчии" дипломати навън са екскурзианти. Руснакът щ1л да разкрие НЕВЕРОЯТНИТЕ тайни на НАТО, които съхраняваме ние хахаххаха
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разкрили те ама друг път.Добре, че САЩ им дадоха информация.
70
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилите горките сте ми толкова смешни с жалките си цвиления :))))
69
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха.........странно КАКВО Е ШПИОНИРАЛ този секретар в нашия разграден двор!!!??? Да паднеш от смях..........че те ВСИЧКИ СЕКРЕТИ ги има в жълтите вестници!!! Аме, возити се на каруцата на краварите, па после ще си СПОМНЯТЕ СЪДБАТА НА КЮРДИТЕ!!! Но я ми кажете КАКВО ще правите когато тогава руснаците ви покажат някой пръст!!???
68
3
 
9
 
! Отговори
джо преди 4 години
Аман от глупотевини, след внимателен прочит на статията става въпрос за вербовка.Ако прокуратурата има разработка, т.е. читави доказателства,записи от срещи, разговори и други мероприятия добре. Ако всичко е под формата на доклади ,ми каза ,му казах, значи сме под кота ЗЕРО. То надали има някаква полза от информацията от нас, но това е друга тема.
67
5
 
9
 
! Отговори
wild horse преди 4 години
Големи тайни пазим ние,държава,която през вековете се навежда на всеки,който я пожела.Колко плитко отклоняване на вниманието от голямата трагедия"Избори". Дали все още някой вярва,че българинът има избор. Потънахме окончателно...
66
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много интересно какво е шпионирали, армия нямаме, секретни технологии, било то военни или други нямаме, изобщо нямаме нещо което може да бъде обект на шпионаж, единствената тайна е колко пари са откраднали политиците.
65
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
бре бре бре да му са не види!..Ама то шпионски скандал след шпионски скандал!!..Човек остава с впечатление,че некъде има конвейр,на който ги сътворяват..........И като стана дума:-Чапай и Петка бягат,белите ги гонят..След един завой хващат Чапай и на връщане,минавайки край една кофа за ***,Чапай рита кофата и вика:-"Петка,излизай!Предадени сме..".........Да влиза мистер Конан Дойл!
64
0
 
8
 
! Отговори
nikonik преди 4 години
Само едно ще кажа, щом чак сега го "хващат" и гонят значи той минимум 5 години е източил тонове инфорамция, ако не и почти всички държавни тайни, създал е агентурна мрежа с подмремрежи и вече мястото му е заето от обучения му заместник за тази позиция. Щом ДАНС и Цаци са се докоплаи през 2018 до него, смятайте този как се е разплул тук.
63
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да шпионираш Бг е като да шпионираш плоска и гладка ДЪСКА.........От чуждопоклоници друго не очаквам - наколенки пред Москва! Тя България излезе според вас най - дoлнaтa и черна.
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е сега другаря разведчик с една дъска в Д то ще брой популацията на медведи по монголската граница 15/20 години
61
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да шпионираш Бг е като да шпионираш плоска и гладка ДЪСКА.........
60
0
 
9
 
! Отговори
Едно..следва преди 4 години
Първият секретар е много висок пост в йерархията на посолството.Втори след посланника но де факто е първи тъй като е водещият човек на разузнаването.Изводите си правете сами.