Първият ден от болничните ще се плаща при болно дете и трудова злополука

Взетите мерки са заради злоупотребите, заяви Менда Стоянова
Обновена: 15 ное 2019 10:52 | 15 ное 2019 09:20,
244
Първият ден от болничните ще се плаща при болно дете и трудова злополука
Снимка: Pixabay

Предложението първият ден от болничния изобщо да не се плаща, нито от НОИ, нито от работодател, е било включено в пакет от мерки, за които "Обединени патриоти" са настояли да се реализират в средата или края на мандата на управляващите, обясни Менда Стоянова, председател на комисията по бюджети финанси в НС.

"Това, което днес изваждате като новина, е часта за болничните, но има още 3-4 неща. Всъщност ние предлагаме пакет от няколко мерки, около който се обединихме", посочи тя.

Менда Стоянова посочи, че за управляващата коалиция е важно да бъде завършен мандата, защото икономиката върви добре.

Още по темата

"Започват и трябва да бъдат довършени много строежи и проекти, важни за хората и държавата неща. Ако се спрем на икономиката, виждате ръст в доходите. Това трябва да продължи, трябва да има стабилно правителство. Трябва и нашите коалиционни партньори да получат удовлетворение. Това беше тяхно искане. Ако беше наше искане, вероятно щяхте да го видите в бюджета, още при внасянето му от правителството. Ние се обединяваме около тези неща”, каза тя в кулоарите на парламента.

„Това беше предложение, което изкристализира в резултат на един анализ, направен от работодателите за рязкото повишаване на болничните в последните години. Ясни сигнали, че става дума за злоупотреби в една голяма част от тях", обясни още Стоянова.

Тя допълни, че когато е било въведено правилото първите 3 дни на болничния да се плащат от работодателя, една от целите е била да се реши този проблем чрез контрол от работодателя върху своите работници.

"Това явно не се получи. Ефектът го няма. Ако го плаща НОИ, го плащаме всички ние", настоя тя.

По думите й сега отговорността ще се раздели между работодателя и този, който ползва болничните, когато те растат неимоверно много.

"Искам да изясня, че изключение от правилото ще бъдат болничните за отглеждане на дете. Както и за болничните при трудова злополука. Ако има такава, то е ясно, че болничните не са фалшиви”, обясни Стоянова.

„Проблемът с фалшивите болнични е голям. С инвалидните пенсии също има голям проблем. Има го, но само с контрол нещата не се решават. Данъчните контролират, но в основата на това да се събират приходи, е доброволното плащане. Контролът е само допълнителна мярка. В закона трябва да има текстове, които да те принуждават да го спазваш доброволно”, смята депутатката.

„Трудно се доказват тези неща, особено когато става въпрос за здравето на човек. Надявам се, че ще има два ефекта. Единият ефект ще бъде икономия от болничните, които плаща НОИ след третия ден, защото ще има ефект на общо намаляване на болничните. Такъв ще има, убедена съм, и разчитаме на такъв", посочи шефката на бюджетната комисия в НС, пред Нова тв.

Вторият ще се получи при работодателите, които така или иначе плащат една маса за работна заплата и голяма част от нея отива за болнични, посочи Стоянова.

"Ако там хората работят, нормално е да се повишат средствата за работна заплата, тъй като ще се повиши производството. Разбирам работодателите, които са в ситуация работниците да не дойдат на работа, защото са си взели болничен. Провалят се процеси. Тази мярка е направена с тази цел - да се спрат злоупотребите”, каза още Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на футболен жаргон:ГЕРБ си вкарва хеттрик в собствената врата.
165
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със съжаление чета коментарите на хората и осъзнавам, че 30 години след началото на прехода 100% от коментиращите очевидно искат комунизъм. Очевидно искат да получават компенсации, а не да изработват парите си... Жал ми е за вас...Като искате да си почивате, вземете си отпуск!
164
0
 
12
 
! Отговори
Справка преди 4 години
А за болни, които впоследствие умират? Те ще трябва да плащат първия ден, това е в закона. Посредник ще е църквата срещу малък процент.
163
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблем с болничните има, защото населението застарява - работещите над 55 колко % станаха? Условията на труд са мизерни, а експлоатацията е нетърпима - работещи бедни, с работен ден по 12 часа, на половин работен ден официално.Или свалят този *** проект, или правителството пада. Социалната им политика ни убива. А сега за пореден път се опитват да ни противопоставят. Какво общо имат здравните осигуровки с пенсиите и майчинството? Патриоти ли? Поредните българоубийци! Писна ми!
162
0
 
