Властта иска 610 лв. минимална заплата, бизнесът против

Тристранката се събира, за да обсъди въпроса
156
Властта иска 610 лв. минимална заплата, бизнесът против
Снимка: Булфото, архив

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на постановление на Министерския съвет за определяне размер на минималната работна заплата. Проектът предвижда минималното възнаграждение да стане 610 лева от 1 януари 2020 година. Предлага се минималната часова работна заплата да стане 3,66 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

Увеличението на минималната работна заплата с 8,9 на сто - от 560 лв. на 610 лв., ще стимулира активността на пазара на работната сила, ще допринесе за нарастване на доходите на най-нискодоходните групи на заетите и ще намали неравенството в доходите и бедността, ще се повиши покупателната способност и жизненото равнището на населението, се отбелязва в доклада на социалния министър.

Предлаганият размер на минималната работна заплата от 610 лв. от 1 януари 2020 г. е съобразен с обективната икономическа и социална реалност, включваща устойчивата положителна динамика на брутния вътрешен продукт, ръст на средната работна заплата и компенсация на наетите лица през 2020 г., индекса на потребителските цени и други икономически показатели, пише още в доклада. В документа се посочва, че за 2020 г. се предвижда увеличение на средствата за заплати и възнаграждения на заетите в бюджетния сектор по трудови и служебни правоотношения с 10 процента и запазване устойчивостта в съотношението минимална работна заплата към средната работна заплата.

Асоциацията на организациите на българските работодатели не подкрепя предложението за увеличаване на размера на минималната работна заплата (МРЗ) от 560 на 610 лв. от началото на 2020 г., се посочва в позиция на националнопредставителните работодателски организации. Те обръщат внимание на това, че увеличението на минималната заплата следва поетите предварителни обещания при липсата на механизъм, критерии и прозрачна методология за нейното определяне, в съответствие с многократно отправените специфични препоръки на ЕК и при неспазване на принципите и изискванията на ратифицираната Конвенция 131 на МОТ, в сила от началото на 2019 г.

Според бизнеса предвиденият ръст от 8.9 на сто на МРЗ за 2020 г. не съответства на ключови параметри, регламентирани от влязлата в сила от началото на тази година Конвенция 131 на МОТ, като 3.3 на сто реален ръст на производителността (средно за прогнозния период до 2022 г.), прогнозна средногодишна инфлация по ХИПЦ за 2020 г. от 2.1 на сто, което води до намаляване на конкурентоспособността, изразена чрез увеличение на номиналните разходи на труд за единица продукция - Unit labor cost (4.9 на сто за 2019 г. и очакван ръст от 3 на сто през 2022 г.).

Работодателите отбелязват, че по данни на НСИ през първите девет месеца на 2019 г. в половината от общо 28 административни области е налице намаление на броя на наетите (Ловеч, Велико Търново, Силистра, Търговище, Стара Загора, Ямбол, Благоевград, Кюстендил, Перник, София - област, Кърджали, Пловдив, Смолян, Хасково). Работодателските организации са представяли свои анализи на връзката между съотношението на минималната към средната работна заплата и равнището на безработица по административни области, като е подчертан негативният ефект върху заетостта на младежите, хората с ниска квалификация и образование, жените-майки, ромските общности и други уязвими групи на пазара на труда, посочват от бизнеса. Те смятат, че в условията на административно определяне на минималната заплата, тя трябва да се разглежда като брутна минимална заплата с включен размер на допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (клас, който също се определя административно).

От бизнеса отбелязват, че сравненията, направени в частичната предварителна оценка на въздействието, че през 2019 г. минималната работна заплата в България е с 33.4 на сто по-ниска от минималната работна заплата в Латвия и с 35.08 на сто по-ниска от тази в Румъния имат смисъл само при паралелно проследяване на разликите в производителността на труда, дела на социално-осигурителните и данъчни вноски за сметка на работника и равнището на цените, което не е направено. От бизнеса отбелязват, че в доклад за ЕК за България за 2019 г. e посочено, че производителността на труда се увеличава непрекъснато, но все още е значително под средното равнище за ЕС. Въпреки своята възходяща тенденция, през 2017 г. производителността на труда на отработен час достигна едва 45.3 но сто от средния за ЕС стандарт на покупателна способност, което нарежда България на последно място в ЕС, заявяват работодателите. Посочено е, че от 2000 г. насам производителността на труда се е увеличила само с 12.8 процентни пункта, въпреки че е нараснала с 26 процентни средно за Балтийските държави, отбелязват от бизнеса.

