Радев иска да върне вярата в изборите, обяви се за дистационно гласуване

Машинният вот трябвало да е задължителен
100
Радев иска да върне вярата в изборите, обяви се за дистационно гласуване
Снимка: БТА

Има ерозия в доверието в изборния процес, това е факт, коментира президентът Румен Радев в обобщаващото си изказване в края на днешната, инициирана от него, среща с представители на ЦИК, на институциите, свързани с провеждането и организацията на местните избори тази година, както и анализатори на изборния процес.

Още по темата

Тази ерозия на доверието отблъсква хората от изборите, намалява избирателната активност и това е най-голямата загуба, защото това делегитимира целия изборен процес, демократичните процеси в обществото, коментира президентът Радев, цитиран от БТА.

Наша задача е да върнем вярата в изборите и по този начин и вярата в институциите, заяви той.

Президентът се обяви за повишаване на наказанията при регистрирани криминални престъпления по отношение на изборите, както и на финансовата санкция при административни нарушения.

Румен Радев отново подчерта, че при тези условия на недействителни бюлетини и отчитане на резултатите, машинното гласуване няма алтернатива и трябва да бъде въведено изцяло, както е по закон, решавайки редица проблеми. Трябва да се мисли и за следващите стъпки като дистанционното електронно гласуване.

Има създадена добра организация, има правила, процедури, разпоредби, но голямото предизвикателство е те да стигнат от "хартията" до последната СИК и да се приложат в практиката, коментира държавният глава.

Той призова за постоянен фокус върху изборния процес в страната. Типично за нас, изборите минават, винаги има критика, анализ, предложения, оттам нататък потъват, ЦИК остават сами, следващите избори наближават и, там "на пожар", тръгваме да правим редица необходими стъпки, и в много от случаите не успяваме да ги доведем докрай, коментира държавният глава.

Радев постави въпроса и за необходимостта от равнопоставено медийно отразяване на всички области в страната при избори. С днешната дискусия президентът ще запознае и парламентарните представители на планираните от него консултации с политическите сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
4
 
! Отговори
До 16 Зозо преди 4 години
Ти си пример за изключителнобезмозъчендебил ! Ще взема да напиша писмо или имейл на президента да понаглежда какви лъжи се пишат за него и от кого та да вземе мерки .
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е важен начина на гласуване,друго е важно ама...Абе демокрация не се подарява!Така както стана тука това изобщо не е демокрация и избори.Пълна пародия!
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов: Поблемът е в матряла, както на политиците, така и на избирателите, а не в начина на гласуване.
14
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахааа, дистанционно - направо от КремълТова сцепи мрака!
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който взима пари от държавата не трябва да има право да гласува!Който внася пари в държавата той да има право да гласува!Ще седи на помощи а аз да внасям той да живее и накрая той да гласува кой мен да ме управлява?!Е няма да ходя да гласувам повече!Аз плащам а той поръчва музиката?!От къде накъде?!!!
12
8
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахааа, дистанционно - направо от Кремъл :)))))))))))))))))Той пРезидента е на дистанционно, което е в ръцете на Решетников и Нинова.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да има вяра в честността на изборите трябва и друго каество хора да излязат,с нови политика на сценат. Проблемът да не участват хората визобирте не е само в честността,а в това,че всички,които участват в изобрите са вредители,и са за затвора, за нанасяне щети на държавата и народа,а не са държавно ръоводство. Освен това да не би Радев да казва,че изборите са нелигитимни?!
10
8
 
4
 
! Отговори
към 1 преди 4 години
Ами той и Боко и почти всички от ГЕРБ са от тоя сой ! Вън комунистическите престъпници от властта !
9
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно от Кремъл го натиска за дистанционно гласуване. Путин е инструктирал вече хакерите на КГБ'то.
8
10
 
16
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Дистанционното гласуване се манипулира поне 1500 пъти по-лесно. Този е просто враг на Българската държава.
7
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе от комунисти какво очакваме ние?!Докато не го направят от компютъра в къщи да си гласувам няма да им ходя на избори!НАП може да ми даде ПИК-код,банката може да ми даде карта и интернет банкиране,обаче гласуване политиците не ми дават?!!!!ЗАЩО????До кога ние все ще сме с лъкове и стрели?Имат ни за *** това е!!!!Ето субсидията пак я върнаха на 8лв!Тук оправяне няма да има!
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
kakvo ne mu haresvate na glasuvaneto s sms ot lichnia telefon na vseki bg izbiratel?! eftino, 10 stotinki, niamate doverie na agentite ot dance li?! :-) hem moje i oficialno da e plateno glasopodavaneto. koito e glasuval, vednaga mu uvelichavate telefonnata smetka s 100 leva. tochno, iasno, chestno.
5
17
 
11
 
! Отговори
браво преди 4 години
Пак удари тиквата по кокълчето !!!
4
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дистанционното гласуване е патент на Решетников !
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите президенти,особено пък тоя ,така и неразбраха,че от тях независи абсолютно нищо!И приказките им имат ефект , колкото тези на бабите от седянките на село!
2
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не щем акъл от руски агент! И от еър бакшиши....
1
6
 
18
 
! Отговори
опетков преди 4 години
пРезидентинът много надвишава конституционните си права и някой трябва да му набие канчето. Как така изведнъж той превзе компетентността на конституционен съдия, ЦИК и Народното събрание. И с каква цел пробутва пак компрометираното машинно гласуване. Много обича да се изказва като истина от последна инстанция.