На косъм от бой: Пенсиите нажежиха страстите в НС

Стигна се до преждевременно прекратяване на заседанието
Обновена: 3 дек 2019 20:34 | 3 дек 2019 20:33, Петя Славова
35
На косъм от бой:  Пенсиите нажежиха страстите в НС
Снимка: архив, Булфото

Лют скандал в парламента, заради дискутирането на въпроса за пенсиите. Парламентът не успя да гласува минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от догодина да бъде 250 лв. поради избухналия по време на вота скандал. Текстът остана за утре, съобщава БТА.

При започнала вече процедура по гласуване на постъпилите предложения от БСП поискаха поименен вот, което не бе допуснато от председателстващия заседанието Емил Христов. След последвалите спорове, в които се включиха и от "Атака", в крайна смета той обяви край на днешния пленарен ден.

Предложението на управляващите е минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари догодина до 30 юни да остане 219,43 лв., а от 1 юли до 31 декември - 250 лв.

На дебатите присъства новият министър на труда и социалната политика Деница Сачева. Десислав Чуколов /"Атака"/припомни на бившите си партньори от ВМРО и НФСБ, че първоначално са обявили, че ще искат 300 лв. минимална пенсия. Подкрепете сега тя да стане 300 лв., призова ги той. "Воля" също са за 300 лв. пенсия.

БСП предлагат от 1 януари минималната пенсия да е 250 лв, а от 1 юли - 300 лв. ДПС поискаха от 1 януари до 31 декември догодина минималната пенсия да е 250 лв., но мнозинството го отхвърли. Рамадан Аталай предложи в зала от 1 януари цифрата да се замени с 500 лв.

Окончателно парламентът прие минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица да е 610 лв. За регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители той ще е 420 лв.

Остава непроменен максималният размер на осигурителния доход от 3000 лв. Утре предстои парламентът да гласува и размера на паричните обезщетения. Заложено е помощта за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да остане 380 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо въобще има минимална пенсия? Ако не си работил цял живот трябва ли да взимаш нещо??? Въпроса е как се калкулира пенсията а не колко е минималната! Дъно няма, както няма дъно на мързела...
6
1
 
19
 
! Отговори
ГОСПОДИ ПРОСТИ ИМ преди 4 години
МОЖЕ МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ ДА БЪДЕ НЕ 300 - А 1300 ЛЕВА.НО НАПИШЕТЕ СЪЩО 1 евро = 2,54 лева ЩЕ СЕ ЗАПАЗИ ИЛИ ЛЕВА ЩЕ ДЕВАЛВИРАМНОГО ПСИХИЧЕСКИ РАЗСТРОЕНИ ИЛИ НЕВМЕНЯЕМИ,НАПЪЛНО НЕГРАМОТНИ НАСЕЛЯВАТ Н,С, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ.ПЪЛНА ИКОНОМИЧЕСКА ГРАМОТНОСТ И ЕЛЕМЕНТАРЕН ИНТЕЛЕКТНИВО НА ДЕЦА ОТ ДЕТСКА ГРАДИНАСЕГА НАЯСНО ЛИ СТЕ ЗАЩО СМЕ БЕДНИ БЕДНИ СМЕ ПОНЕЖЕ НИ РЪКОВОДЯТ ПРОСТИ ХОРАНЕ Е ВЪПРОС ЦИФРАТА НА ПЕНСИЯТА - ВЪПРОС Е ПОКУПАТЕЛНИЯ И ПОТЕНЦИАЛЩЕ ПОРАСТНАТ ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ТЕРМИНАЛ 2
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другари,върнете ни окрадените пари,внасяни за старините ни.Тия комунисти като Банев скрападжията и Корнелия инпексовата и сие,които са без морал,са причинителите на геноцита на обикновените пенсионери и бягство на децата от червената мафия.
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавите българоубийци мечтаят да затрият окончателно пенсионерите!
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ns pravi zakoni za diskriminacia na bg narod, sha ima bum bum bum...
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
toz ns sha gori. zasto za tutunoproizvoditeli ima drug zakon, te izvanzemni li sa, izvan bg darjavata li sa?! ili sa specialni ot lunata?!
1
4
 
4
 
! Отговори
Само в Африка. преди 4 години
Съм виждал парламентарна борба.