Очаква се синдикатите да подкрепят предложението за увеличение на минималното възнаграждение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: заплатаТристранка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
7
 
! Отговори
Мария преди 4 години
НА ПРАКТИКА ТЕ Я ПЛАЩАТ ТА ДОРИ И ПОВЕЧЕ.ЦЕЛТА ИМ Е ДА СЕ ЗАПАЗЯТ НИСКИТЕ ОСИГУРОВКИ КОИТО ВНАСЯТ.
110
1
 
2
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
Каквито работодателите, такива и работниците и обратното.
109
0
 
8
 
! Отговори
Безимен преди 4 години
До АнонименЗа покупателната способност: ако имаш 10 лева и платиш 5, ще ти останат 5. Ако имаш 100 и дадеш 50 (пак 50%) ще ти останат 50. Разликата е, че вноса ни ще се облекчи, а ние и без това внасяме повече = реално ще повишим покупателната си способност. И в UK е като при нас горе-долу, само дето нулите в края на всичко са повече. По-големи заплати=>стимулираш потреблението, оттам производството. Ако не индексираме нагоре всичко, все ще сме на дефицит, заради вноса на високи технологии...
108
2
 
4
 
! Отговори
До Радослав преди 4 години
Има някаква логика в това за данъците, но допускал основни грешки. Първо примерът ти започва от грешна основа. При 560 лева брутна заплата, работника може да е изработил 1000 лева, 10000 лева или 100000 лева. Хайде пак смятай данъци! После осигуровките не са данък, а ги прибавяш още в началото. Реално имаш един начален данък от 10%, после евентуално други данъци и акцизи, но може и да ги нямаш - примерно купуваш долари и ги пращаш на сина си в САЩ. За тези пари нямаш данъци.
107
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече е изобретена машина, която вдига производителността на труда десет пъти - това е самолетът.Работниците я използват, но работоподарителите също могат да я използват и да си докарат високопроизводителни германци и французи, на които да подарят по една високопроизводителна работа в България.
106
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социално изместване и заместване или глобализъм в действие. Изнасяне и закриване на производства, внос на евтина работна ръка, бежанци, местни малцинства, всичко това за сметка на работещите, които едва ли ще доживеят до пенсия. За да има за една малка част от световния елит луксозен живот, за останалите гърч.
105
1
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До SichtpunktИ това са сметките ако нямаш жилище (данък за него), МПС (данък, винетка, акциз и ДДС на горива, ДДС на части и труд по ремонти за щети нанесени от калпави пътища за които вече си платил данъци), без такси за смяна на лични документи, за вадене на други изисквани от държавни институции документи и книжа. С тях картинката е още по плачевна! И насреща какво има? Какво получаваме срещу тази данъчна тежест? НИЩО! Даже едни кирливи 36 лева детски не получаваш!
104
1
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До SichtpunktАко приемем, че пушиш по 10 цигари на ден (което е много малко за пушач) имаш и 63.84 лева акциз. Ако ходиш с автобус на работа имаш акциз включен в цената на билета (горивото за транспорт които да приемем, че е 10% от цената на билета заедно с ДДС-то)1,5 по 2 е 3 лева на ден, по 22 работни дни средно е 66 лева от които 10% са 6.6 лева. Тоест 346.55 - 80.44 = 266.11 реално изхарчени от теб пари. А данъчна тежест 319.96 + 80.44 = 400.4 лева! Даже идва повече от 60%! Коментар нещо?
103
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще искат вдигане на МРЗ бизнеса като им облекчиха вноса на кадри извън ЕС. За нас имаше 10 години ограничения, а тези са извън и всичко е наред. Наред с производствения дъмпинг на Китай, България страда и от социален дъмпинг, но затова въобще не се говори. Цените европейски, заплати африкански.
102
1
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До SichtpunktКакво гледаш цоциални държави които вече се задъхват от мързеливи емигранти? Я гледай САЩ! При тях как е? Даже ти връщат надвнесени данъци! Колко до доказателствата ми за 60% от заработката, че се краде от държавата:560 МРЗ - реално изработени от работника 666.51 лева от които 231.96 са преки данъци666.51-231.96=434.55 от които само ДДС ти е 88 лева. 434.55 - 88 = 346.55 (това си изхарчил, но това е без акциз за цигари, гориво, алкохол и тн.), а данъците ти са 319.96
101
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БИЗНЕСЪТ НЕ Е И ПРОТИВ РОБСТВОТО
100
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за 10години, минималната е вдигната със 154%. За същия период инфлацията е 17.5%.Ми ко искати уе! Консакати! Малку ливий? Ааа ааа аа!
99
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами то за да се дигне властта трябва да го поиска, няма нашите "бизнесмени" да го поискат. ако искаме да се доближаваме до западна европа трябва да се дига на всеки 3 години, иначе ако се остави на "бизнесмените" ще стои на едно ниво вечно. има си нужда от намеса на държавата, иначе ще настане много дивашка история, ако чакаме "бизнесмените" да регулират заплатите.
98
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 103А тези, които могат? Нали се сещаш, че ако вкараш дори 95% от сонственицит Ена бизнеса в затвора, до 2 години останалите ще го заменят.
97
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лихвите паднаха, банките се чудят на кои да раздават пари, всеки може да тегли заем и да стартира собствен бизнес, може да дава големи заплати на качествените му рботници и да стане бързо милионер. Ама нещо желаещи няма, то като с лекарите много им било лесно, много пари взимали, ама нещо гледам има много празни места а няма желаещи да стават лекари. Тоя соц провали няколко поколения мозъчно, оряза им инициативността и всеки само знае да мрънка и да иска отнякъде нещо, но не си е измел пред вкъ
96
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ниското заплащане налага нископроизводителен ръчен труд. Високото заплащане налага и високопроизводителен труд с подходящи машини и технологии. Това е азбучна истина, но някои са чели само Винету.
95
1
 
