Златанова за СРС-тата срещу Радев: Установява се румънският модел

Бившият правосъден министър коментира акцията на прокуратурата
29 яну 2020 11:20, Анисия Иванова
104
Златанова за СРС-тата срещу Радев: Установява се румънският модел
Снимка: Bulgaria ON AIR

Прокуратурата разпространи записи от телефонен разговор между президента Румен Радев и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. От прессекретариата на държавния глава заявиха, че няма как да коментират съдържанието на записите, тяхната автентичност и достоверност.

Вчера от държавното обвинение заявиха, че според тях има данни за престъпление, извършено от президента Румен Радев, но не в качеството му на държавен глава, а като шеф на ВВС. Това е причината главният прокурор Иван Гешев да поиска от КС тълкуване на разпоредбата от Конституцията, която се отнася до имунитета на президента.

Още по темата

"Ние не знаем много факти и тепърва те ще излизат около цялата ситуация. Имаме върховенство на правото тогава, когато законът се прилага еднакво в еднакви ситуации за всички граждани. Това е правовата държава. Ако нямаме това - няма значение, че имаме закони и институции", каза бившият вицепремиер и министър на правосъдието Зинаида Златанова в студиото на "България сутрин".

Според нея от известно време в България започва установяване на румънския модел - (хората по високите нива на политиката, хората на държавното управление да бъдат подвеждани под отговорност) и добави, че последните проучвания сочат, че той е по-популярен дори от еврото.

"Румънският модел беше налаган години наред като образец как би трябвало да изглежда една прокуратура. Той беше добре приет в Европарламента. Този модел беше подкрепен от някои политически партии в България", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

Златанова допълни, че яснотата по член 103 от Конституцията е необходима, защото ще имаме нов президент, а след 7 години и нов прокурор. И за да не сме пак в ситуации на неяснота - е добре да знаем какво представляват тези текстове.

"Нека да чуем Конституционния съд какво ще каже, да не предпоставяме неговото решение", категорична е Зинаида Златанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
10
 
21
 
! Отговори
Един преди 4 години
Начи, разбирам - демокрация е и не всички са длъжни да харесват Радев. Приемам това. Само че не ми пука - на следващите избори пак ще го изберем и няма кво да направите по въпроса. Особено след вчерашните ченгеджийски изпълнения, които противно на очакванията на Шайката, качват рейтинга на ген. Радев. Удри, бай Румене!
66
4
 
14
 
! Отговори
Руска богомолка преди 4 години
Това, да подслушваш някого, без да е имало причини, си е престъпно използване на СРС.Само при *** се убива опозицията, но демократично. Е там е нашая мать!
65
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
муахахаха за какъв румънски модел говори тая :))) значи политиците са страшни в изопачаването на нещата ...
64
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Роско Плевнята защо никой не го подслушваше?"Подслушвали са го. Просто играеше по свирката на тиквата и не се е наложило да използват някой от записите. Беше перфектния за Борисов президент - безгласна буква, ухилено позволяваше да го пляскат по вратлето и по челото на пресконференциите и само глуповато се усмихваше. Целия му мандат мина така. Гербаджиите искаха да повторят това упражнение с майката на нацията - Цецка, ама не им се получи.
63
16
 
10
 
! Отговори
брейй преди 4 години
русофилчетата след като защитиха правото на Русия да ни шпионира и да прави каквото си ще на българска територия, сега са се прехвърлили да защитават и (п)Резидента Радев, дето си наредил приятелката да взима държавна заплата в подведомствената му организация
62
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Радев трябва да се приложи модела на "народния съд", а не румънския модел.
61
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роско Плевнята защо никой не го подслушваше?Защото беше безгласната марионетка на Боко Суджука, нали?
60
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 53Цитирам те целия, да види орталъка какви умници се въдят в Територията!"Няма какво да го бавят, нека генерал гешев даде тежка присъда на радев и да вкарват доживот в затвора, нека Бойко назначи друг президент"И таз хубава - ГЕНЕРАЛ гешев! Та той не може да различи десния си крак от левия!До живот, ама други! Мафиоти и нацпредатели!Бойко назначавал президенти! Никога не прави обобщения от един случай - срама Плевналиев!
59
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подслушване се разрешава само когато има данни за извършено престъпление. Декларациите пред КПКОНПИ са административна процедура. Освен това, кой би могъл предварително да знае дали някой ще иска или ще откаже да подаде някакви данни, за да разпореди СРС? Очевидно е, че са го подслушвали дълго време, докато от записите са успели да измъкнат нещо, което могат да използват. Това, да подслушваш някого, без да е имало причини, си е престъпно използване на СРС.
58
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като кажа прокуратурата, разбирам ГЕРБ. Като кажа ГЕРБ, разбирам прокуратурата.
57
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много важно нещо има в тези записи - ГЕРБ подслушва висшите военни в България. Друго важно нещо там няма.
56
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А разправяхме колко зле било, че ДС при тоталитаризма подслушвало всички и държало компромати. Май нищо не се е променило - милиционерщина.
55
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ установиха такъв тоталитарен режим в България, какъвто не е имало от създаването на българската държава преди 13 века.
54
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живеем в нескончаем хелуин - тиквите оживяха.
53
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ подслушват всички и събират компромати срещу всички. Само така те се надяват да останат на власт.
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 56Простотията пак напира! ПрерОгативи се пише, аналфабетен!
51
4
 
16
 
! Отговори
xmmmmm преди 4 години
няма никакъв румънски модел. Има лов на вещици в Румъния,дирижиран от европа разбира се, както и сега у нас. Вижте кой е президента и цялата партийна ситуация там. не може юристите да разбирате от политика и какви са задните мисли във всяко законче. А тая другарка са я натиснали да си спасява *** и бизнесите. затова излиза да пее в хора на лизашки и мутри.
50
2
 
17
 
! Отговори
Ало Танов съм преди 4 години
Сега е наред да шантажират свидетели щото в записите нищо няма
49
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя милиционер - главен прокурор като говореше изглеждаже като - явно бая зор са му дали да започне операцията
48
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винету е установил лична диктатура. Той коли и беси в тази държава, включително в собствената му партия се страхуват от него и го гледат в устата, какво ще каже. Там вземат решения в парламента и на другия ден, като ги смъмри мутрата, гласуват точно обратното. Там подкрепят свои лидери като Цецка и Цецо и като изпаднат в немилост пред мутрата, никой не смее дори да ги потърси по телефона. Сега искат да отстранят единствения, който може да им потърси сметка и търсят начина.