Стив Ханке: На България не й трябва да приема еврото!

Опасно е да се изграе срещу валутния курс, смята професорът
241
Стив Ханке: На България не й трябва да приема еврото!
Снимка: БГНЕС

"Бащата" на валутния борд Стив Ханке смята, че България не трябва да се присъединява към единната европейска валута и разкритикува законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

С тях в закона се записва, че след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, курсът подлежи на договаряне. Парламентът обаче даде мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев - евро се запази до влизането ни в еврозоната.

"Това е много опасно. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос", каза Ханке пред БНР.

Още по темата
Той не изключва да има "тайно споразумение".

"Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега", каза още Стив Ханке.

Според него няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.

Припомняме, че през юли 2018 г. България стартира формално пътя си към еврозоната, като с писмо от финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев заяви желанието си да влезе едновременно в т. нар. "чакалня" - механизма ERM II, и в банковия съюз.

Миналата седмица ангажимент за запазването на настоящия валутен курс бе поет от Радев и Горанов. Законодателната промяна, потвърдена тази седмица от пленарната зала, е от технически характер, заявиха и двамата финансисти многократно.

Стив Ханке няма притеснения за курса, но е против приемането на еврото от България. Той остро критикува събуждането на страхове от промяна на валутния курс.

"Бих искал да направя две основни бележки за Европейския съюз и за валутния борд преди да отговоря на въпроса. Първата е за ЕС, който за мен е просто гигантска машина за преразпределяне на пари. Бюрократите правят много пари от това и затова говорят на висок глас колко важен е Европейският съюз, а в същото време - просто пълнят джобовете си. Погледнете ги - всичките бързат да отидат в Брюксел, за да донатъпчат джобовете си. Втората бележка е свързана с валутния борд и лева, обвързан с еврото. Това го прави "клонинг на еврото", практически двете валути са едно и също. България вече е част от унифицираната еврова система, от еврозоната. Единствената разлика е, че България има свои собствени резерви и своя собствена политика".

Според проф. Ханке "няма никакъв смисъл от ERM II или т.нар. чакалня, която Европейският съюз създаде за страните, които не са въведи еврото, но имат валутен борд".

"Изменението е напълно ненужно, много опасно и точно срещу общественото мнение в България. Номер едно - изменението е напълно излишно, защото имаме примера на Естония през 2010 година, която просто влезе в ERM II - без промени, без никакви опасения или проблеми. След това Литва - аз бях човекът, който създаде валутния им борд. Те също се присъединиха към чакалнята и след това въведоха еврото без абсолютно никакъв проблем през 2015 година. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират финансовите и икономически аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос. Най-добрият пример за това е Аржентина, чиято система наподобяваше валутния борд. Не беше съвсем като него, но песото бе обвързано с долара. След това решиха, както пише в изменението "Стоянова", да позволят изменение на валутния курс. Това се случи през март 2001. До края на годината се стигна до "песо хаос", каза още проф. Ханке.

Ханке изтъкна шест причини за предимството на валутния борд, откакто е въведен в страната ни - благодарение на него през 1997 г. инфлацията е паднала от 242% до 13%. Помогнал ни е да оцелеем при много външни кризи (кризата на рублата през 1998 г., гръцката дългова криза от 2010 г., голямата депресия през 2009 г.).

"След това се пренасяме през 2014 година, когато фалира Корпоративна търговска банка. Валутният борд и Управление "Емисионно" в БНБ се справиха страхотно. Честно казано, това беше единствената причина системата да удържи на кризата и хората го знаят. Също така бих добавил четвъртата причина за високата подкрепа към валутния борд, а именно - фискалната дисциплина. Правителството не може да отиде в БНБ и просто да заеме пари от там, защото има борд. В резултат на това България е фискална звезда сред страните - членки на Европейския съюз", допълни проф. Ханке.

Според него валутният борд дисциплинира българските политици и е най-добрата посткомунистическа институция в България.

Той реагира остро срещу мненията на икономисти, че валутният борд вече е изчерпал функциите си.

"Бих казал категорично, че тези икономисти са глупави и не разбират нищо от стабилност. Важността на стабилността е изключителна, особено за държави като България, която е изложена на толкова много външни рискове. Изобщо не бих се занимавал с такива икономисти, които са бюрократично мислещи и глупави. Те не знаят нищо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то и Хампартуцянчо е против и как нема да е против, всички фирми в момента подържат и левови и еврови сметки, за което плащат такси, макси и т.н. да не говорим за комисионните при обръщане, или пък някой турист като дойде тук и тегли пари го дръснат с 5 евро на 100 лева такса превалутиране
122
6
 