9
 
! Отговори
До 99 преди 4 години
Ти каза, ако се плаща добра заплата, най-вероятно ще е добър работника и трудът. А евтина, гарантирано лошо. Еми, аз пък мисля, че ако се плаща добра заплата, работникът винаги ще е добър. Добра заплата, качествен труд, те са ръка за ръка. Хубав швейцарски часовник, нов и евтин няма. Но да, 1500 за складов работник е добре. А пък за квалифицираните кадри още по-големи заплати. Професионални работници за непрофесионално възнаграждение няма.Па я тия сирена не съм ги чувал, а аз мухлясали не ям.
94
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво развитие, какво учене - дали да копаш с лявата ръка или да държиш лопатата в дясната ръка. Това са технологиите, за които им стига акъла на дебеловратите собственици - ръчен труд и толкоз. Ръчен труд се прилага там, където заплащането е ниско. При по-високо заплащане дела на ръчния труд намалява. Грубо казано сега на дебеловратия му е по-изгодно да плаща мизерно на 20 работника, които да изкопаят един канал ръчно за 2 дни, вместо да плати за багер и багерист, който да го изкопае за 2 часа
93
2
 
8
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 100Ееее, ти много елементарно мислиш.За съжаление, проблемите са толкова сложни и сериозни, че и Господ да слезе на Земята мисля че няма да успее да оправи бъркотията!Абе човече, комунизмът фалира! Ти как очакваш работникът да има съзнание?Социалистическо може би? Построихме т.нар. РСО (Развито Социалистическо Общество) в което уж работникът имал високо съзнание както предлагаш. И аха-аха да построим комунизма и всичко рухна!Каквото и да ти говорят, знай че става дума за пари!!!
92
0
 
18
 
! Отговори
:( преди 4 години
Те да направят 300 лв минималната пенсия и поне 500 лв масовата, защото днес всеки от нас отделя част от заплатата си, за да подпомага един или двама възрастни, дане умрат родителите му от глад.По този начин сами, доброволно намаляваме заплатите си, защото имаме морален дълг към тези, които са ни създали и отгледали. После ни питат защо сме с по едно дете?Ами защото, за да расте детето, са му необходими много неща, освен слънце, въздух и вода. Тези неща се купуват с пари.