Горанов ни убеждава: Нито една държава не е обедняла заради еврото!

България е тръгнала към общата валута в момента, в който се е присъединила към ЕС
Обновена: 23 фев 2020 10:18 | 23 фев 2020 07:30, Камелия Цветанова
525
Горанов ни убеждава: Нито една държава не е обедняла заради еврото!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно. Доходите растат с двуцифрени размери, средните доходи вече надхвърлят 1300 лева. Когато стартира този мандат, средната заплата беше около 880 лева. Има много показатели, които опровергават тезата, че държавата е в криза и институциите не работят". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по Нова ТВ.

Още по темата

Горанов отговори на критиките на опозицията и на президента, че българите са най-бедните.

"Проблемът на президента е, че от първите дни откакто стъпи в длъжност, се наложи да поеме изпълнителната власт. Той не можа да остане само в рамките на президентската институция както е по Конституция", смята Горанов. "Онзи ден ни заплаши със служебно правителство, което е всъщност е съществуваща в Конституцията правна възможност", отсече финансовият министър.

Той коментира, че президентът няма право да сваля доверие от правителството, това право има парламентът. Относно призивът на Румен Радев прокуратурата да се "огледа за повсеместната корупция в изпълнителната власт" Горанов каза: "Ако има някакви конкретни данни и доказателства, негово задължение като гражданин, освен че е държавен глава, е да подаде тези сигнали в прокуратурата. Гледам заявките на главния прокурор Гешев, че недосегаеми няма. Това е лесен казус за решаване", заяви финансовият министър.

Относно влизането на България в чакалнята на еврозоната, той е категоричен, че обикновените граждани няма от какво да се притесняват.

"Тези, които в момента развяват знамената като депутата Румен Гечев направиха така, че преди да има валутен борд левът рязко се обезцени. Именно поради страховете, с които в момента българските граждани са манипулирани, си заслужава да продължи дебатът за еврото", каза Горанов.

И припомни, че страната ни е тръгнала към еврото в момента, в който се е присъединила към ЕС. Той не е съгласен с твърденията на президента, че Португалия е обедняла след приемането на еврото.

"Нито една държава не е обедняла заради еврото. Напротив забелязва се рязко подобряване на икономическото състояние на тези държави", коментира финансовият министър.

Що се отнася до скандалите в хазарта, Горанов отхвърли обвиненията, че законът е позволявал операторите да не плащат необходимата такса.

"Законът е прилаган грешно през цялото време в съглашателство между Комисията и съответните хазартни оператори. Те са декларирали каквото им се е искало, а Комисията е приемала каквото те са декларирали", заяви той.

"Редовно сме виждали отчетите по начина, по който са декларирани", каза Горанов и отхвърли да е знаел за нарушаването на закона. Той допълни, че вече се претендират около 700 млн. лева с лихвите. Това са актовете, издадени от Комисията по хазарта.

"Не съм търкал билетчета на късмета. Наблюдавал съм много хора и съм ги съжалявал как зареждат гориво за 10 лева, а купуват билетчета за 30 лева. Може би затова се обединихме около предложението на г-н Симеонов да се опитаме да се ограничи достъпа до това", заяви Горанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
11
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Левът и сега е гарантиран, като обезпечение с евро.Гечев и хиените от БСП са изгладнели и майстори на хиперинфлация и фалити на банки.Тъкмо заради това, трябва да приемем еврото и да се премахне политическият риск. Да не говорим, че вече няма как да стават шашми с банки и застрахователни дружества, защото ще има директен контрол от ЕЦБ.Битката е да се откъснем от рушлямия, която е повела последен опит да ни откъсне от ЕС и да ни върне към влиянието на азиатската *** русия.
31
21
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Горанов ни убеждава а всички руски хибридници са мобилизирани да ни разубеждават и да ни сочат какъв Апокалипсис ще настане след като приемем еврото.
30
11
 
30
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Доста е нагъл тоя!Има поне 4 държави,които обедняха приемайки еврото и всички те са от Южна Европа-Португалия,Испания,Италия и естествено Гърция.По-зле сме от всичките и при криза нямаме техните способности да изплуваме.К'во става тогава?Впрочем,нашите управляващи са в пъти по-корумпирани от гръцките,какво ще е когато се облекчи кредитирането на държавата и отпаднат ограниченията на борда????
29
4
 
16
 
! Отговори
горанов да каже преди 4 години
как може да преминем към еврото при курс 1 към 2 когато имаме 54 млрд лева спестявания в банките,3-4 млрд лева в оборот и още 2-3 млрд бурканбанк.значи 60 млрд лева срещу 16 млрд евро в бнб като гарант на борда.тоест обменният курс би трябвало да е 3,75 лева за едно евро !!! а относно увеличението на доходите това е валидно само за избирателите на герп....калинките в администрацията,учителите,полицията и тези облагодетелстващи се от корупцията. останалите работещи за частници няма как да им се в
28
3
 
