Новите F-16 модернизират армията ни, гарантират съвместимост в НАТО

С инвестициите в модерно военно оборудване страната става още по-сигурна
281
Новите F-16 модернизират армията ни, гарантират съвместимост в НАТО
Снимка: МС

„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата

Акцент на срещата бе дългосрочното сътрудничество, което се реализира благодарение на Програмата за индустриално партньорство между България и САЩ. Освен чисто военните измерения на подписаните договори, партньорството предвижда създаване на индустриален капацитет за поддръжка и развитие на придобитите способности в бъдеще.

„Поради това разглеждаме подписаното Рамковото споразумение с „Локхийд Мартин“ като много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера“, изтъкна премиерът Бойко Борисов. Той бе категоричен, че благодарение на договореностите ще се внедри уникално за страната ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите сто милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.

В хода на разговора бе изтъкнато, че епидемичната обстановка през последните месеци повлия върху напредъка на съвместната дейност на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната и „Локхийд Мартин“. Но в момента двете български ведомства подготвят създаването на съвместна работна група за планиране на ефективното изпълнение на дейностите по Рамковото споразумение. „Успешното реализиране на проектите от програмата освен чисто технологичен и икономически аспект имат и голям политически заряд“, добави министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че с инвестициите в модерно военно оборудване България става още по-сигурна, което увеличава и способностите на Алианса.

„Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с „Локхийд Мартин“ в дългосрочен план“, каза още премиерът Борисов по време на срещата. Израз на това желание са подготвените и изпратените от Министерството на отбраната писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо чудно, че армия от 5000 души общо може да се модернизира чрез има-няма 4 тенекии 19-та употреба, доставени за една много щедра сума от големия брат.
199
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Az i moite kolegi prez soca syschto se sdobixme s apartamti vili i koli s rabota a sega naroda izmrq zaloji gi i izgubi rabotnika dnes umira da jiveqt mutrite
198
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със 8 самолетчета от кого ще се пазим,ще спрем Турция или Русия?Да не говорим за бутафорната сухоътна техника.И почти умрелия флот втора ръка.
197
6
 
13
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 3 години
МИГ 29 не става за нищо. Ф 16 БЛОК 70 става за всичко, може да лети, да хвърля бомби, да каца, да стреля, да плава, даа !!!
196
3
 
4
 
! Отговори
доктор Околийски преди 3 години
СТРАНДЖАТА е болен от куронавирус и е на легло, но скоро и той ще скочи на фронтовата линия.
195
5
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
И аз бате Тонка съм *** като тебе и съм горд че съм голем член на НАТО
194
3
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Само аз ли си мисля, че е време Тонката на дело да докаже лоялността си Хайде свободно, пушки при нозе, напред към Азербайджан бегом марш.
193
5
 
8
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Горд съм,че съм *** и съм член на НАТО и враг на Комунистическия СССР:):):):)
192
9
 
10
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
От всички бивши и настоящи Натовски Генерали само нашия Генерал Фигурант рИве за отменяне на санкциите наложени от ЕС срещу Русия:):):)Натовец та дрънка:):):):)Бесепето и Решетников излъгаха хората преди няколко години точно по Комунистически:):):)
191
2
 
7
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Гоним Руски шпиони на ишлеме:):):):)
190
11
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
категорично съм против да пълним гушите на впк на сащ аз искам мир и дружбаи не желая конфликти с русия студ общежития са в плачевно състояние ние щекупуваме оръжие и смърт
189
10
 
14
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Горд съм,че България е член на НАТО и враг на Комунистическия СССР:):):):)
188
9
 
19
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Нали вече всички разбират, защо американците си поставят прости, страхливи и алчни протежета. Този е решил да се откупи за още поне 8 додини или докато Короната не го прибере. Не съм съгласен с част от моя труд да се купуват тези стари самолети, които не са защита на Отечеството, а за създаване на напрежение в Черноморския район. Подготвя се война в нашият район, американците както обикновено си търят маши. Тази война ще бъде провокирана от българи - продажници!
187
8
 
12
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 3 години
Абе ,само аз ли не вдявам нещо? Каде има такава сделка , да платиш нащо на 100% предварително и това нещо да е модел преди 40 г ама леко медернизирано и да го има само на жартия оше ? Бойко си плаща рекет на американците да не го свалят от власт.
186
10
 
10
 
! Отговори
Иво Инджев преди 3 години
Аре стига политпроп от Живковски тип. С 8 самолета дето още няма завод за тях никаква модернизация няма. 95% от техниката е съветска т.е 30+ годишна. Средната възраст в армията е 47 г. Херо Мустафов го знае но и е през персийската котка за армията ни. Тя знае че от действащата армия никой няма да дигне оръжие срещу Русия. За това ни взеха парите предварително и подобно на Турция с Ф35 нищо няма да ни дадът. И динамика дет тез Ф чета може срещу тях да литнат.
185
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така се източва държава. Всичко, което успеем да произведем и спестим в тази държава, американците ще го изсмучат с подобни сделки. Дори ще ни накарат да вземем огромни заеми и да задлъжнеем, за да приберат в крайна сметка те парите. А задлъжнялата държава е на практика поробена. Съвременния колониализъм не се прави с окупация и нахлувания на войски, а с финансови инструменти - превръщаш държавата в голям длъжник и след това си правиш с нея каквото пожелаеш.
184
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите F-16 просто ни ограбват, каквито и съчинения да се правят на темата за съвместимост, за партньорство, за евроатлантизъм. Тия понятия се използват само когато трябва да получат нещо от България, в случая няколко милиарда и това не е окончателната сума. Преди две-три седмици гласуваха още няколкостотин милиона, а казваха, че предимството на тази сделка била, че всичко било включено и нямало да има допълнителни разходи.
183
7
 
15
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Идвало страшна зима. Корона криза ли ? Нямало пари ли ? Пък бързаме да подисваме договор за още милиард долара!
182
7
 
9
 
! Отговори
Володя стоянов преди 3 години
Човекьт взе парите , каза чакаи малко Дрьжте му петите
181
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията е приключила преди 2000 години. Сега има само Капитал за богатите и Манифест за бедните + римското право 'Да го ду-т бедните". Демокрация на кукуву лято, 35 май, второ марсианско пришествие и прочее.