30
 
! Отговори
Питане преди 4 години
щом държавата си плаща задълженията към нас когато и както си иска ние защо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да си плащаме социално осигуряване. Всеки месец това са доста пари с които можем са си покрием не един а три дена болнични за месеца дори да си купими и лекарства - при това всеки месец.
161
0
 
0
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 190 Анонименкоито карат работниците си да взимат болнични и да ходят на работа-----------грешно тълкуваш! Вж. най-вече в болничните пише си
160
1
 
19
 
! Отговори
ГЕРПаджия преди 4 години
Добра идея имам и за фалшивите инвалиди. Отнемат се патериците на всички инвалиди и тогава само истинските няма да могат да ходят. На тях ще се продадат нови патерици с 10% намаление.
159
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо имам чувство, че тези които не признават болничните, 1-вия ден не искат да плащат, тези, които карат работниците си да взимат болнични и да ходят на работа и тези които осигуряват на минимална заплата и не внасят данъци са едни и същи ХОРА?
158
0
 
33
 
! Отговори
Търпимост много преди 4 години
Аз имам питане- нон стоп нещо се увеличава, нещо се взима от народа. Обаче народът търпи?!?!?Как е възможно?Хората в нормалните държави ще са на улиците, ама на нас всичко ни е точно
157
0
 
9
 
! Отговори
До 173 преди 4 години
Тя вече е. Има една прекрасна практика напоследък да ти заплащат на края на втория месец, а кой не е издържал или не му е харесало просто си губи парите...дават само някакъв мижав аванс от 200 лв
156
1
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Това беше предложение, което изкристализира в резултат на един анализ, направен от работодателите за рязкото повишаване на болничните в последните години. Ясни сигнали, че става дума за злоупотреби в една голяма част от тях--------------Проблема не е в парте обаче!
155
1
 
22
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Имам усещането, че тази държава се управлява/направлява от съдисти и циници! жестокост и гавра да се види докъде е прага на търпение! То не остана никаква чувствителност!
154
1
 
19
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
За мен е важно, че следващите 13 ще се плащат от работодателя и НОИ! Наздраве за дългите болнични и добрите доктори!!!
153
18
 
4
 
! Отговори
177 Истина, преди 4 години
Защото няма какви мерки да се вземат против фалшивите болнични и корумпираните докторя. *** докажи, че преди 2 дни Пешо не е имал 40 градуса температура и повръщане! Това е наистина сериозен въпрос и работодателите също са прави да си защитават интересна. Решенията следва да са баланс, компромис между интересите на тях и на работещите.
152
2
 
19
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Хората тихомълком си прокараха каквото искаше КРИБ. В оправданието, че било заради злоуботребите могат да повярват само малките деца и избирателите на ГЕРБ. Сега вероятно ще стане тупордия и както винаги прави гусин Бурисуффффф ще излезе и ще оправи нещата или поне ще обещае, че ще ги оправи, че тези от КРИБ ще му намопмнят, че от догодина ще имаме нов прокурор, който може и да почне да забелязва някой неща в ГЕРБ, ако правителството не слушка !
151
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както каза ББ по време на Изборите - Най сигурно е, че един ден всички ще отидем в ОрландовциДа ама преди това те ще си поживеят а ние ще се измъчим защо като ще мрем не умрем в БОЙ за Свобода?
150
1
 
29
 
! Отговори
Трайно Безработен преди 4 години
Ходих скоро на Интервю за работа и ме питат можеш ли да караш мотокар, кран и още 5 неща обаче ще те осигуряваме на минимална!
149
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко ви е скоро няма и заплати да ви дават ще работите без пари ама трайте си за да не ви ...
148
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баща ми преди да почине беше 3 месеца на легло аз бях Безработен та можех ад го гледам не съм вземал болничен! Какво ревете нали си ги избирате да ви управляват
147
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До преди Изборите Бойко разправяше как ще вдига заплатите с 10 % от Януари!Минаха Изборите и ето ви болнични за ваша сметка и това ако не долен измамник.