11
 
! Отговори
Дания ли??? преди 4 години
През 1944 сме на същото икономическо положение като Дания-селскостопански страни с наченки на индустрия.След това едно развитие на социализъм/работеше се на планирани загуби и дотации/ и това ни докара да сме през 1990та във икономически фалит.Не последните 30 са ни вкарали в беля ,а предишните 50+ следващите 30..А Дания???.Чак сега почваме да правим сметки от какво се печели,а от какво се губи и ще трябва още време за да разберем че силната икономика,е в основата на силната политика!
121
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кристалина Георгиева бе 2 дни преди тихомълком да приемат промените, сигурно бе дошла само да го прегърне Бойко де..
120
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
банковото лоби в шах и паника, защо ? ами просто е приходите им от такси, комисионни и лихви ще спадне на половина, цяла армия тролейбуси са тръгнали да ни убеждават как всичко щяло да поскъпне и всякакви там глупости, айде вземете се гръмнете
119
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврото - разбрахме.Следващият въпрос е за валутния резерв в евро.От неговата съдба зависи дали еврото ще е полезно или вредно.Управниците трябва да започнат да говорят за валутния резерв, който сега крепи лева.
118
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв Шенген и евро с тази повсеместна корупция?
117
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ни трябва нито евро ,нито валутен борд!България е с най-ниският дълг от всичките страни в ЕС,защо ни е евро,за да ни вземат 20млрда евро които стоят в БНБ,като покритие на лева !Защо ЕЦБ трябва,да разполага с тях ,когато и ние,може да ги харчим!С този валутен борд винаги ще сме стабилни ,но и най-бедните,без никакво развитие!Това ще продължи и с еврото,но тогава вече на 100% сме финансово зависими от Брюксел!
116
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Клоуни гербави, човека ви каза в прав текст да не вземате отношение по теми,които не разбирате.. мен щеше да ме е срам -менда сигурно пращи от гордост
115
2
 
14
 
! Отговори
До 102 преди 4 години
А.бе умнико,много е удобно всичко да оправдаваш с Сорос. Ако политиката ни и левът ни бяха силни нямя Сорос,няма Морос.Зърнената криза пак той лия предизвика ,удържавяването и спирането на реформите към пазарна икономика и връщане на държавното планиране ,контролираните цени,несъобразени с валутния внос,групировките на входа и изхода на предприятията и въобще спирането и връщането назад да не би Сорос да го направи.Ех,другари-чугунени мозъци разсипахте неколкократно България и все друг е винове
114
7
 
8
 
! Отговори
ресто преди 4 години
Стига с това евро. Тесла ще правят завод в България. Бойко ни напълни Хюндай,Тесла,Фолксваген и всчките в Банкя разбира се. Боко на власт още 5 години и ще сме най-богатата дължава в света.
113
17
 
9
 
! Отговори
Петър Славов преди 4 години
Ханке казва, че лева е клонинг на еврото. Аз предпочитам оригинала а не клонинга, толкова е просто
112
3
 
11
 
! Отговори
До 105 преди 4 години
Я ОТИДИ ДА ПАЛИШ ПЕЧКАТА И вържи магарето и ОСТАВИ НЕЩАТА ДРУГИТЕ ДА РЕШАВАТ,НИТО чехия,нио Унгария,нито Дания ...са в чакалнята,те просо не искат да влизат в еврозоната,а също не искат и валутен борд ,тези държави които имаха валутен борд като Литва и Латвия са вече в евро ...ходи виж магарето -тук няма рубладжии,нито доларджии..тук се говори за валутният борд който доведе България до разруха ...ако не вярваш ,подай си носа навън из провиниците по Северозапада да видиш какво чудо е.Ей,*** народ
111
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хърватска и румъния и те щя влязат
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименима точно 2 проспериращи държави, които не са въвели еврото, Дания и Швеция, други няма
109
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дрън дрън та пляс, не виждам с какво въвеаждането на еврото ще застраши финансовата стабилност, освен чее на банките ще им по намалее печалбата от такси и комисионни, и това са едиствените противници на еврото в България
108
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, вторият човек, който казва на гербавите в очите, че са прости (което си е самата истина). Борда дава независимост, докато еврозоната е на батерии, ЕС запада икономически, демографски и морално. Да не говорим за Франция, Белгия, Италия, Испания Хърватия и др., които са с около 100%бвп дългове а ниесе натискаме да ставаме солидарни длъжници
107
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аде бре умници гербави обяснете на българиназащо такива проспериращи държави не искат да приемат евротоа после се разправяйте с ханке
106
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и дания марш в еврозоната
105
1
 
10
 
! Отговори
До 99 преди 4 години
КАКВА ЗАИГРАВКА БЕ ЮНАК ,КАТО НИЕ СМЕ ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД ОТ ЛЯТОТО НА 1997ма и това ни спаси!!!
104
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чехия марш в еврозоната