Борисов в НАТО: Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме!

Алиансът е единственият гарант за сигурност в региона, заяви премиерът
Обновена: 12 дек 2019 15:00 | 12 дек 2019 15:00, Елка Василева
237
Борисов в НАТО: Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме!
Бойко Борисов и Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг в централата на алианса в Брюксел.

Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме всякакъв мерак към нашата територия и нашия съюз, добави премиерът.

Той посочи, че се работи за АЕЦ-Белене и "Балкански поток", за да има диалог с Русия и за поддържане на баланса, който дава възможност на България да играе ключова роля в региона и Черно море.

"Нищо тайно и скрито не правим. Подписаното споразумение за координационния център на НАТО във Варна среща огромна подкрепа в алианса", посочи Борисов, цитиран от БТА.

"Не се натискаме за координационен център, ние и сега имаме координационни функции, пет учения има тази година в Черно море. Винаги съм се изказвал против флотилия в Черно море. Това, което правим, е възпиращата роля. Когато има две силни страни, тогава си плуват платноходките спокойно, а инфраструктурните проекти си вървят", поясни премиерът.

Още по темата
Той отбеляза, че на днешната среща е обсъден приносът на нашата страна за приемането на Северна Македония в НАТО с подписването на двустранния договор между Скопие и София.

Премиерът посочи, че преди години нашата страна не е можела да влага повече в отбрана заради натрупаните бюджетни дефицити, фалита на КТБ, изплащането на реакторите за АЕЦ-Белене и разходите около американските ТЕЦ у нас. "Това са със сигурност над 7-8 милиарда и тогава казах, че за съжаление последното, за което ще мислим, е да се въоръжаваме. С това, че БВП се повиши и нашата икономика заработи в пъти по-добре, си позволихме да започнем да отделяме пари и за армията", добави премиерът.

Той допълни, че освен нови изтребители, нашата страна е напът да купи два миночистача от Холандия.

По неговите думи са възможни преговори за придобиването на свалени от въоръжение подводници от Норвегия, ако може да бъде постигната добра цена и ако икономиката продължи в положителна посока.

Борисов уточни, че е необходимо средства да бъдат насочвани не само към военновъздушните сили, а и към военноморските сили и пехотата. „Нашите специални части са безспорно от най-добрите. Те допринасят България да е от най-надеждните съюзници в НАТО“, заяви премиерът.

"Тази година отбелязваме 15 години от присъединяването на България към НАТО, страната допринася за алианса и за общата ни сигурност по много начини", посочи от своя страна Столтенберг.

Той отбеляза значителния български принос за сигурността в Черно море с осигуряването на кораби за патрулите в района. Обстановката със сигурността в района на Черно море се промени и НАТО отговаря с повишено присъствие, поясни генералният секретар.

"Приветствам увеличението на българските отбранителни разходи до 3,25 на сто от БВП за тази година - това е значително и показва, че България е сред деветте държави от алианса, които изпълняват целта за равнището на отбранителните разходи. Тези усилия укрепват НАТО и правят България по-сигурна", добави Столтенберг. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
22
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Абе кой *** ще воюва за Тиквата и депутатите ??? Аз съм бил войник , но няма да си мръдна пръста за тези крадци !!!
114
0
 
20
 
! Отговори
men преди 4 години
тиква кажи защо в германия 1 километър аутобан струва от 6 до 20 милиона евро (включително тунели и мостове) а ти ни строиш по 80 милиона лева на километър. заплатите са минимум 3но по ниски. цените на материалите също са по ниски. в швейцария цените са шодни. за качеството по добре да не започвам. в швейцария по закон подновяването е след около 20 години. преди това го плаща фирмичката дето е строила. при нас се почва още след 3 месеца. къде отива разликата, кой отговаря за качеството. обратно към НАТО: какво ще ги правим бричките и гемиите им? с кого ще се бием? колко човека ще тръгнат на во
113
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе БКП партиеца от пожарната, нещо много нахилен на сцената. Да не са го викнали за циркаджия там?Като им е казал за възпирането, са се скъсали от смях...
112
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Относно НАТО и сбиването на турци и гърци - гледай Кипър.Там всичко е ясно и точно.По-силния и по-симпатичния на "началниците" прави каквото си поиска. Пълнежа, в който и ние сме някаква ***, отнася дървото.Това НАТО е една порнография - кошарка, в която американците вкарват овцете от EU, за да ги стрижат, доят и да ги ползват за месо.Това ти е нато - *** на чичо Сам, да може с него да млати тези, които не го харесват.
111
0
 
19
 
! Отговори
хах преди 4 години
Бате, казвай каквото имаш да казваш, че идат новите избори...
110
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 3,25% половината сигурно са комисионни за далавераджиите, а останалото е подаяние за "началниците" за да продължат да "обичат" колониалната администрация и да гледат през пръсти на престъпленията им.
109
0
 
23
 
! Отговори
хах преди 4 години
Баси, как сме карали без НАТО преди?! Война след война!
108
0
 
12
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
3,25 % от БВП? Има нещо неясно в този процент! Тръмп подгони от две години европейците и най-вече Германия (до сега 1,35 %) да повищат разходите за отбрана до регламентираните 2 %. Германия обеща да достигне 2-та % до 2025 год. А ние даваме в момента повече от два пъти (в проценти) от Германия? Кой е по-добре запознат с материята или всичко това отговаря на истината???
107
1
 
25
 
! Отговори
идиот преди 4 години
щял да възпира кой бе смеш ник комшиите не са решили, не са ни прегазили, а и не дай си боже да случи пръв ще избяга при откраднатото в чужбина.
106
1
 
14
 
! Отговори
:):) преди 4 години
мн ми е чудно НАТО кат се сбият турци и гърци каква ще я къдри
105
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената причина тиквата да се натега толкова много в това нато е една - усладиха му се комисионните за далаверата с 8-те златни хвърчила.Сега като опоска другите сектори в скапаната ни икономика, е открил нова златна жила - ще цоца от военни далавери.
104
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плондира щял да възпира?!?Кого, какво, как?То от неговия тоталитарен режим половината население ибяга и държавата е скапана от всякъде. Околните държави не може да ги възпре, а и те нямат мерак аз коч ин ката тука, от която бяга собственото население.Ако се пъчи да възпира Русия, ще я възпре колкото мравка на аутобана би възпряла тировете.Жалка картинка, селския тарикат го дава натегач и навияч.
103
0
 
20
 
! Отговори
ББ ще възпира преди 4 години
Ще възпира баба ми да ходи в селския нужник на двора... толкова ни е армията, толкова ни е въоръжението
102
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Русия може да унищожи всички русофили в България !
101
2
 
25
 
! Отговори
самостоятелна държав преди 4 години
Само в НАТО България е 100% васална държава.Само в НАТО България дава всичко което й се разпореди без нищо да получава.Само в НАТО България плаща 2-3 милиарда за да разкрие 6000 работни места в САЩ. И това е само случая с Ф-16.Колко още неща сме платили не знам, но това поне ни го каза искрено американския сенатор
100
2
 
25
 
! Отговори
бг преди 4 години
Ще ни използват за ракетна площадка срещу Русия и руските ракети ще паднат първо тук. НАТО е инструмент на ционистите за постепенно завладяване на света.
99
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само благодарение на НАТО България е в клуба на цивилизованите държави.
98
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само благодарение на НАТО България може да съществува като самостоятелна държава.
97
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кажи кого ще възпираш? Нещо името Русия не смееш да го произнесеш! Предполагам, че като стане напечено, тоя пръв ще напусне кораба.
96
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само НАТО може да спре руския тероризъм.