Радев иска да върне вярата в изборите, обяви се за дистационно гласуване

Машинният вот трябвало да е задължителен
100
Радев иска да върне вярата в изборите, обяви се за дистационно гласуване
Снимка: БТА

Има ерозия в доверието в изборния процес, това е факт, коментира президентът Румен Радев в обобщаващото си изказване в края на днешната, инициирана от него, среща с представители на ЦИК, на институциите, свързани с провеждането и организацията на местните избори тази година, както и анализатори на изборния процес.

Още по темата

Тази ерозия на доверието отблъсква хората от изборите, намалява избирателната активност и това е най-голямата загуба, защото това делегитимира целия изборен процес, демократичните процеси в обществото, коментира президентът Радев, цитиран от БТА.

Наша задача е да върнем вярата в изборите и по този начин и вярата в институциите, заяви той.

Президентът се обяви за повишаване на наказанията при регистрирани криминални престъпления по отношение на изборите, както и на финансовата санкция при административни нарушения.

Румен Радев отново подчерта, че при тези условия на недействителни бюлетини и отчитане на резултатите, машинното гласуване няма алтернатива и трябва да бъде въведено изцяло, както е по закон, решавайки редица проблеми. Трябва да се мисли и за следващите стъпки като дистанционното електронно гласуване.

Има създадена добра организация, има правила, процедури, разпоредби, но голямото предизвикателство е те да стигнат от "хартията" до последната СИК и да се приложат в практиката, коментира държавният глава.

Той призова за постоянен фокус върху изборния процес в страната. Типично за нас, изборите минават, винаги има критика, анализ, предложения, оттам нататък потъват, ЦИК остават сами, следващите избори наближават и, там "на пожар", тръгваме да правим редица необходими стъпки, и в много от случаите не успяваме да ги доведем докрай, коментира държавният глава.

Радев постави въпроса и за необходимостта от равнопоставено медийно отразяване на всички области в страната при избори. С днешната дискусия президентът ще запознае и парламентарните представители на планираните от него консултации с политическите сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз в изборите вярвах само по бай тошево време.После дойде демокрацията и спрях да вярвам на изборите.
56
1
 
25
 
! Отговори
gosko преди 4 години
Дистанционните избори по интернет създават идеалните условия за манипулации на гласуването и купуване на гласове. Очевидно е!Всички, които желаят въвеждането на такъв вот, по същество искат манипулации и контрол на гласоподаването
55
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде пак почна с мантрата на червените кауни,по точно на каунката Мая Кречеталото,и той да е в прожекторите,че казал нещо.Защо да са опорочени изборите ,бе ,при смесени избирателни комисии.Може да стават грешки,поправят се,затова е комисия.Но да се внушава ,че самите избори са опорочени на нищо не прилича.Каквото става е преди изборите,тогава се обработват гласоподаватели,не точно в изборния ден с някои изключения.И това машинно гласуване дето го няма никъде,освен във Венецуела,вече изби рибата
54
4
 
23
 
! Отговори
Андрейчо преди 4 години
Я па тоя! Всичкоите му приказки и увъртания - ала-бала!Предлага още по-мошеническа сис тема,на която не можеш хвана началото и края - как пък все попадаме на такива "знаещи и можещи " президенти,бе?!
53
4
 
20
 
! Отговори
MY DICK YANKO преди 4 години
Десо жендъро с широките рамене ще го нашамари тоя пухльо. Да си слага зеления чорап на главата и да ляга
52
2
 
15
 
! Отговори
Край преди 4 години
Изборите са МАЖОРИТАРНИ в ДВА ТУРА.ОБАЧЕ народ който не ги налага на политиците си - НЕ ГИ ЗАСЛУЖАВА.Такъв народ не му трябва свободата на избора. Не я е дорасъл и осъзнал.Трябва му пъдар и в лицето на ББ го има идеален. Пасе, пои стриже и дои стадото.Румбата?!? Идеален е за паради ама всъщност е излишен.
51
5
 
25
 
! Отговори
до 54 преди 4 години
Що,лъжа ли е?Ми с машинации го избраха.Всичкото ***.нгал необразовани люде с 8 ми клас и воглаве с мен тъ.панара гласувахме за тоя ***.Такава грещка не съм правил,още ме е яд как се подлъгах.
50
5
 
26
 
! Отговори
fighter преди 4 години
Интересно обаче,когато го избраха за президент,нито имаше ерозия в избоният процес,нито изборите бяха купени.Сега друга песен пее другарят льотчик.Като го гледам колко ду.ха на кремълското джудже,поне да го бяха поканили там да го поглезят малко.Пък той хем русофил,хем се снима до Тръмп.Смешна работа.
49
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато зад гърба ти стоят хакерите на Путин е естествено да искаш машини гласуване и гласуване по интернет. За тях е фасулска работа да изберат който си искат в България след като даже на САЩ натресоха Тръмп.
48
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи от думите му излиза че президента ни е избран с изборни машинации и купуване на гласове защото по време на избора му не е имало машинно гласуване.
47
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е що не върна вярата в изборите докато се кандидатираше за президент бе Другарю Президент - как беше избран?
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не съм вярващ. В случая с изборите съм атеист.
45
5
 
34
 
! Отговори
Празнодумец преди 4 години
Поредната доза празни приказки и кухи фрази от пенсионирания военен Радев ! Така и безсмислено ще му мине мандата без да свърши нещо полезно за хората !
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МНЕНИЕНямаш връзка с центъра!!!
43
27
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Дори това и да се случи - машинното гласуване , какво ще видим - ГЕРБ ще падне от власт на следващите Избори , Главния Прокурор и Най-Главния Прокурор е от ГЕРБ .Ще минат повече от 10 години докато се възстанови България от Грабежа .България няма Шанс , ще пропадаме докато съседните Държави не разделят Територията по-между си .
42
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички некадърни управници "решават" проблемите със закупунане на техника:Хората не гласуват и затова Радев предлага да НЕ гласуват, ама електронно.
41
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама до кога Радев ще се занимава с теми които не са от неговата компетенция бе ?Абе, България се напълни с руски шпиони, които ерозират държавата, а той мълчи като борсук.Абе руската хунта заплашва държавата, вербува шпиони, награждава ги с медали и ги праща да саботират държавата, а той продължава да се крие.Абе "русофилско братство" организира заговор за промяна на държавното управление, а Радев се прави на ЦИК'аджия !
40
8
 
24
 
! Отговори
до 42 преди 4 години
алууу ще говориш за себе си и другите *** кумунисти тая фуражка прецедента кат му видя снимката ими се повраща
39
8
 
25
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Прецедентът върна убеждението , че е руски агент - може пак да е взел комисионна за изборни машини - бая са скъпи ( 3000 лв едната ). Ейййй, тоя се оказа голем бизнесмен ! Поръчал е вече и софтуера - резултатите ще бъдат 99 % гласували за БСП .
38
5
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
......Да живее Путин и Русия.Кога ще преминат Дунава да ни освободят от чорбаджии и изедници.......Хахахахаа, ще преминат кога си видиш ГЗ без огледало :))))))))))))))))))))))))))))))))))))