Властта иска 610 лв. минимална заплата, бизнесът против

Тристранката се събира, за да обсъди въпроса
156
Властта иска 610 лв. минимална заплата, бизнесът против
Снимка: Булфото, архив

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на постановление на Министерския съвет за определяне размер на минималната работна заплата. Проектът предвижда минималното възнаграждение да стане 610 лева от 1 януари 2020 година. Предлага се минималната часова работна заплата да стане 3,66 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

Увеличението на минималната работна заплата с 8,9 на сто - от 560 лв. на 610 лв., ще стимулира активността на пазара на работната сила, ще допринесе за нарастване на доходите на най-нискодоходните групи на заетите и ще намали неравенството в доходите и бедността, ще се повиши покупателната способност и жизненото равнището на населението, се отбелязва в доклада на социалния министър.

Предлаганият размер на минималната работна заплата от 610 лв. от 1 януари 2020 г. е съобразен с обективната икономическа и социална реалност, включваща устойчивата положителна динамика на брутния вътрешен продукт, ръст на средната работна заплата и компенсация на наетите лица през 2020 г., индекса на потребителските цени и други икономически показатели, пише още в доклада. В документа се посочва, че за 2020 г. се предвижда увеличение на средствата за заплати и възнаграждения на заетите в бюджетния сектор по трудови и служебни правоотношения с 10 процента и запазване устойчивостта в съотношението минимална работна заплата към средната работна заплата.

Асоциацията на организациите на българските работодатели не подкрепя предложението за увеличаване на размера на минималната работна заплата (МРЗ) от 560 на 610 лв. от началото на 2020 г., се посочва в позиция на националнопредставителните работодателски организации. Те обръщат внимание на това, че увеличението на минималната заплата следва поетите предварителни обещания при липсата на механизъм, критерии и прозрачна методология за нейното определяне, в съответствие с многократно отправените специфични препоръки на ЕК и при неспазване на принципите и изискванията на ратифицираната Конвенция 131 на МОТ, в сила от началото на 2019 г.

Според бизнеса предвиденият ръст от 8.9 на сто на МРЗ за 2020 г. не съответства на ключови параметри, регламентирани от влязлата в сила от началото на тази година Конвенция 131 на МОТ, като 3.3 на сто реален ръст на производителността (средно за прогнозния период до 2022 г.), прогнозна средногодишна инфлация по ХИПЦ за 2020 г. от 2.1 на сто, което води до намаляване на конкурентоспособността, изразена чрез увеличение на номиналните разходи на труд за единица продукция - Unit labor cost (4.9 на сто за 2019 г. и очакван ръст от 3 на сто през 2022 г.).

Работодателите отбелязват, че по данни на НСИ през първите девет месеца на 2019 г. в половината от общо 28 административни области е налице намаление на броя на наетите (Ловеч, Велико Търново, Силистра, Търговище, Стара Загора, Ямбол, Благоевград, Кюстендил, Перник, София - област, Кърджали, Пловдив, Смолян, Хасково). Работодателските организации са представяли свои анализи на връзката между съотношението на минималната към средната работна заплата и равнището на безработица по административни области, като е подчертан негативният ефект върху заетостта на младежите, хората с ниска квалификация и образование, жените-майки, ромските общности и други уязвими групи на пазара на труда, посочват от бизнеса. Те смятат, че в условията на административно определяне на минималната заплата, тя трябва да се разглежда като брутна минимална заплата с включен размер на допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (клас, който също се определя административно).

От бизнеса отбелязват, че сравненията, направени в частичната предварителна оценка на въздействието, че през 2019 г. минималната работна заплата в България е с 33.4 на сто по-ниска от минималната работна заплата в Латвия и с 35.08 на сто по-ниска от тази в Румъния имат смисъл само при паралелно проследяване на разликите в производителността на труда, дела на социално-осигурителните и данъчни вноски за сметка на работника и равнището на цените, което не е направено. От бизнеса отбелязват, че в доклад за ЕК за България за 2019 г. e посочено, че производителността на труда се увеличава непрекъснато, но все още е значително под средното равнище за ЕС. Въпреки своята възходяща тенденция, през 2017 г. производителността на труда на отработен час достигна едва 45.3 но сто от средния за ЕС стандарт на покупателна способност, което нарежда България на последно място в ЕС, заявяват работодателите. Посочено е, че от 2000 г. насам производителността на труда се е увеличила само с 12.8 процентни пункта, въпреки че е нараснала с 26 процентни средно за Балтийските държави, отбелязват от бизнеса.

