Реалността в България: Законът бил това, което казвал Борисов

Отново сме на дъното в класациите за корупцията, напомня "Шпигел"
Обновена: 5 яну 2020 12:20 | 5 яну 2020 07:30, Камелия Цветанова
284
Реалността в България: Законът  бил това, което казвал Борисов
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата е на дъното на европейските класации за корупция и свобода на медиите. Не без основание, пише журналистът Кено Версек в анализ за „Шпигел”, цитиран от bTV.

Всяка есен Европейската комисия прави атестация и оценява България и Румъния, като публикува така наречените „доклади за напредъка" на страните в областта на реформите и върховенството на закона. Докладите са част от мониторинга по Механизма за сътрудничество и проверка, на които са подложени България и Румъния, откакто влязоха в ЕС през 2007 г.

Тази година България получи много добри оценки. Докладът, публикуван в края на октомври казва, че България е „работила с постоянство" за борба с корупцията и организираната престъпност. Пише, че е „консолидирала правните и институционални структури". За първи път Европейската комисия обеща на България край на непопулярния мониторинг. Това би премахнало един от последните начини, да се оказва натиск от ЕС с цел реформи в страната, отбелязва авторът на текста.

"Как Комисията е достигнала до позитивната си оценка е учудващо. Във всеки случай, реалността в България е друга. Премиерът Бойко Борисов е силният човек в страната вече над десетилетие. Формално, ръководи умерено консервативно правителство с проевропейска външна политика. България избягва курс на конфронтация с Брюксел и вербалните атаки срещу ЕС, каквито прави унгарецът Виктор Орбан. Но отвътре „Бат Бойко", бивш офицер от полицията, каратист и бодигард, управлява твърдо", подчертава Версек.

По думите му законът е "това, което казва и заповядва Борисов. Понякога е достатъчно телефонно обаждане или есемес". Затова и "системата има малко прилики със същинско върховенство на закона".

България устойчиво е на последно място в класациите за корупция и свобода на медиите в Европейския съюз. "От март постепенно се изясни, че много български политици, както от управляващите, така и от опозицията, са купили луксозни апартаменти в София на цени под пазарните. Други са злоупотребили с европейските фондове за селски туризъм, като са използвали милионите от Брюксел, за да си направят частни вили", припомня "Шпигел".

Заради „Апартамент гейт” трима министри и лидер от партията на Борисов ГЕРБ трябваше да подадат оставки. В това число Пламен Георгиев, тогавашният председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който първо си взе отпуск, после беше временно отстранен и накрая преместен на дипломатическа служба в чужбина. Неговата комисия спря разследването на „Апартамент гейт” след няколко седмици. Резултатът: Няма конфликт на интереси или други незаконни действия в който и да е от случаите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
17
 
27
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Политици в България - с лопата да ги ринеш... - Държавник - само един...
16
15
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СТРАНДЖАТАНе скверни Апостола като го сравняваш с една проЗта тиква както сам си признава.
15
47
 
19
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
С всеки изминал ден и час популярността и влиянието на ПП ГЕРБ нараства с аритметична прогресия... - на всяка крачка се виждат инфрастукторни строежи на ползу роду, а и Премиерът отдавна е получил европейско и световно влияние... - навсякъде канен, навсякъде приет - същински Левски, но в по голям мащаб...
14
13
 
36
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Системно,последователно и целенасочено се изгражда култ към личността на ББ.Може в по-далечен план да се формира нещо като цар-самодържец/ колкото и смехотворно да звучи втората дума/.Не е много важно да е послушен и сервилен към ЕС.Важното да е коленопреклонен и послушно-сервилен към САЩ,неговият реален господар и крепител на заеманата позиция.За да запази това място ,трябва с ентусиазъм да изпълнява всяко разпореждане на,най-незначителният дипломатически чиновник от посолството в козяк.
13
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Достоен за мавзолей, а защо не и пирамида.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социалната справедливост ,свободолюбие,творческа инициативност ,за съжаление са само думи,които се разминават с действителността.Времето създаде Бойко Борисов в дейност , движение и способност активно да преобрази действителността според изискванията на законите на потребностите и възможности.
11
4
 
21
 
! Отговори
Гестапо преди 4 години
Хайл Бойко!
10
4
 
48
 
! Отговори
Дезодорант Новичок преди 4 години
Пак ли тоя!?!? Интеграл от Хикс на квадрат умножен по косинус..........При Мутрата има само поквара, разврат и руини. Дребни услуги от сорта на : - "Ало, Ваню......Обещах на Гоце"....
9
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
конците му ги дърпат от ЦРУ той е техен служител още Иван Славков го каза това
8
0
 
48
 
! Отговори
Кено Версек преди 4 години
Премиерът Бойко Борисов е най-улавият човек в страната вече над десетилетие.
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То си е така ама това удисва психически на повечето хора в България, без значение какво казват и приказват иначе нямаше да го преизбират 10 години. Всичко друго е обяснения, оправдания, бръщолевене..
6
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се проведе независимо изследване ще докажат, че Тиквата има деменция и олигофрения като заболявания. Въпроса е кой му дърпа конците.
5
2
 
22
 
! Отговори
дон Курлеоне преди 4 години
До Реалист. Дет се казва от твойта уста в божиите уши. На мен лично тоя ми е враг.
4
74
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Ако не беше Бойко Борисовв,България отдавна щеше да е разсипана от червената *** фия,и вече да не същесствува.Факт!!!!
3
6
 
18
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Хапчетата oли
2
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** не така Той е като слънцето и въздуха по тези ширини,Той решава,Той раздава,Той спасява същинска манна небесна да се слави името му.
1
7
 
61
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
Хайде ГЕРБЕРУХИ !Слагайте минусите на английски , френски , италиански , руски ....немски уважавани в света анализи и медии !!!