Рязко скача възрастта за новите военни, армията набира и 40-годишни

Причината – липсата на кадри в отбраната
181
Рязко скача възрастта за новите военни, армията набира и 40-годишни
Снимка: архив, БГНЕС

Рязко скача възрастовата граница за набиране на военни.

Досега войниците и матросите можеха да бъдат приети на служба, ако не са по-възрастни от 28 години, а с промени в Закона за отбраната депутатите решиха, че вече максималната възраст за приемане на военна служба ще стане 40 години за всички категории военнослужещи.

Целта на поправките в Закона, внесени от правителството и приети от законотворците на първо четене е, да се преодолее некомплекта на длъжностите за военнослужещи, както и да се създадат по-добри условия за развитие на старшите офицерите, заемащи академични длъжности.

Още по темата

Депутатите решиха още, че се увеличава с три години пределната възраст за служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация и не са упражнили правото си на пенсия - с пет години.

Дава се и възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, които са се пенсионирали, но са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната, съответно след предложение по команден ред.

Въвежда се също мандат за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ („капитан I ранг“), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност за срок една година.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обясни, че МО прилага 25 мерки, в резултат на които тенденцията на отлив от армията е намалена.

Според него вдигането на възрастта на 40 години не е проблем, стига кандидатите да могат да покрият тестовете за физическа подготовка.

Според него основният проблем е с набирането на войници, а не със по-висшия състав.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
32
 
! Отговори
дс преди 4 години
Аз съм на 67? Не мога ли да кандидатствам за работа като войник? Каква е тази дискриминация по възраст? Ще се оплача на БЕХ!
63
3
 
18
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
Старшинки в камуфлаши на Соцо обуто в Хамерикнакси обувки.Смешна работа. Цирк.Цялата ни армия е подобни паляци , гащници и смешн.ици.Раздайте им цинтовете че тая американска обувчица правена за Сахара ако и ударят един час мршировка и набиване че и остане само хастара
62
1
 
11
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Абе кой ходи военен? Толкова работа има и то къде , къде по-платена ...
61
1
 
39
 
! Отговори
Бай Стоян! преди 4 години
Направете я до 50 години, защото аз съм на 49 години и имам голямо желание да служа в българската армия, а и в Кауфланд и Лидл не ме взимат на работа!
60
1
 
17
 
! Отговори
Футболер преди 4 години
Тва по фитнеси дето клепе ко го пуснеш на 1000м гладко бягане на 150 метър че умре от задух и разрив на дърцето.Всичкото хамал вътре у фитнесо е с хипертрофии на сърца увреден черен дроб бъбреци и тотални лъ-на в физическо отношение.Не може 20 набирания да направи 100 метра пробег и 50лицеви опори ке умре право тук и сега.Всичкото е химици с издръжливост eдин шамар.Такъв с 20 секунди спринтове напред-назад го подаваш и капвa изтощен и като го започнеш трогава шутове бичкии меле по големия мускул
59
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да се сетя за причина, която би ме накарала да отида да воювам (стигат ми 2г. навремето), НЕЗАВИСИМО каква. В миналото важна роля е имала религия, националност, освобождение, обединение, които неща вече нямат същия смисъл като преди. Дали ще е на власт Коко или Боко, все тая, най-важно е да са близките живи и здрави, пък и аз да съм им жив и здрав. Другото е та..ак и заблуда за хората.
58
0
 
3
 
! Отговори
Третото преди 4 години
Самочувствието.
57
0
 
4
 
! Отговори
Второто преди 4 години
Портфейла.
56
1
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
Шкемби нали щеше да връща конскрипцията? Какво се случи? Или вече е продал армията и няма значение.
55
2
 
28
 
! Отговори
Защо не я направят преди 4 години
от пенсионери, вече стават за смях. Не търсят войници, а бройки и живи мишени, като при масовките за филм. Поне не я наричайте армия, това е пародия на военизирана единица. Всичката Мара втасала, тези от пенсионери армия правят!? Смях и позор, убихте България!
54
6
 
8
 
! Отговори
Istinata преди 4 години
Абсолютни прасета факт. Но това е женска схема. Повечето като се оженят самите жени ги подлъгват, че ги харесват леко закръглени...
53
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев ще бъде по-полезен като редник.
52
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чувам, отношението на разни старшини и други ниски чинове към редниците е като преди години. Тия не спряха да издевателстват. Кой да ги търпи? Аман от комплексирани шапкари.
51
0
 
27
 
! Отговори
морски преди 4 години
България върви сигурно към превръщането си в първата държава старчески дом.------------------------------------------------------------------------------------------------------------А се смеехте, когато на морето почнаха да идват европейските старци !
50
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хи-хи-хи. Скоро и 60 годишни ще наемат. България върви сигурно към превръщането си в първата държава старчески дом.
49
5
 
6
 
! Отговори
До 53 преди 4 години
Добре си се описал на какво приличаш.
48
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо, мъжете в България приличат на пра-се-та. Само ядат и нищо друго не правят. Иначе фитнесите са пълни с нефункционални батки. Напомпани, но ако им биеш един юмрук няма да знаят къде се намират. Вземете тях!
47
2
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Прид нас са блеснали житата,окъпани от гербав дъжд,а с памперси ще взимат във войската,и след 40 ще доказваш, че си мъж.
46
0
 
15
 
! Отговори
Старшина Страшников преди 4 години
Това на фотото е смешно, обувките не са за тези униформи!
45
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми набирайте мигранти бе бунации, вижте, че почти всички са здрави и прави мъже.