Решено! Нарушаваш карантината за COVID-19 - затвор до 3 години

Наказанието предвижда още и глоба от 10 000 до 50 000 лева
Обновена: 13 мар 2020 17:37 | 13 мар 2020 17:35, Камелия Цветанова
274
Решено! Нарушаваш карантината за COVID-19 - затвор до 3 години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха спешно промени в Наказателния кодекс заради нарушаването на карантината от някои хора поставени под нея заради коронавируса.

Наказанието вече ще е до 5 г. затвор и глоба от 10 до 50 хил. лв. глоба за всеки, които по време на разпространението на COVID-19 наруши карантината.

Още по темата

Поправката е в чл.355 в Наказателния кодекс, който досега предвиждаше, че ако деянието е извършено по време на епидемия, свързана със смърт ни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 1 година или поправителен труд.

Депутате промениха и алинея 1, която сега предвиждаше, че който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на за разителна болест по хората, се наказва с поправителен труд или с глоба до три хиляди лева.

Наказанието за това вече е  лишава от свобода до 3 г. и санкции от 1000 до 10 хил. лв.

Председателят на правната комисия Анна Александрова, която е депутат от ГЕРБ  обясни, че с увеличените санкции всички хора, включително тези които са заразени, ще спазват нормативната база.

"Да имат отговорността да пазят всички околни, защото смятам, че само така, с отговорно поведение бихме могли да се справим с тази криза", настоя тя.

По време на дебатите за промени в НК депутатът от БСП Антон Кутев коментира, че вместо да работи здравната система, хората се подлагат на наказания.

Според него увеличаването на санкциите е форма на злоупотреба.

Съпартиецът му Валери Жаблянов също разкритикува предложението и коментира, че днешният ден е паметен за НС не само, защото сутринта депутатите взеха решение за въвеждане на извънредно положения, ами и за начина, по който променят закони с екстремни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
1
 
2
 
! Отговори
Бабави преди 4 години
Кви 5 години затвор, той ако умре от вируса кво става? Пак не сс го измисли мсмка им
204
1
 
2
 
! Отговори
РВ преди 4 години
Всеки ден с този ,България се връща с десет дни назад.
203
1
 
7
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Само да попитам "господата законотворци", кога ще започнат да се СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ ЕДНАКВО ОТ ВСЕКИ ГРАЖДАНИН, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ НА......... !!!!! Тук само се всява "паника", благодарение на Цар Тиква!!!! ДВОЙНИЯТ СТАНДАРТ ВИНАГИ Е БИЛ ВОДЕЩ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!!!!!!! Много "жалко".........
202
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо "shoot on sight" и всичко ще си дойде на мястото. Оня другия каскет сега вече може да арестува на воля всеки кашлящ и кихащ по улиците, с причината "заплаха за здравето на хората и националната сигурност". Да ни е честит Новият световен ред!
201
4
 
5
 
! Отговори
дядомраз преди 4 години
Научихме се на свобода и сега трудно минаваме на други релси. Подкрепям мерките и ограничаването правата на хората. На война като на война!
200
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе получава се,че ако някоя мижитурка облечена във власт иска да ти направи кал,може да те нагласи както си иска.Кой гарантира,че няма да злоупотребяват дадената им увеличена власт сега?Хич да не си с корона,ще те заразят нарочно за да влезнеш в затвора за поне 1 година и 10 000лв.После доказвай,че нямаш сестра!Мрази ли те някой сега може да си отмъсти без проблем.
199
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ ще видим на изборите - предстои ОТМЪЩЕНИЕ!!!:))
198
2
 
5
 
! Отговори
am4i... преди 4 години
ne ste normalni!
197
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен А твоя полиран мозък ,наясно ли е ,какво е извънредо положение ? И то обявено от Мафията . Забрави ,че Мафията , ще те предпазва .
196
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе вие ли не разбирате или неясно е написано или сте с полиран мозък? Под карантина не сме всички бг, а само контактни, болни, пътували от Италия и т.н. Никой не е забранил да се излиза, но стойте си вкъщи, ще е приятно без хора, кеф и спокойствие, идеално за разходка.
195
1
 
11
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Нещо не е ясно. Пише се, че този вирус може да си го има в много хора като херпеса и да се проявява само при определени обстоятелства - паднал имунитет. Т.Е. не това, което ни представят. Най-големият фактор за имунитета е Стресът, после Храненето. Е какво ако излезе че някой го затворят защото му е паднал имунитета от хаоса е който живеем?
194
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По важното е турската лира да пада.
193
3
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
От депутатите ли ще започне действието на този закон?Преди години един депутатин мина през краката на полицай,направил му забележка,че не спазва знаците,със следната реплика:тия знаци не важат за мен.Та така,другари депутатини.
192
2
 
5
 
! Отговори
Тия там преди 4 години
хабер си нямат от нормотворчесто, а това им е основната работа, закони да коват.......,а повечето от тях не знаят що е определението за хипотеза или диспозиция.....
191
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шутове и жандармерия за червените престъпници фенове на БСП!
190
5
 
16
 
! Отговори
Танковете пускайте преди 4 години
На Шипке вс спокойно,я лично проверил, вирусов нет!Вижте сега Борисув е учил за милиционер у Симеоново.може да си играе само на стражари и апаши,за друго акъл нема.Пак е добре,че не изкара танкове и пехота.Вирус може и да няма,но извънредно положение има!Сега е момента да пишете доноси за комшиите си,хунтата ще ги избие щот кашлят!Като чумавите прасета,кокошките и козите по селата ще ги избива!
189
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нищо ново 230 Засега няма ограничения да се ходи и пазарува в магазини
188
3
 
12
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
По принцип е правилно да се санкционират тези, които нарушават карантината, но три години затвор? Доста са се изсилили депутатите, с ясното съзнание, че за тях няма да се приложи.А освен това за да искаш, трябва и да дадеш. Как може един човек под карантина да се снабдява с най-елементарни работи без да отиде да си ги купи. А комшийката го дебне през шпионката и докладва: "Нарушава карантината". А дали пенсионерът може да си позволи да плаща за доставка в къщи за всичко. За това помислиха ли?
187
6
 
6
 
! Отговори
митрофан преди 4 години
Толкова ли сме неможем да разберем,че без строги мерки ще я загазим здравата.Какви са тези професори,ето ни разправят за леко преминаващия вирус.Хора-това е опасен вирус.Вижте какво става в Италия.Дайте да помислим за всички в тая България.Всички имаме семейства,нека да помислим трезва и да сме отговорни пред заплахата.
186
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** немогат да измислят умни неща,какъв затвор,финансово ДА.Има хора който не са наясно какво точно да се изпълни.Простотията е вирус също върлува в парламента.