"Бай Ганьо" на гръцки, а на корицата - колаж на Борисов

В анотацията пише, че това е истинската историческа трагикомедия
Обновена: 9 мар 2020 15:47 | 9 мар 2020 14:25, Камелия Цветанова
349
"Бай Ганьо" на гръцки, а  на корицата - колаж на Борисов

Карикатурен колаж с образа на българския премиер Бойко Борисов с калпак и мустаци е използвана за корицата на превода на "Бай Ганьо" на гръцки. Книгата на класика Алеко Константинов е издадена през октомври 2019 г. от издателство "Одос Панос" под заглавие" Бай Ганьо. Невероятни истории за един съвременен българин".

В анотацията се казва: "Бай Ганьо (Барба Ганиос) илюстрира истинската историческа трагикомедия на времето (1880 г.), която възниква от бързото движение на социалните слоеве на новоосвободената страна и силното желание "да настигнем другите". Традиционното и новото, патриархалното и модерното, съществуват едновременно и честите им конфликти водят до комични изненади, недоразумения и грешки", пише Mediapool.

Преводач на книгата е Костас Барбутис, който е учил в България през 1970-те години, съставител е на антологии на българската поезия, самият той пише поезия и проза.

Използваният за корицата колаж е дело на българин и това изображение е първото, което излиза в търсачката Google при въвеждането на ключови думи "Бай Ганьо".

Илюстрацията на книгата е на практика дипломатически скандал, тъй като да илюстрираш книга с един от символите на простащината - бай Ганьо - с образа на премиер на съседна държава, е или проява на невежество или политическа декларация, отбелязва сайтът "Площад Славейков".

Най-вероятна версия е, че в нежеланието си да плаща авторски права за корицата, сравнително малкото издателство е решило да потърси подходящо изображение в интернет. И така е попаднало на колажа на Иво Ангелов от 2013 г., който е доста популярен в социалните мрежи. На него Борисов е изобразен с калпак и мустаци пред Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цял свят се гавpи с нас! Нашия си мисли, че дъжд го вали! Бай *** вече и гpoбaр!
266
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
Липса на първите 7 години.. Бкп , номеклатурата са най-големите крадци. Малцинствата не са ви виновни, а тия, които дават и им дават на четири очи. В два метра всички ще отидем. Отвличане на вниманието 30 години, лъжи, а през това време си оправиха живота на поколения напред без да работят.
265
1
 
6
 
! Отговори
Хххй преди 4 години
Борисов е шев на бай *** крадеца.Всички под прикритие комунисти си оправиха живота. По живково се развеждат, дитектора Y с жена си, дават им два апартамента, при герб и дпс купува бай *** земя бкп.. Измамници. Краде се и няма да спрете да крадете. Ядосва се народа, но с честен труд, българина и турчина нищо, освен да се оплакваме взаимно.Да живее бкпбспдпсгерб
264
3
 
2
 
! Отговори
, (нерегистриран) преди 4 години
Бай *** Президент!Герб + дпс 🤶+ анти = Бойко Борисов Президент 2021 🍎🐏. Честито. Имаме хора доносници от дс. 1/1. Dus bakalam.
263
1
 
9
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Няма никаква грешка!!!!Двамата визуално изключително много си приличат,а по-действия и начин на мислене----още повече!!!!Когато един Бай ***(от Алеко Константинов) забавлява народа----това е комедия,а когато същия този Бай ***(БОКО ТИКВАТА) управлява народа----това е трагедия!!!!"Всеки народ заслужава съдбата си"-----латинска сентенция..........
262
5
 
2
 
! Отговори
dr. House преди 4 години
Въпрос? Във Фейсбука как не са хванали корпоративен вирус, хаха, всички не работят и не учат, само директорите на Фейсбук да работят, те да не са се помислили за декани? То по-тъпо неинтелектуално и профанно, както и пълно с гадории, включително показващи медицински състояния на снимка онлайн място няма? Точно пък заразния източник работел като фабрика за визуална продукция на бъдещи проблеми
261
1
 
18
 
! Отговори
българин преди 4 години
Ако има някой да подскаже на издателя да внесе книгата тук , в България , гарантирано ще.се продадат всички екземпляри !! Аз бих си я купил веднага , независимо от цената !
260
3
 