Очаква се синдикатите да подкрепят предложението за увеличение на минималното възнаграждение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: заплатаТристранка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен100Аз исках да се развивам, даже предложих на шефа сама да си платя курса и получих отговор "Ама после да не ми поискаш увеличение на заплатата, а?" И естествено пратих всичко по дяволите. За какво да давам 600 лв за курс за повишаване на квалификацията при това положение?
90
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗНАЧИ БИЗНЕСЪТ КАЗВА- НЕ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 610ЛВ- НАРОДЪТ КАЗВА ВЕДНАГА ДА СЕ ДОКАЖЕ ПРОИЗХОД НА КАПИТАЛ, НЕЗАБАВНО, А ТИЯ КОИТО НЕ МОГАТ ДА ГО ДОКАЖАТ В ЗАТВОРА- ДО ЖИВОТ.
89
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските работодатели толкова ли са зле, че не разбират, че в момента режат клона на който седят?! Или трябва да паднат, т.е. да има масови фалити, че да се усетят?Като бившата ми шефка, работехме на смени, вкл. и нощни, изискваше се западен език, компютър, висше образование и даваше 500 лв чисти, защото това бил мин. прагът за тази длъжност. И като напуснах след 8 години се чудеше защо? И сега се чуди защо бизнесът и не върви. Ами не инвестира нищо и олеее затъвам.
88
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работниците никога няма да са доволни, защото не разбират едно лесно правило, човек за да има по добра покупателна способност трябва да учи да се развива, да си повишава квалификацията и да работи със желание, да измисля иновации. А не почнал на 18г и на 40г прави пак същото без да е мръднал. Ако минималката рязко стане 1000лв, то рязко всичко ще се вдигне и покупателната способност ще остане същата, веднага ще се вдигнат услугите, останалите заплати имотите, наемите и т.н.
87
10
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 82 (До 79)Нещо не можем да се разберем май?Аз ли не обяснявам разбираемо?Ако заплатата за складов работник в България е 1000 лева, аз да речем ще предложа заплата от 1500 лева. Две хиляди са много.Съгласен съм, че ще има повече желаещи, за да мога да ги оценя "на кастинг" дето му викат.Но истинският бизнес има нужда и от квалифицирани работници.Мъчно ми е за тебе, че ядеш само сирене от "дедото ти".Аз ям и моцарела, гауда, едам, пармезан, бри, ементал и още много други...
86
2
 
26
 
! Отговори
Митко 21 см преди 4 години
Бачках при един и не ми плати уговорената заплата, почна да увърта. Аз пък му направих повреда на ЦПУ фреза, която струва колкото уговорената ми заплата за две години. Никому не оставям длъжен. Желая и инсулт на всички некоректни мутри, пишещи се работодатели
85
1
 
17
 
! Отговори
Митко 21 см преди 4 години
Бачках при един и не ми плати уговорената заплата, почна да увърта. Аз пък му направих повреда на ЦПУ фреза, която струва колкото уговорената ми заплата за две години. Никому не оставям длъжен. Желая и инсулт на всички некоректни мутри, пишещи се работодатели
84
2
 