18
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Не вярва! Щом правителството играе по този долен начин,а именно накара хората след недоволството от нескопосаният винетен рекет ,да се изръсят 100лв.,че и от отгоре за газовите уредби ,то е ясно че се играе ку.венски срещу обикновенният човек решил честно и почтенно да работи и да стигне до работата с еко автомобила си,който и не ползва преференция за ЕКО като в Евро държавите! Не вярва вече ,съвсем не вярва :(
27
4
 
26
 
! Отговори
Факт преди 4 години
През 2014 година средният българин е бил с 591 лева брутна заплата, а сега е с 752 лева брутна заплата. Повишение от 4,8% средно на година. Според Горанов това е двуцифрено повишение.
26
3
 
36
 
! Отговори
серсем преди 4 години
От първо лице.Израснах в Франция.Една багета бе 80сантима за месец стана 1евро.Точно 120% по скъпа спрямо курса франк - евро.Вярно е ,че стандарта на живот бързо догони този дефицит но към днешна дата разликата все още е около 30% в ущърб на хората.Не ми е ясно как България ще се справи .С "паразитна икономика" без реален продукт на края няма как. Успех ,лек ден на всички.
25
6
 
27
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Веднага след като Божков избяга , трябваше Горанов да е вкаран в ареста , за не събрани 560 мил. данъци от хазарта !
24
3
 
24
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Поредният специалист по еврото.Но нека обяснят защо държави като Великобритания,Швеция,Дания ,Унгария,Чехия,Хърватско,Румъния,Полша не напират с такъв устрем и плам към еврото.Все не мога да се отърся от чувството,че на правителството много,ама много му пречат едни 60-70 милиарда спестявания на хората,които се равняват на европомощите за 3-4 програмни периода.Всичко започна от една женица със скромни когнитивни възможности,но с изключителен инат каквато е МеНта Стоянова.
23
1
 
18
 
! Отговори
през крив макарон преди 4 години
Ако се сьгласиме с еврото ще се пуснат няколко милиарда евро в Бьлгария,за да се развие дьржавата а ако несе развие след туй пак и пак докато вьржиме някога! Но дали обикновените граждани ще ги видиме тези мили евра незнам!
22
3
 
28
 
! Отговори
ГОРАНОВ ПАК преди 4 години
ЛЪЖЕ!
21
6
 
24
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
Аз пък знам, че хората от някои от страните с евро като Италия и Гърция изпитват трайно съжаление, че са оставили валутите си и се намират в незавидна икономическа стагнация с огромни бюджетни дефицити. Сигурно просто искат да свият резерва от 10 млрд. лева за валутния борд и затова убеждават така настоятелно. Някои от новите членки хич не искат да чуят за еврото като Унгария и Полша, та дали те са по-прости от нас, не мисля.
20
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
рецидивисти и лъжецДАНИЯШВЕЦИЯНОРВЕГИЯЧЕХИЯПОЛШАУНГАРИЯщо не го щат еврото бре специалисте по разпростарнение на лъжипреди няколко години унгарския финансов министър ко рече- евро никогаама нали всичски медииса ваши и ти и банкянското комунистче пеете една лъжлива песентя гърция така го отнесе че още не се е оправилакойто ви измете ще е национален герой равняващ се с левскищото вие сте по-роши от турското робство
19
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе.То италианците ,испанците и гърците ,много бедни....Хахахаха!Откъде падаш бе ***?
18
0
 
12
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Сегашният мандат започна през май 2017 година, а средната заплата беше 880 лева пред 2015 година, когато нарастна с 6% спрямо предишната 2014 година.
17
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами като се развива "изключително успешно" държавата, за какъв дявол да сменяме националната валута?!
16
6
 
22
 
! Отговори
Мис-Бикини Барселона преди 4 години
Аз билетчета не търкам. Търкам само оная работа на моят Боце и вече спечелих 5 млн. евро.
15
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Нито една държава не е обедняла заради еврото!" aaaaaa тоя ретард, Гърция смята ли я за държава, или той банките смята за държави?!! Отново са пришпорили *** да илизжат нещо неприятно и да ни го представят като шоколад! Пълни предатели, който се клатушкат в скута на европейския съюз и се опитват така да ни приспът!!!
14
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този дето"проспа"партийните субсидии,хазарта,живее в апартамент без да плаща нищо да ме убеждава....Ти си за затвора бе меен.
13
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазете се, обедняванията се случват след управленията на БСП, факт.