Борисов подкрепи донорството: Човек не знае кога може да му се случи!

Премиерът призова всички да се замислят за даряването на органи
Обновена: 6 ное 2019 19:14 | 6 ное 2019 11:01, Веселина Йорданова
184
Борисов подкрепи донорството: Човек не знае кога може да му се случи!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов подкрепи донорството и извършването на трансплантации у нас.

"В България се правят най-модерните операции, трансплантации, имаме прекрасни хирурзи", заяви той.

По думите му при успешна трансплантация "част от теб продължава да живее и спасяваш живот". Какъв е проблемът с предразсъдъците – никакъв, коментира той.

Още по темата
В началото на заседанието на правителството здравният министър Кирил Ананиев разказа пред колегите си за започналата вчера национална кампания за подкрепа на донорството.

В рамките на "Да! За живот!" ще бъдат разпространени карти, с които всеки приживе може да изрази желанието си да бъде донор. Това желание няма юридическа стойност, но по думите му, може да помогне на близките в такава ситуация да вземат информирано решение.

Искаме да предизвикаме дискусия, с която да помогнем на хората, нуждаещи се от трансплантация, да се радват на здрав и достоен живот, обясни Ананиев.

От своя страна премиерът каза, че вече е направил това и призова всеки един да се замисли и да го прецени.

И ако толкова си мислят какво би се случило, като дадеш орган, да си помислят чисто егоистично – продължаваш да живееш, коментира премиерът.

Ананиев посочи, че подкрепа има и сред религиозните общности у нас за хуманния акт.

"Не само душата, но и нещо още да продължи да живее от човека", каза Борисов и напомни, че "човек не знае кога може да му се случи".

С днешна дата 1151 българи чакат животоспасяващата операция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ЧЕСТИТО , това е новият бизнес в България
52
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си правиш политически PR на гърба на донорството е отвратително. Безсрамник.
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не виждам с какво точно е подкрепил донорството, освен с приказки, което не е никаква подкрепа.
50
0
 
13
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Човек дето ограби милиарди, който каза: "Ако загубя ще съсипя България". И този изведнъж стана защитник на донорството?ТОЗИ ЧРЕЗ СВОЕТО УПРАВЛЕНИЕ И ЗДРАВНА СИСТЕМА, КОЯТО ИМАМЕ. ЗАРАДИ ТОЗИ СА УМРЕЛИ ХИЛЯДИ.БОЛНИТЕ НЯМАХА ХАПЧЕТА.БОЛНИТЕ ИМ ИЗНАСЯХА ХАПЧЕТАТА (ЗДРАВНАТА МАФИЯ).ЗАБАВИХА НА СТОТИЦИ БОЛНИ ЛЕЧЕНИЯТА ИМ В ЧУЖБИНА.С ТЕЖКИТЕ КОРОНИ ИДВАТ ГОЛЕМИТЕ ГРЕХОВА И НЯМА ДА ИМА ПРОШКА.ИИСУС КАЗВА:По-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да влезе в царството Божиеготви се
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И манекенките така подкрепят световния мир.
48
0
 
9
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Вавилонската блудница се опива от кръвта на християните. И вече векове не може да утоли жаждата за кръв и да се насити на органи.Тиквата запълни дупките по пътищата. Тиквата оправи вълните по магистралите. Тиквата направи България Швейцария. Сега Тиквата ще оправи и донорството.ама, и *** човек. Поне да беше се обадил на сестра си. Тя е в тази сфера. Може в момента да има голям клиент? Така ли е? Да не би някой черен цииганин да умира?Кажи, какво става? Всички тръпнем от любопитство.
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега Антон Тодоров, Тома Биков и Спас Гърневски ще бъдат готови и да ослепееят само и само за да може да им се трансплантират зенниците на вожда на шайката, след като Му дойде края...
46
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нов повод на човек да му се повръща
45
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учените са доказали, че нашият мозък ни защитава от мисълта за нашата собствена смърт. Физиологично не можем да осъзнаем, че ще умрем. Ами статистиката показва че 100% от всички родени умират. Никой от нас няма да живее вечно. И ако това се случи преждевременно, заради наша или чужда глупост, или просто ужасно лош късмет, не бихте ли искали да оставите нещо на света, частица от вас, която да продължи да живее и даде живот на някого? Това с бялата мафия са извинения, просто сте лоши и страхливи.
44
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо всички неприятни са в ГЕРБ ?
43
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изгледайте тази песен Lewis Capaldi - Someone You Loved, https://youtube/watch?v=bCuhuePlP8o . И после говорете за трансплантациите. От другата страна на вашите страхове и чиста злоба, стои човек, който в момента умира. И който би могъл да продължи да живее, ако някой добър човек му подари орган на негов близък. Орган, който иначе ще изгние в земята. Това не разбирате, нали? Тук не говорим за "живот за живот" . Говорим за нещо, което ще изгние в земята ако не го дадете на нуждаещ се.
42
1
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Баце, каквото и да говориш, каквото и да защитаваш-пътници сте, въпрос на време е .Щом по медиите вече без страх и журналисти и професори и интелектуалци открито говорят против Герб, доста ти се клати столчето.Днес по националното радио, Луджев, който не можеш да обвиниш в симпатия на комунистите , определи управлението ти като национален провал, много зле са работите, колкото и да се напъваш и ти, и ПР-ите и бек вокалите ти.Въпрос на време е .
41
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тази анкета само 6% са против това да станат донори. Ако законово се направи донорството да е по подразбиране за всички, тия 6% ще могат спокойно да отидат и да се отпишат от системата. Най-важното е да се свали тази тежест от близките, защото в тежък момент човек трудно взима това решение. Ако е по подразбиране, близките ще могат да откажат, но ще е по-сложно. В крайна сметка, какво по-добро от това ако близкия ти така или иначе си е отишъл, част от него да спаси нечий друг близък.
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз бих дарил органите си, само ако има изрична клауза на въпросната карта, да се отбележи че не желая да бъдат трансплантирани на гербераст. На други хора може.
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм човек на 52 г. живял достойно и почтенно! Искам и в момента на прекрачване на прага на отвъдното да остана чист! Айде няма нужда останки баш от тоя да ме сквернят! Ако има опция в тази карти бих отбелязал, че не желая донорство от него!
38
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера показаха, че над 40% от българите не са готови да станат донори заради суеверие. Този въпрос се решава елементарно - правиш донорството по подразбиране, с опция ако някой много исках, да отиде да се отпише. Тогава всички тези 40% няма да се притесняват, че ще предизвикат злото и ще станат донори автоматично. Така се прави във всички държави, където трансплнатациите са силно развити. Не е редно в най-тежкия момент за близките да ходиш да ги врънкаш за органи. Нека да е по подразбиране.
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чрез търговията с органи се пълни черната каса на ГЕРБ. Същата се пълни и от контрабандата на амфети и каптагон, също и оръжие за ИД. Тези канали се държат от Държвата, а всички знаем кой е държавата в БГ - същият *** и престъпник от снимката.
36
0
 
19
 
! Отговори
A преди 4 години
За да могат неговите авери, като закъсат със здравето, да почнат и да ни убиват за дроб, бъбрек и пр.
35
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов, Вожде на народа - дай личен пример.Дари празната си кратуна за Ботаническата градина в Балчик.И без това е безполезна и не ти трябва.
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Го-син Борисов, много благороден сте станали нещо в последно време. Бравос, бравос! А успяхте ли да спечелите за тази прекасна кауза и собственото си семейство? Например, дъщеря ви? Внучетата ви? Бившата си изгора - банкерката? Само питам!