Радев: Управляващите гонят служебна победа на предстоящите избори!

Президентът наложи вето на част от новините текстове в Изборния кодекс
Обновена: 28 сеп 2020 17:21 | 28 сеп 2020 17:20, Камелия Цветанова
276
Радев: Управляващите гонят служебна победа на предстоящите избори!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев обвини управляващите, че с промяната на Изборния кодекс целят да спечелят служебна победа на предстоящите избори, нанасяйки пореден удар върху правната конструкцията на страната .

Той наложи вето на част от промените.

Още по темата
Според него се създават предпоставки за честността на изборите и възможност за тяхното оспорване.

„Промените на токова важни правила броени месеци преди изборите без реален дебат по същество и без оценка за въздействието са пример за непредсказуемост на управлението и отблъскват  гражданите“, коментира президентът.
 
Радев смята, че трите месеца на протести с искане за оставка на кабинета са свидетелство за дълбока криза на демокрацията.

„Сондажите регистрират срив на доверие в управляващите. Изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължим напред. Отказът на властта да чуе гражданите удължава агонията“, каза Радев.
 
Той напомни, че през миналата година парламентът постанови изискване за изцяло машинно гласуване, с последните промени в Изборния кодекс депутатите го подмениха с възможността да се гласува и с хартиена бюлетина.

„Тези решения могат да се обяснят само с желанието да се отвори достатъчно възможност за хаос и изборни манипулации в ползва на управляващите“, скочи държавният глава.

 Освен това прехвърлянето на ЦИК на решението да определя дали да се наемат или купят машините на практика означава бягство от отговорност на парламента при положение, че в Конституцията ясно са указани разпоредбите за задълженията на парламента.

„В същото време законодателят лишава ЦИК от възможността да определи избора за компютърна обработка на данните от гласуването като изцяло вменява тези дейности на „Информационно обслужване“, подчерта Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
15
 
! Отговори
А 1б преди 3 години
***,по -***,най -***....!Други думи са излишни.
45
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поведение за спечелване на общественото доверие чрез привидна загриженост.Първанов купи с наши пари Ядрен реактор така да го имаме!Радев без малко да купи грипен без оръжия така да ги имаме!Радев и Нинова нещо полезно??НЯМАА
44
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Профил, затова ли нинова я избрахте с бюлетини?
43
30
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Прав е президентът, оставка на крадливите мутри!
42
3
 
27
 
! Отговори
Румбата льотчика преди 3 години
Кой те пита бе ***, то и ти искаш през задния вход да влезеш във властта, ама няма да стане.
41
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрофесионалистКъде има само машинно гласуване ... професионалисте?
40
4
 
32
 
! Отговори
Радев-празнодумец преди 3 години
Радев е празнодумец храбър. Празни приказки, безмислени пожелания в комунистически стил другари дайте да дадем и след 4 години президенстване (празнодумстване) няма нищо полезно и смислено свършено от него за България. Вместо да вървим напред избрахме най-слаабият президент досега и се връщаме много назад към времената на бай-Тошо. Много жалко...
39
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде честито вече победата на ГЕРБ е сигурна, щом още от сега започнаха оправданията на червените неудачници. Честито на всички гласували за ГЕРБ и успех занапред. А БСП и тоя техния слугинаж да си реве колкото си искат.
38
2
 
36
 
! Отговори
Кривондел преди 3 години
Този човек има една едничка реч. За модела, искането за оставка и нещо за НАРОДА.И новогодишната му реч ще е същата...Партиен функционер, а не президент. Разединител, а не обединител.
37
22
 
2
 
! Отговори
Професионалист преди 3 години
Ако не се гласува само машинно ще има отново(за кой ли път) пълно фалшифициране.Това ли искате българи?...или честно и безпристрастно гласуване.
36
1
 
26
 
! Отговори
н.в. преди 3 години
Фигурантът отдалече започва да оправдава загубата на БСП и нали е говорител на крушовската ***, пак и се подмаза.
35
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спри да се излагаш бе, заприлича хептен на пaлячo, дамо плачеш - бъди мъж и го поеми
34
1
 
22
 
! Отговори
Маг Минчо преди 3 години
Струва Ни се,че днес заеквахме и сричахме изявлението!
33
2
 
26
 
! Отговори
Пилот преди 3 години
Ти освен да бълваш змии и гущери,друго нещо знаеш ли?Президент ***!
32
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пореден опит на Фигуранта за реанимиране на Бабикянските "възстания" с повторение на баналните си клишета за манипулиране на изборите.
31
2
 
15
 
! Отговори
до №3 преди 3 години
Президентът наложи вето на част от НОВИТЕ текстове в Изборния кодексИма техническа грешка в думата новини и нови.Това е от онези бързи грешки -казва се лапсус при говороне.Но... Радев действително през март пусна вето на Закона за фаршивите новини.Така в България всеки може да пуска фалшиви новини и никой не го търси за отговорност.Дори НСБОП знаят,че бащата на Фалшивите новини в Б-я е Сбабикян.Но той си продължава с фабриката за лъжи.Много му е важно на Радев да пускат фалшиви новини за ББ
30
2
 
29
 
! Отговори
Баба Гицка преди 3 години
Е трябваше ли толкова празни приказки за едно кирливо вето.Тока и така никой не те бръсне за слива - само хабиш ефирното време.А по отношение какво НАИСТИНА иска народа, погледни каква е днешната РЕАЛНА социологическа извадка (проведените частични избори) на хора от цяла България, и спри да се изказваш вече от името на целия български народ.Ясно е на всички вече, че си рупор на руски интереси, избягали престъпници и провалени политици лъжещи ежедневно.Тези преставляваш ти !Другото са лъжи !
29
3
 
31
 
! Отговори
НАПРОТИВ! преди 3 години
МНОГО ИНТЕРЕСНА БЕШЕ РЕЧТА НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, НО НАЙ-ИНТЕРЕСНА ЩЕ БЪДЕ ЗАЩИТНАТА МУ РЕЧ ПРЕД ВОЕННИЯ ТРИБУНАЛ.
28
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не беше обръщение, а бръщолевене и мрънкане.
27
3
 
33
 
! Отговори
празноглавец преди 3 години
празни думи от празна глава. Не го пускайте да се излага този ***, няма ли един нормален покрай него, да му даде акъл? Или и на Деса общата е толкова акъла. Пък може и тя да го подстрекава. И той нали мисли с долната си глава, това може човекът, влюбен, иска да поднесе България в краката на държанката си. Да и се докаже.