Протестите няма да утихнат бързо, прогнозират социолози

Хората искат диалог, смятат Евелина Славкова и Кольо Колев
20 юли 2020 11:00, Красимир Ангелов
42

Вече 12 дни антиправителствените протести у нас продължават. Тази сутрин демонстрацията започна още в 7 часа сутринта и се пренесе пред Народното събрание, където протестиращи блокираха движението.

"Никой не очакваше, че тези протести ще се случат през лятото. Протестиращите се притесняват да не се капсулират, да не се превърнат в протестите от 2013 г. и да не привлекат по-широка палитра от хора", посочи социологът Евелина Славкова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Тя смята, че протестът няма да утихне толкова леко. По думите ѝ дори трите министерски оставки не са довели до намаляване на напрежението. Според нея няма връщане назад с поисканите оставки, защото това може да взриви ситуацията. Славкова изтъкна, че виждаме нов образ на Бойко Борисов, който категорично отказва да се говори за служебно правителство. Според нея това ще коства много на правителството.

"Виждаме млади хора, които имат политически искания. Често казваме, че те не гласуват. Те искат нов тип политици, опитват да формират нов диалог с политическата класа", каза още Славкова.

"Не нов диалог, а просто диалог. Огромният проблем е разкъсване на връзката между общество и институции. Младите хора искат да изметат тези институции и да сложат нови, които да работят като в развитите западноевропейски страни. Случва се тотална дискредитация на управляващите и техните институции",заяви социологът Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR.

Според него оставките на ключови министри в правителството няма да бъдат приети от обществото. Колев е на мнение, че управляващите нямат полезни ходове. Той припомни, че властта не иска да подаде оставка заради формирането на служебен кабинет, но по думите му това ще доведе до руиниране на остатъчния авторитет, който управляващите имат.

"ГЕРБ не искат да има служебен кабинет, защото си дават сметка, че той ще има реваншистки характер и ще загубят много на предсрочните избори", подчерта Славкова и предупреди, че електоралната картина няма да се промени генерално, въпреки че част от новите партии печелят доверие.

"Протестите правят невъзможно Борисов да бъде премиер четвърти път", отбеляза тя и добави, че всеки, който се опитва да яхне протеста, ще бъде изхвърлен с ритници.

Славкова е на мнение, че президентът Румен Радев много политизира изказванията си дори на празници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
13
 
! Отговори
фффф преди 3 години
..."Младите хора искат да изметат тези институции и да сложат нови, които да работят като в развитите западноевропейски страни.... " Ама това няма как да се случи, защото в Бг материалът е калпав!! И млади и стари-калпав материал!! С калпав материал не се получава стабилна конструкция-факт!!! Надявайте се Славчо Чалгата да ви оправи....
17
5
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Червен Колю. Социологът известен с това, че никога не познава.
16
6
 
13
 
! Отговори
sfasf преди 3 години
80% от "младите" са тотални кърлежи и търтеи, живеещи на издръжката от родителите си или някой богат благодетел!!! Каква "нова" политика искат и какъв диалог могат да имат със сегашната политическа класа?!?! "Младите" мързели са свикнали само в телефони/таблети/РС-та да зяпат, нямат представа от какво се произвежда сиренето и лютеницата, не знаят елементарни неща за устройството на държавата.....какво очаквате от едни такива хрантутници?!?! Да пОправят държавата ли??!? А дано, ама надали!! Смях
15
13
 
16
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Те вече утихнаха. Тези десетки хиляди в началото паднаха до стотици. Така става, когато протестират бесни хора останали без работа заради кризата без ясна идея какво трябва да се случи.
14
8
 
14
 
! Отговори
Alex2 преди 3 години
Мутрите вън а тия от Президентството /Узунов и Бобокови/ вътре ли бе ма_лоумници?
13
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Tova ne sa protesti, a manifestacii na bg radost i stastie ot zaplatite v rbg. Lamborgini, lambordjini....za 100 jivota....:-))))...ne vsichko e pari, priatelu, ne vsichko e pari...i taka do kraia na sveta ot vechnata i sviatata s darjavna pensia za dalgi manikuri, visoki tokcheta i vetroveeeee.... meshereeeee...:-))))
12
4
 
10
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
КОЛЮ КОЛЕВ ДА СИ ХОДИ НА СЕЛО СТИГА Е РЪСЕЛ АКЪЛ
11
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе вие слепи ли сте? Хората искат оставки и предсрочни избори,къде видяхте "диалог"
10
4
 
14
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
"Виждаме млади хора, които имат политически искания. Често казваме, че те не гласуват. Те "искат" нов тип политици, опитват да формират нов диалог с политическата класа", каза още Славкова.Ми да си ги създатът бe, тези нов тип политици и политика а не само да искат от мама, татко, обществото, народа или старата престъпно-бандитска политическа пезевенщина, някой да ги "оправи"!
9
15
 
19
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Какви ''протести'' ???? 20 безработни циркаджии и още малко пла.те.ни за 30 лева трола......
8
8
 
17
 
! Отговори
saf преди 3 години
Хората искат оставки,драги социолози!Превърнахте науката за обществото в ***!
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се организират конкурси за най красиви протестиращи, за най оригинални лозунги и да пускат пяна като в дискотеките.
6
15
 
17
 
! Отговори
ЗАТВОР преди 3 години
ЗА МУТРАТА и всички докарали ЧЕТВЪРТАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.ВЕДНАГА !БОЙКО тряблва да бъде заключен веднага
5
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крадците не могат да продължават така!Няма да им го позволим!Оставка!
4
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка!Мутрите вън!
3
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма проблем, нека се веселят младите навън и да вземат някой лев от черепчо. Само да не правят золуми.
2
6
 
14
 
! Отговори
Тенчо преди 3 години
Не е и необходимо да утихват бързо. Хубави е да се чуят проблемите, които са накарали тези хора да са на улицата. Обаче това не става с пиене на бира и псуване като хамали на мач. Това е демокрация , когато има проблем да се чуе и протеста е за това, за да разберат управляващите, че има проблем. Мисля , че ги разбраха. Сега е добре да се срещнат с тях и да им се поставят въпросите, а не да ми пеете безсмислени песнички и да викате Бойко к....во.
1
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Znae li se kakva gradushka, navodnenie, letni pojari, zemetresenia, uragani nablijavat...ili prosto chervena armia i partizani afrikanski skakalci...afrikanska chuma, shap zaedno s nov moderen bakterialen para komar brexit?