Абсолютно независим прокурор ще разследва главния прокурор

Законопроектът за създаването на новата правна фигура беше приет от МС
Обновена: 7 дек 2019 10:56 | 7 дек 2019 10:46, Елка Василева
292
Абсолютно независим прокурор ще разследва главния прокурор
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Създава се ново звено, абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението при извършено престъпление. Това каза на извънредно заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

„Затова разкриваме това звено. Той не е зависим от главния прокурор – разследва и недокладва, недокладва и в хода на разследването“, добави още министър-председателят.

Създава се нова правна фигура, която да разследва главния прокурор. Дава се статут на прокурор на завеждащия отдел Инспекторат към Върховната касационна прокуратура. Това обясни от своя страна правосъдният министър Данаил Кирилов на извънредното заседание на правителството по повод предложените промени в НПК и ЗСВ, с които да се изпълнят препоръките на Венецианската комисия по отношение статута на главния прокурор. Проектът за промени в НПК и ЗСВ беше приет от МС, предстои той да бъде разгледан в парламентарната правна комисия, а след това да се гласува в НС.

Този "абсолютно независим" прокурор ще се избира от прокурорската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 и с мандат от седем години. При разследване, водено от завеждащия Инспектората прокурор, той няма да докладва на главния прокурор за своите действия, обясни Кирилов. Също така той ще може да разследва и заместниците на главния прокурор.

С настоящите промени отпада предложението на министър Кирилов да се отстраняват от длъжност председателите на ВКС и ВАС, при съмнения за престъпление, с 2/3 мнозинство от ВСС. Това е и една препоръките на Венецианската комисия към България, чието официално становище, след направения от тях анализ, ще бъде публикувано следващата седмица.

С приетия днес проект затваряме кръга от поети ангажименти към председателя на Европейската комисия, каза още премиерът Борисов.

„Когато се обсъждаха мониторинговия механизъм за България, изпратих едно писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК), с което исках указания да чуем какво трябва да направи България, за да отпадне механизмът. Препоръката беше да се обърнем с промените и предложенията, които имаме, към Венецианската комисия“, обясни премиерът, цитиран от "Фокус".

„Направихме го. Голяма група експерти от Венецианската комисия дойдоха в България, срещаха се с всички, включително и с мен. Вчера им беше финалното заседание, излезе документ 16-17 страници, анализ, исторически с препоръки и така, както бях поел ангажимент с извънредно заседание“, допълни той.

„Извънредността на заседанието е да се покаже желанието да се съобразим с всички препоръки от Венецианската комисия“, каза още Борисов.

„Преди няколко дена новият председател Урсула фон дер Лайен подробно я запознах и веднага решението днеска по надлежния ред ще изпратим на заинтересованите комисари и до нея, лично нашето решение. С ангажимента, който имаме ГЕРБ и Обединени патриоти в парламента да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо“, каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
19
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 4 години
Вижте само как изглежда министъра Кирилов ,представителя на димитровградската юридическа мисъл.Вижте и гл.прокурор Гешефтаров.За Вожда да не говорим.А тази новата ,министър Сачева направо плаши с глупостта си.Какво ново звено ,какви пет лева ,какъв независим прокурор бе ,хора?Тая държава си отива с това абсолютно неадекватно и неграмотно управление.Целия кабинет "Тиква-3" е едно недоразумение в световен мащаб.
150
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
независим в България - ,,те такова животно нема,.
149
0
 
15
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
АБСОЛЮТНО НЕЗАВИСИМ ПРОКУРОР - НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО
148
0
 
25
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Ха ха ха. Абсолютно независим прокурор, който ще се избира от същите или подобни подставени от партиите лица, които избират главния прокурор. Че какво му е независимото. Ако искат абсолютно независим прокурор, кандидатите трябва да бъдат предложени от неправителствени обществени структури и прокурора да се избира с пряк избор от народа чрез гласуване.
147
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Независим е само този които е пратен от БОГБОГ ли е Бойко
146
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Впрокурорчихме се бре!!!!Досега беше зависим прокурор и над него Бойко.Сега ще е зависим,''независим'',Бойко.
145
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наскоро говорих с един гербаджия, който ми каза, че е прочел две книги, но не смее да каже, че да него помислят за по-умен от вожда си....
144
1
 
16
 
! Отговори
tt преди 4 години
Значи пак ще го избира Пеевски.Само разходи.
143
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо като един нов Филчев, който стана независим от СДС и подгони СДС, Гнома и Костов.
142
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А абцолютно независимия ще се разследва от друг абцолютно независим, който ще се разследва от друг абцолютно независим .... всички избрани от бацето естествено, за да не си пречат.
141
0
 
23
 
! Отговори
Дон Корлеоне преди 4 години
Как може да е независим някои които е назначен от някои!Аз не мога да си го представя Аз да сложа някои а той да е независим от мен
140
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали главния е най-главен.Нещо не се връзва.Май не трябва да го проверява друг прокурор.
139
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе аланколу какви прокурори какви 5 лв.??!!!!Като му обраха ромалесте Прокурорката каза те си искали АЗ съм давал нямало престъпление.Да можех да я видя насаме както ме хванаха ромале и да я питам тогава как ще ми откаже!
138
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле колко послушен премиер си имаме бре!Щом Венецианската комисия иска веднага изпълнява и назначава един независим прокурор!Ти да видиш?!А дядо Коледа трябва да му донесе още едно островче в Гърция да си има той!Послушен,слушка той!Конграджилейшън Борисов!
137
0
 
16
 
! Отговори
5 преди 4 години
Да бе ,голям цирк !Кой ще го избира ? ВСС -този който избра Гешев .Кой ще го посочва ? Прокурорите и премиера !? Кой ще поосочи за такъв Борисов -свой човек ! Опаа, работата вързана - "Огледал се Илия -пак в тия !"Всичко това е една мимикрия на реформи в правосъдието ! Дани каза , че с това изпълнили всички препоръки отвън !Значи ,спираме до тук !Тиу се гаврят с българските граждани !Венецианците се справиха с мафията и сега оправят нас пълните *** !
136
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокурор до прокурора, полицай до полицая и пак си е същата и по зле , още един храненик на голяма заплата на държавата.
135
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронният номер на мафията е, след като е овладяла всички власти, да настоява да бъде проверявана от тези власти! Опечена работа!
134
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много интересно кой ще бъде този абсолютно ,,независим ''прокурор ?
133
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, през времето когато не разледва гл.Прокурор, какво ще върши този прокурор???Или постоянно ще повдига обвинения на гл. Прокурор???!!!
132
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Тиквата такива назначения и зависимости са напълно нормални! Помните ли към края на първия си мандат, когато ни убеждаваше, че е напълно нормално да си подслушва подчинените, министрите и съпартийците, за да имали страх от него. В една нормална държава, един час след като каже такива приказки щеше да е заминал в политическото небитие, разследван за непозволено използване на разузнавателни средства, осъден и сега щеше да праща коледни картички в компанията на бай Ставри!