14
 
! Отговори
Не разбирам от преди 4 години
Икономика. Защо България е на 74 място по производителност, има 65 милиарда долара БВП. А минималната заплата е 230 евро. А Словения е 82 по производителност, има 54 милиарда долара ( за 2018). А тяхната заплата е 887 евро на месец. Това им е минималната. Как става тая работа? Но пък, те са 2 млн, ние 6-7. Но дори да е за населени, нашата трябва да е двойна. 460 евро...
83
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изборът е *** - колкото по-високи заплати, толкова по-малко хора ще бягат от България и тук ще остане все пак някой да работи или обратното. Дебеловратите бизнесмени работят против собственият си интерес с исканията да няма минимално заплащане.
82
0
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
МРЗ трябва да е поне 900 лева след толкова много години слаб ръст при ГЕРБ. Производителността на труда зависи от работодателите, какви технологии на работа налагат, а при ниско заплащане мутрите налагат нископроизводителни технологии базирани предимно на ръчен труд. Ако труда се оскъпи двойно за работодателите, производителността на труда ще нарастне 2-3 пъти. Оскъпяване на труда за мутрите не означава само по-високи заплати.
81
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
610 лв бруто, 478 или нещо такова нето... много бе! Направо хората ще се чудят какво да правят с толкова много пари! Абе, продължавайте да се подгравате с хората, ама после... застаряваща нация, демографска криза, няма качествен персонал... ами всеки под 50 си хваща багажа и в чужбина. И там хората и деца имат и си работят както трябва и всичко си е точно. А тук почвайте да учите ромски, че скоро такива работници ще наемате, а като знаем те колко са по работата...
80
24
 
4
 
! Отговори
Веско панамерата преди 4 години
Не е нужно даржавата да се меси и да определя минималната заплата. То у София едно у провинцията друго. Ела да видите как у мойта фирма у Тутракан ми се редят да чакат и да молят пред цеха за работа. Давам 600 лв чисто, 20 дена отпуска плащам и неделя се почива. С тия пари у Тутракан се живее савсем нормално, че даже някой аргати от мойте и в Гърция ходят на море. За София Сигорни не стигат
79
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, как в другите държави успява бизнеса да плаща по-високи заплатри а нашите назначени бизнесмени не могат. Това е защото са назначени а не са се издигнали благодарение на организаторските си способности. Предприемачите ни са некадърни и нямат необходимите качества да развият успешен бизнес който да реализира висока печалба. Ако не са държавните поръчки и ниските заплати отдавна да са фалирали. България е на опашката защото правителствата се сменят а калпавите бизнесмени са несменяеми.
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждам как се задържа персонал. Пример от България.Добро заплащане, обучение на персонала в нови направления по специалността им, коледни бонуси, събирания за ражденни дни и празници.Това е частна клиника!
77
1
 
7
 
! Отговори
65 преди 4 години
Ей с 10лв за една година-браво!
76
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Махнете данъците от мин заплата. на практика чисто остават 500 лв.С таква сума и в Африка не живеят.
75
0
 
13
 
! Отговори
До 79 преди 4 години
Не съм съгласен. Ако даваш висока заплата, за съответната страна. Примерно за складове работник е 1000 лева чисто в България. Ако ти даваш 2000 чисто, ще си намериш още по-добри работници. Защото ще има повече мераклии, значи може да избираш, да видиш кой, как работи 1-2 седмици и тъй. Пък и аз скъпо сирене не купувам, само домашно от дедото ми. Иначе взимам най-евтиното.
74
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тристранката да вземе да опита да живее с 610 лв на месец, сега тамън и отопленито влиза в сметките и пак да се съберат да "мислят".Лесно е
73
2
 
14
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
За коледните бонуси за депутатите никой не говори,колко ще намажат.Ти нито си смирен, нито депутат! Нявсякъде държавниците взимат сравнително високи заплати.А в твоята Русия освен всичко, там кражбата е издъгната в култ!
72
0
 
14
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 59 (Sichtpunkt)Без да имам претенции че съм "безпогрешен анализатор", смятам че примерът със сиренето и имитиращия продукт е много подходящ за сравнение с "бизнеса" и неговите "работници". Та значи, ако даден работник (или служител) получава много висока заплата, това съвсем не е гаранция че той ще работи качествено и ще произведе продукт, който струва повече от заплатата му.Обратното обаче е абсолютно сигурно: Ако плащаш малко ще получиш още по-малко, тоест губят всички!!!