Руски дипломат шпионирал у нас, разкриха го

Той е бил първи секретар в посолството на Русия
Обновена: 28 окт 2019 15:48 | 28 окт 2019 15:48, Елка Василева
207
Руски дипломат шпионирал у нас, разкриха го
Снимка: Прокуратура

Спецпрокуратурата образува досъдебно производство срещу руски дипломат, осъществявал разузнавателна дейност у нас, съобщи пресцентърът на Прокуратурата на Република България.

Действията се предприети по сигнал от ДАНС. Досъдебното производство е за за престъпление срещу републиката – за това, че от септември 2018 г. чуждият гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел да я издаде на чужда държава.

В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от м. септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Съобразно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“.

По тази причина въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление наказателното производство срещу руския гражданин е спряно.

На 25.10.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: дипломатРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
4
 
5
 
! Отговори
само преди 4 години
бг истерията.....................
98
1
 
12
 
! Отговори
За един приетел пита преди 4 години
Имали арести на неговите шпиони или всичко е алабала?!
97
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо,антигерб преди 4 години
До Анонимен108...и надраска това от "АНОНИМЕН"?!ТИ си АНОНИМЕН,аз съм тоя,който пише тук под регистрацията "ПроСоТо",..вече "ПроСоТо,антигерб".."анонимни" като теб-с лопата да ги ринеш тук,но "ПроСоТо,антигерб" Е ЕДИН!!!!
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Простото,какъв ник, ти си анонимен, бе.
95
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо,антигерб преди 4 години
До До ПроСоТОобръщаш се към гербомажоретката тук,известна с прекорите си "тонката","странджата"....та тая...спатъхната не ..до..клатена активистка ме принуди С ПРОСТОТИЯТА си да си сменя ника....Това-между другото,може и да не се чете..
94
6
 
6
 
! Отговори
сащисан в Boeing преди 4 години
уаааааааууууууууууу, ние ако знаехме всичко това. уууааааааааааааааауууууууууууууу. Слава России!!!
93
9
 
8
 
! Отговори
До ПроСоТО преди 4 години
Простото, Русия е велика, има всички напреднали технологии. Зер, ако можеха, за Аirbus 380, най-големия пасажерски самолет в света, нямаше да си направят сами със силите на Франция, Дребнобритания и Испания, титановата колесарка, на която гигантът каца, а си я поръчват в Русия! Огромните отливки на крила и фюзелаж от съвременни композити за МС-21 сащисаха специалистите на Boeing! А как се прави валцоването на титанови листи за подводниците пак ли от Запада са взели технологиите!
92
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И какви тайни е открил.ние сме разграден двор не се знае и го крият кражбите и част от далаверите на политиците останалото се хвалят с него колко сме силни и верни на тези от НАТО/
91
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо,антигерб преди 4 години
браво!..Със секой твой напън напомняй да сме анти герб!..Добре дошла,съдружничко!
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на всички дипломати както и на нашите това им е работата.
89
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо,антигерб преди 4 години
па, неа много трудно.
88
5
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо,антигерб преди 4 години
ето това е новия ми ник.Пробвай да го копираш!..ОТКАЧАЛКЕ...
87
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Ментакоказах ти вече, спри с диверсантните колхозни коментари защото затъваш все повече и все повечеВРЕМЕТО...ще отсъди!!!!!
86
5
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До93толкова ли не разбираш в каква ..свин..щина се набутваш с това,че използваш ника ми да си пърдиш гербоагитацията?..това е жалко,все пак за "интелигентна" минаваш..
85
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На руснаците специално не им трябва да търсят много дълго в България.Достатъчно е да наминат около ,,Позитано'',и само срещу един богат банкет с бира и кебапчета,другарите ще пеят като славей на попски ливади.А ако има от ,,сливенската перла'' и ,,смядовската луканка'' ще пеят даже в хор.
84
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
до ПроСоТо- МЕНТЕ 90..ДАААААА ментак, не се прави на ощипана булкафалша се вижда от далече, никога няма да пиша такива интернационалистки безсмислици, крадец на никовеСКОРО ще бъдеш на мястото си!!!!!!!
83
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До ПроСоТо-МЕНТЕ 84..Толкова ли си спатъхната,пляво,че в безсилието си да изградиш СВОЙ имидж тук,посягаш на тоа на "ПроСоТо"?!..ама и аз защо ли питам?...ПАРА..ЗИТА ВИНАГИ РАЗЧИТА на "донора"..
82
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ау, какъв страшен ДАНС си имаме! И каква силна цацаратура! Май някой иска за довиждане да се хареса. Ако това беше вярно, щяха да назоват дипломата и да го обявят за персона нон грата. Ама явно им е паянтова постройката и ги е страх да погъделичкат мечока! Смехории!
81
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той разведката си е вършил работата просто,това за което е изпратен.А той е изпратен с задача да открие контакти с корумпирани държавни служите от най-високо секретно ниво,и явно е открил доста такива в българските държавни структури.Да се намерят кои са се продали за пари,и да бъдат съдени за държавна измяна,..публично.Също да им се публикуват имената в ,,Държавен Вестник''.
80
14
 
14
 
! Отговори
смешно преди 4 години
Американските служби са уведомили ЕС за дейността на руското разузнаване в България, където всеко народно представителче е неминуемо обвързано с руската агентира, включително руското *** Радев и СИК-аджийската мутра Борисов. БКП/БСП, ДПС, СДС, Атака, путкриоти и подобна своолоч, както и синодалните попчета от Православната церкова са си руски агенти. Прокурочорчето с дебелото врвтле и то е руско агентче, но нали ги заплашиха с пръст от ЕС сега трябва някак си да реагират. Поне за пред ората.