7
 
! Отговори
seira преди 4 години
КАЗАНО НА "МАЙЧИН ЕЗИК":ТА**ЛАРЪ !
259
0
 
12
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
ПРИСВОИТЕЛ НА ЕВРОФОНДОВЕ И "РЕФОРМИ" РОДЕНИ ОТ МУТРО-КОМУНИСТИЧЕСКИ МАНТАЛИТЕТ, КЪРПЕНЕ НА ОГРАБЕНА РАЗПАДАЩА СЕ ДЪРЖАВА = ...............БАРБА ГАНИОС , КРАТУН I-ви БЪЛГАРСКИ..........
258
0
 
8
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
и кое му е богатото на душевноста на порко? харви вайнщайн втори номер. къде да наръга малкото меко сервелатче или по скоро къде да си завре суратя че с мекия не мое ги праи да умиргат, лелки от министерски съвер, стринки от местните организации, млади 13 годишни тенисистки, 17 годишни мис бистиенца, дръжки на микрофони, а бе пуцка да има че го лиже. после и едно празненство за четвъртото мелеонче в тесен семэн кръг с валю златеф и айде. до тука с душевноста.
257
1
 
19
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
СНИМКАТА Е НА ПРАВИЛНАТА ПЕРСОНА , ВЪРХУ ТОЧНАТА КНИГА
256
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен не е поставена правилната снимка. Бойко Борисов е човек с богата душевност за разлика от цв цветанов например, с по тесен кръг от събития, които го вълнуват и реагира само на това, което непосредствено го засяга - лични и егоистични интерес
255
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 299. В ГЕРБ има много повече "***", отколкото в БСП. Всички гербаджии са бивши комунисти! Всички! Така че това за "***" не върви :)
254
1
 
12
 
! Отговори
Rado преди 4 години
До Зозо 295. Естествено, че ще се задържи на власт 10 години, след като цялата държавна машина, съд, прокуратура и МВР са зад него, а медии и синдикати са му подчинени.
253
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Зозо 296 това не омаловажава факта, че Алеко Константинов е описал като бай *** типичния гербераст и боку тиквата още преди 130 години !
252
11
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Гърците са идвали да копаят на прадядо ми нивите и пак ще дойдат.
251
13
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Да ама *** вече 11 г. му дъжат шланга на Боко :))))))))))))))))))))))))))))БСП повече никога на власт. С 15% подкрепа :)))))))))))))))))))))))Всеки ден мрът дръти ***, ся и вируса ще ги натисне. Вирусът Корни-19 ще довърши столетницата :)))))))))))))))))))))))))))
250
9
 
5
 
! Отговори
Митев преди 4 години
Може да сме ***,но добре балансираме на външния фронт,а тоя грък в което много се съмнявам е рожба на милата ни родина от преди 1989та, когато гърците идваха да се образуват без пари,а децата на управляващите се забавляваха ту в Гърция ту в България- нищо ново под слънцето.......
249
5
 
5
 
! Отговори
Eric Rubin преди 4 години
В ЛИТЕРАТУРА --- ВСИЧОИТЕ ТЕРМИНИ И ДУМИ СА ГРЪЦКИ 70 ПРОЦЕНТА , И ЛАТИНСКИ 30 ПРОЦЕНТА .В ЦЪРКВАТА ---- ВСИЧКИТЕ ТЕРМИНИ СА ГРЪЦКИ 90 ПРОЦЕНТА , И ЛАТИНСКИ 10 ПРОЦЕНТА .В МЕДИЦИНАТА ---- ВСИЧИТЕ ТЕРМИНИ И ДУМИ СА ГРЪЦКИ 75 ПРОЦЕНТА , ЛАТИНСКИ 20 ПРОЦЕНТА , И ДРУГИ 5 ПРОЦЕНТА !ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКАТА НЕНАДМИНАТА АНТИЧНА ГРЪЦКА КУЛТУРА, ЛЕКСИКА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ .
248
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото човек е по-сериозен и интелектуално извисен ,толкова по-вече има чувство за хумор.Използваният за корицата колаж е дело на българин..... и обикновено хумористи и карикатуристи страдат от комплекс за пълноценност ,но не се страхуват да развиват чувството си за хумор- и някои малки радости често ги довеждат до големи неприятности