Радев иска да върне вярата в изборите, обяви се за дистационно гласуване

Машинният вот трябвало да е задължителен
100
Радев иска да върне вярата в изборите, обяви се за дистационно гласуване
Снимка: БТА

Има ерозия в доверието в изборния процес, това е факт, коментира президентът Румен Радев в обобщаващото си изказване в края на днешната, инициирана от него, среща с представители на ЦИК, на институциите, свързани с провеждането и организацията на местните избори тази година, както и анализатори на изборния процес.

Още по темата

Тази ерозия на доверието отблъсква хората от изборите, намалява избирателната активност и това е най-голямата загуба, защото това делегитимира целия изборен процес, демократичните процеси в обществото, коментира президентът Радев, цитиран от БТА.

Наша задача е да върнем вярата в изборите и по този начин и вярата в институциите, заяви той.

Президентът се обяви за повишаване на наказанията при регистрирани криминални престъпления по отношение на изборите, както и на финансовата санкция при административни нарушения.

Румен Радев отново подчерта, че при тези условия на недействителни бюлетини и отчитане на резултатите, машинното гласуване няма алтернатива и трябва да бъде въведено изцяло, както е по закон, решавайки редица проблеми. Трябва да се мисли и за следващите стъпки като дистанционното електронно гласуване.

Има създадена добра организация, има правила, процедури, разпоредби, но голямото предизвикателство е те да стигнат от "хартията" до последната СИК и да се приложат в практиката, коментира държавният глава.

Той призова за постоянен фокус върху изборния процес в страната. Типично за нас, изборите минават, винаги има критика, анализ, предложения, оттам нататък потъват, ЦИК остават сами, следващите избори наближават и, там "на пожар", тръгваме да правим редица необходими стъпки, и в много от случаите не успяваме да ги доведем докрай, коментира държавният глава.

Радев постави въпроса и за необходимостта от равнопоставено медийно отразяване на всички области в страната при избори. С днешната дискусия президентът ще запознае и парламентарните представители на планираните от него консултации с политическите сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Илиза че най-нечестните избори бяха при избирането на Радев !
36
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее Путин и Русия.Кога ще преминат Дунава да ни освободят от чорбаджии и изедници.
35
8
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До До 16 ЗозоАйде де, давай. Напиши си доноса, това на 100% ти се отдава. Мръсни руски ***! Свърши вашата. Оръжието ЕГН мори яко дъртите ***. В скоро време и в парламента няма да влязат.
34
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до КлепоушкоТо ГЕРБ като са едни демократиии....Ти сляп ли си или си се налапал по времето на това управление?Най-много ме дразнят,като кажат,че ГЕРБ не били комунисти!Какви са а?!!!Я се замисли имаше ли други през 1989г?!А?!!!
33
14
 
2
 
! Отговори
До 25 Националист преди 4 години
Не ми се каниотрепка . Аз съм на много по високо стъпало от тебе. Аз съм нацист.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Stom ne moje da stava s sms, pisma,...bg mobilnite operatori, bg post i benebe v rbg ne zaslujavat nikakvo doverie... nula doverie v tiah....
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп вече ще казва кой да спечели изборите.И ти Радев го знаеш това.
30
7
 
3
 
! Отговори
ghost преди 4 години
До АнонименПо тази логика,хората не трябва да пазаруват on line,да си плащат данъците,сметките,самолетните билети и т.н.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Niama nikakvo doverie v dance, bnb i bg post, zatova ne moje da stava glasuvane s sms i s pisma prez bg post i bnb....Eftino, lesno, barzo, dostapno...Sms i pisma po bg post i benebeto sa nelegalni kanali samo za criminalni deinosti...?! A politicheskite izbori ne sa criminalni deinosti, ne, ne, ne sa....ili samo malko ne sa...?! A mnogo sa?!
28
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зелени Чорапи,нищо няма да направиш.Празни приказки.Нещата вече са изпуснати.Всичко у нас е МАФИЯ.
27
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те хакнаха НАП та едни избори няма да могатРезултата ще бъде 99 % за Бибичко и Гроб
26
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абее рУцко деСкин кога ще си признае, че спечели на балотажа благодарение на гласовете от ДПСи патриотите, което е 100% контролиран вот !!!!
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дистанционно гласуване значи не само манипулиран вот, но и край на тайното гласуване. Всеки малко по-светнат хакер ще може да ви прихване трафика и да разбере за кого гласувате. Отделно че цели екипи ще манипулират крайния резултат, отделно, че вкъщи може да те сложат да гласуваш с пистолет на слепоочието,
24
11
 
5
 
! Отговори
ghost преди 4 години
Дистанционното гласуване трябва да се въведе,именно заради тези над 2,5млн. българи,живеещи в чужбина,които са основно перо в БВП ,"внасяйки" ежегодно 1,7млрд. евро официално и над 3 млрд. евро неофициално в икономиката ни и чрез чиито глас единствено и само би могло да се промени статуквото,разваляйки сценария на задкулисието и "старейшините" от ДС...
23
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ,а къде е Царят СлънцеНикакъв го нема по новинитеДа не е ритнал менчето,амин дай Господ
22
4
 
16
 
! Отговори
Алекс2 преди 4 години
Прав е клепоушко трябва да има непрекъснати промени на Конституция и избирателен кодекс докато най после БСП дотътри да някаква победа на някакви избори !
21
7
 
13
 
! Отговори
Националист преди 4 години
До 21 - Кого плашиш бе , руска подлого ? Хайде ела ми ! Ще те изпратя при твоя прецедент , ама в медицинска количка. Комунист жалък , вече не можеш да плашиш обикновения българин ! Но пък за теб - не е сигурно !
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не сме направили през 1989г. значи!Трябва втори опит и тоя път като в Румъния,ама не само както те Чаушеску и жена му!Има доста повече ...
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дистанционното гласуване е незаконно.
18
4
 
16
 
! Отговори
Клепоушко преди 4 години
Като печели БСП изборите са честни. Като губи са нечестни. Празнодумен ***. Ако бяха спечелили дали щеше да прави такива конференции?!Ама няма на какво да се надява вече. Те измряха червените бабички.