Рязко скача възрастта за новите военни, армията набира и 40-годишни

Причината – липсата на кадри в отбраната
181
Рязко скача възрастта за новите военни, армията набира и 40-годишни
Снимка: архив, БГНЕС

Рязко скача възрастовата граница за набиране на военни.

Досега войниците и матросите можеха да бъдат приети на служба, ако не са по-възрастни от 28 години, а с промени в Закона за отбраната депутатите решиха, че вече максималната възраст за приемане на военна служба ще стане 40 години за всички категории военнослужещи.

Целта на поправките в Закона, внесени от правителството и приети от законотворците на първо четене е, да се преодолее некомплекта на длъжностите за военнослужещи, както и да се създадат по-добри условия за развитие на старшите офицерите, заемащи академични длъжности.

Още по темата

Депутатите решиха още, че се увеличава с три години пределната възраст за служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация и не са упражнили правото си на пенсия - с пет години.

Дава се и възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, които са се пенсионирали, но са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната, съответно след предложение по команден ред.

Въвежда се също мандат за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ („капитан I ранг“), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност за срок една година.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обясни, че МО прилага 25 мерки, в резултат на които тенденцията на отлив от армията е намалена.

Според него вдигането на възрастта на 40 години не е проблем, стига кандидатите да могат да покрият тестовете за физическа подготовка.

Според него основният проблем е с набирането на войници, а не със по-висшия състав.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майка ми много се надяваше това увеличение на възрастта да я хване и да може да почне служба като войник. Тя е на 80 г. и с 60 % инвалидност, явно ще трябва да чака следващото вдигане на възрастта.
83
4
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Милиционери и фуражки *** стават индивиди, които друго не могат и нямат менталния капацитет да работят, за какво са ни, при положение, че никаква работа не вършат, а само ядат и пият до 50, след което вземат 20 заплати и продължават така доживот ;) ?!?!
82
1
 
14
 
! Отговори
сиромах преди 4 години
Каракачанов няма какво да я мисли ами да започне набирането на кадрови военни от вече пенсиониралите се,особенно тези дето вземат пенсия по-малка от сержантите които сами са назначавали, но са се пенсионирали по-рано особенно при хиперинфлацията!Ама дреме му на каската синя на Каракачанката,за тази несправедливост!И заради тази несправедливост едва ли някой от тези бивши офицери и сержанти ще застане под знамената с такива 18 знайни и незнайни министри на отбраната след Д.Джуров!
81
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОФИЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Кандидатствам за военна служба. На 58 съм. Успешно тичам 2 /два/километра. В далечното минало съм завършил военно училище. Отлично знам руски. На английски мога да псувам. Нека си спомнят какви безогледни съкращения се правеха.
80
1
 
20
 
! Отговори
Тим преди 4 години
Скоро как е тръгнало ще вдигнат възрастта до 65 години да назначават войници само за да има че нещо сега никой не иска
79
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам генералите станаха повече от обикновените войници. Добре си имаше каззарма навремето, сега само д *** и леви
78
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О, скоро ще стигнат и до тати, нищо че е на 75 и има сменени стави.
77
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичкото ром до 40 отива да става войска,бая железо и жица има в армията.
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до ссчест на цивилен не се отдава!
75
1
 
13
 
! Отговори
До 82 преди 4 години
Ти ром войн виждал ли си? Идва ли война, пускат оръжието и бегат. Пък и да направят преврат, какво? Ще си създадат държава и всичките ще идат там да работятя, и няма да висят на помощи? Друг път.
74
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Управляващите им трябва охрана от народната любов!Половин България полицаи сега и военни!!Кой ще плаща то се знае, тези които ги бият по площадите !!Полицейскомутренска диктатура!
73
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То по-добре да си ми дадат калашника и да се пазя сам.Още му помня номера и знам накъде бие като стрелям.
72
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама чакайте бе,то е вероятно запас да се вика,как редовна служба това го няма никъде?!Подиграват се с България!Всички загинали през войните се въртят в гробовете от тази новина!Как може?
71
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друго ограничение трябва. Който има шкембе по-голямо от това на шкембе войвода, става за войник.
70
3
 
34
 
! Отговори
nikonik преди 4 години
Много ще е яко 25 годишен лейтенант да комадори рота от 40 годишни редници...СМЕХ!!!!!
69
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това да не е някакъв майтап?Лъжлива новина е нали?Ама сте подранили 1 април е далече
68
2
 
27
 
! Отговори
До 72 преди 4 години
Защо само до 70 години. Аз като съм на 86, а брат ми на 92, защо да не може да станем войници?
67
1
 
22
 
! Отговори
ИЗЧЕЗВАЩ ВИД! преди 4 години
А какво става с ромите, те са предимно млади и здрави, защо не стават военнослужещи ?Ние българите сме силно застаряващ и изчезващ народ, вече не ставаме за военни!
66
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тая държава (почти) загина
65
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо възраста не скочи до 70 години ,тогава много пенсионери и пенсионерки (ние като напреднала държава приемаме на служба и жени ) ще намерят достойно препитание !