Енергетиката – във фокуса на САЩ и България

Премиерът се срещна с Кристофър Форд от US департамента
16 ное 2019 16:32,
119
Енергетиката – във фокуса на САЩ и България
Снимка: Правителствена пресслужба

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с помощник държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд. На срещата присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланика на САЩ Херо Мустафа.

Сътрудничеството между България и САЩ и в областта на енергетиката беше сред акцентите на разговора в Министерския съвет, като помощник държавният секретар Кристофър Форд отбеляза, че тази област е жизненоважна за общите ни стратегически интереси и национална сигурност.

Премиерът Борисов изтъкна потенциала на страната ни да осигури диверсификация на енергийните източници и маршрути не само на наша територия, но и в региона. Българският  министър-председател заяви, че за България е от стратегическо значение  да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа и специално акцентира върху реализацията на газовата връзка с Гърция. Борисов напомни, че през настоящата година са реализирани и първите доставки на втечнен природен газ с произход САЩ за страната.

Премиерът  Борисов подчерта, че като държава членка на ЕС България стриктно спазва изискванията за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. В този контекст министър-председател отбеляза  успешното партньорство между българската страна и „Уестингхаус“  през последните 15 години, включително и в търсенето на възможност за изпълнение на европейските изисквания за диверсификация на свежото ядрено гориво.

Потенциалната реализация на проекта АЕЦ „Белене“ също беше обсъдена в рамките на срещата. Премиерът Борисов посочи, че общо тринадесет компании са подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор. Сред тях е и американската компания "Дженерал електрик". Помощник държавният секретар Форд  изрази отново виждането на САЩ за този проект и двете страни се договориха за скорошно изпращане на екип от американски технически експерти до България, за да бъдат проучени възможностите за засилване на българо-американското стратегическо партньорство в енергийния сектор. Министър-председателят Борисов и Кристофър Форд дискутираха също българо-американските отношения в гражданската атомна енергетика, установени в споразумението САЩ – Евратом 123.

В рамките на срещата беше отбелязано доброто сътрудничество между България и САЩ и в редица други сфери като сигурността и отбраната, борбата с тероризма, образованието и връзките между народите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
3
 
! Отговори
комунизмът си отива преди 4 години
Русия вече няма да може да пласира скъпа газ в България и няма да може да ни извива ръцете. Децата ни няма вече да спят на студено.
43
3
 
7
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
"Ердогане разменете се със Тиквата за 1 година поне или 1 мандат и му покажи как се отстоява национален интерес." Цитатът е от един Анонимен но ми харесва
42
3
 
14
 
! Отговори
СВЪРШИ СЕ преди 4 години
САЩ ЩЕ СТРОЯТ АЕЦ-БЕЛЕНЕ!НЕМА ЛАБАВО....ХА,ХА,ХААААААААААА...
41
4
 
28
 
! Отговори
C преди 4 години
Колонията иска разрешение от шефовете за нов АЕЦ, а те пак казват йок.
40
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, какво ли ще заповяда на Борисов този кравар?
39
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Америчката газ е 4 пъти по скъпа от руската газ!Тоя Борисов се продаде на каубоите отвсякъде!
38
3
 
22
 
! Отговори
от кухнята преди 4 години
Щели да тричат Баце. Заради патока.
37
7
 
26
 
! Отговори
До странджата преди 4 години
Странджа,наистина ни излизат много скъпи американските ти приятели.
36
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От както "тръгна"американската газ към България,пожарникарите забраниха на бензиностанциите които се снабдяват с руска газ да се зарежда газ за бита на цена 0.89 за литър.А на тези които се снабдяват вече с американска им е разрешено да зареждат за бита на цена1.23за литър.Айде честита американска газ.Таз година забрана само за някои,догодина за всички да зареждат руска газ.Само че американската е шистова с примеси и не става за автомобили защото съсипва двигателите им.Вече има пострадали
35
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
уестингхаус щеше да строи 7 блок на козлодуйвсичк обеше да се отбие строителството- както виждате нищо няма сега ще е същото ще кажат че ще го правяти чакай от умрял писмонищо протшв нямам до пжстроат централа но ти целат точно обратното - българия да се превърне в черна дупкаа тази измислена уестингхаус бешше пробутала горива на чехите и украйнцитеедвам се оправиха разминаха се с ядрена катастрофа и не си мислят да взимат гориво от тях-с помоща на банкянското странат ни ще я закопаят
34
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гн.Борисов повдигнати въпроса за американските визи нали сме членка на ЕС какъв е тоя двоен стандарт.
33
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГОСПОДИН РУМЕН РАДЕВ Е ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.ТЪ.ПАНАР СИ ТИ.
32
5
 
34
 
! Отговори
pilot преди 4 години
Този пак са го навели и тежко ни и горко ! Белене строено от американци , нали се сещате каква ще е цената на тока , те Мариците ги взеха наготово и ни отрязаха главата до кръста , та камо ли белене! А колко струваше цената на втечнения газ, само да попитам ! А ремонта на Козлодуй дали няма да са против ! Ние вървим по пътя на Украйна , а там е мизерия тотална и всички им се подиграват ,*** банкянски селянин !
31
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** гледа като пребозало теле Херо Мустафата.
30
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСИЯ Е НОМЕР 1!
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чакам смелите борци срещу комунизма да се изправят в цярл ръст пред комуниста второ поколениеи служител на мвр второ поколение кратунков от банкя и да му кажат колко са лоши комуниститеособенно тия дето си дъпжат партбилета във вътрешния джоб
28
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее Русия! Долу САЩ!
27
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото кажат Големите началници.Той е никой. ***, необразован, не знае дори английски.Само слуша и козирува.Единственото, от което се страхува е да не го сменят и да изгуби сладката Властчица,от която за 10 години стана Милиардер.
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тая тъпня дето я прабутвал кобурга е невъзможнаслужи за оправдание на всичките му предателства на родината нии сегашните продажници все гледат да се скрият зад неяправилно е казал народа неможе ем у. в пу..ата и душана в рая
25
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин е велик. Той ще разчисти краварската плесен. Като Доместос - до крак.