Борисов в НАТО: Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме!

Алиансът е единственият гарант за сигурност в региона, заяви премиерът
Обновена: 12 дек 2019 15:00 | 12 дек 2019 15:00, Елка Василева
237
Борисов в НАТО: Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме!
Бойко Борисов и Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг в централата на алианса в Брюксел.

Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме всякакъв мерак към нашата територия и нашия съюз, добави премиерът.

Той посочи, че се работи за АЕЦ-Белене и "Балкански поток", за да има диалог с Русия и за поддържане на баланса, който дава възможност на България да играе ключова роля в региона и Черно море.

"Нищо тайно и скрито не правим. Подписаното споразумение за координационния център на НАТО във Варна среща огромна подкрепа в алианса", посочи Борисов, цитиран от БТА.

"Не се натискаме за координационен център, ние и сега имаме координационни функции, пет учения има тази година в Черно море. Винаги съм се изказвал против флотилия в Черно море. Това, което правим, е възпиращата роля. Когато има две силни страни, тогава си плуват платноходките спокойно, а инфраструктурните проекти си вървят", поясни премиерът.

Още по темата
Той отбеляза, че на днешната среща е обсъден приносът на нашата страна за приемането на Северна Македония в НАТО с подписването на двустранния договор между Скопие и София.

Премиерът посочи, че преди години нашата страна не е можела да влага повече в отбрана заради натрупаните бюджетни дефицити, фалита на КТБ, изплащането на реакторите за АЕЦ-Белене и разходите около американските ТЕЦ у нас. "Това са със сигурност над 7-8 милиарда и тогава казах, че за съжаление последното, за което ще мислим, е да се въоръжаваме. С това, че БВП се повиши и нашата икономика заработи в пъти по-добре, си позволихме да започнем да отделяме пари и за армията", добави премиерът.

Той допълни, че освен нови изтребители, нашата страна е напът да купи два миночистача от Холандия.

По неговите думи са възможни преговори за придобиването на свалени от въоръжение подводници от Норвегия, ако може да бъде постигната добра цена и ако икономиката продължи в положителна посока.

Борисов уточни, че е необходимо средства да бъдат насочвани не само към военновъздушните сили, а и към военноморските сили и пехотата. „Нашите специални части са безспорно от най-добрите. Те допринасят България да е от най-надеждните съюзници в НАТО“, заяви премиерът.

"Тази година отбелязваме 15 години от присъединяването на България към НАТО, страната допринася за алианса и за общата ни сигурност по много начини", посочи от своя страна Столтенберг.

Той отбеляза значителния български принос за сигурността в Черно море с осигуряването на кораби за патрулите в района. Обстановката със сигурността в района на Черно море се промени и НАТО отговаря с повишено присъствие, поясни генералният секретар.

"Приветствам увеличението на българските отбранителни разходи до 3,25 на сто от БВП за тази година - това е значително и показва, че България е сред деветте държави от алианса, които изпълняват целта за равнището на отбранителните разходи. Тези усилия укрепват НАТО и правят България по-сигурна", добави Столтенберг. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофили ревете ли, ревете ли ?
94
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО - кошмара на Кремъл !
93
2
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
На гол тумбак чифте пищови.
92
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа отдавна е стегнал колана на последната дупка, а този в стремежа си да не остане непотупан по рамото, не се спира да пилее пари.
91
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E DIOT
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SichtpunktГолям Комик!...
89
14
 
2
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Борисов много много Голям!!
88
1
 
17
 
! Отговори
Октай преди 4 години
И как се въоражаваш със няколко самолета секъндхенд ли чъплaк такъв със такъв!
87
1
 
18
 
! Отговори
119 преди 4 години
Списък на думите, забранени за постване в днес.бг:- Тик=ва- Тик=веник- Гер=бераст???
86
2
 
25
 
! Отговори
Ликвидация преди 4 години
След 10 години ГРОБ, България е в ликвидация.
85
7
 
0
 
! Отговори
До 107 преди 4 години
Нашите стари съветски *** са стари и износени. Пилотите летят само 60 часа на година. Минимума в НАТО е 150 часа. Сега новите ще летят 200 часа на година. Гърците летят 190. Руснаците 210, американците 230. Не е зле, а?
84
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не на американския тероризъм.
83
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вън руските терористи от Донбас !
82
0
 
17
 
! Отговори
тя преди 4 години
Нямаме авторитетни и умни политици и затова сме най- зле в цяла Европа! Само вижте какви "елементи" са се намърдали в НС, кой от кой по- *** !
81
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За възпиращия ефект - смях в залата. Толко сме жалки че сме чак смешни. Нямаме пари да си оправим старите самолети но имаме за нови, а поддръжката на новите ще е с пъти по скъпа. На миговете преди колко време трябваше да се сменят колесници. Работата е малко като с Фалкона, спукал гума, не отворил колесници, ще се сменя.
80
1
 
22
 
! Отговори
не се заблуждавайте преди 4 години
Бойко ще възпира на баба си хвърчилото. Турция окупира северен Кипър, северна Сирия, редовно нарушава със самолети границата на Гърция, сега и в Средиземно море си чертае граници. Някой да е възпрял Турция? НАТО да се е намесило? Глупости на търкалета. Цялата работа е прах в очите. Щатите ги интересува единствено конфронтацията с Русия и Китай, ако някой си мисли че България ги интересува, много се лъже. Пет пари не дават за нас, ако ще и да мрем тук.
79
2
 
24
 
! Отговори
тя преди 4 години
Най-ниски пенсии, най- мръсен въздух, най- голяма смъртност ,най-ниска раждаемост и още подобни "първенства " !
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 96 Никакви пенсии, и за американските гъ3oлизци...
77
0
 
17
 
! Отговори
тоз е шизо преди 4 години
Забелязахте ли. че след всеки политически гаф и икономически провал или издънка тоя *** си избива шизофренията по медиите!!!
76
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви пенсии за русофилите-продажници !