Мутафчийски: COVID отделенията са почти пълни, скача и смъртността

Пандемията няма се самоугаси, трябвали си мерки
Обновена: 9 мар 2021 12:42 | 9 мар 2021 12:32, Камелия Цветанова
282
Мутафчийски: COVID отделенията са почти пълни, скача и смъртността
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски изрази опасения относно изчерпването на болничните легла по време на съвещание при премиера Бойко Борисов.

Обезпокоително според него освен показването на заболеваемостта е ръста на смъртността, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата

„Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни, но доказали се във  времето. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има мерки. Затова и активно вървят от вчера разговорите заедно с началниците на местните РЗИ-та“, добави още председателя на НОЩ.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че рязкото покачване на случаите в някои области на страната се дължи на британския вариант на коронавируса.

„Този вариант доведе и до промяна на възрастовата структура. Все по-млади хора са инфектирани от този щам. Затова е изключително необходимо хората да продължат да спазват сега действащите мерки“, подчерта проф. Кантарджиев.

През следващите 4 седмици ще бъде изключително важно хората да спазват много по-строго мерките и да пазят своите близки, призова директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Продължава приоритетно изпълнението на ваксинационния план от първа до четвърта фаза. Имаме регулярни доставки на ваксини“, докладва изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Общото потвърдено количество за месец март е 300 000 дози и се очаква потвърждение на още 200 000 дози ваксини. „Имаме вече индикативни количества и за месец април. За ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ има увеличение с над 2 пъти очакваните доставки за април – около 250 000 дози.  За ваксината на „Модерна“ – над 80 000 дози и очакваме потвърждение за ваксината на „Астра Зенека“, информира още Богдан Кирилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
25
 
! Отговори
бай Миле преди 3 години
Тоя няма ли най-накрая да "мре яко" заедно с цялата там групичка. Може и баце да вземат с тях за компания
21
2
 
13
 
! Отговори
Станчо преди 3 години
Един от коментиращите е прав. Като говори тоя за мерки и след 2 минути борисов каже "Хората трябва да работят, отваряме." Тоя що не се обърне и не му каже "Не, не отваряме, мерките остават.' Или тоя с щабчето само ша ни плаши и налага мерки и иде оня великия спасител на народа и казва друго и тоя кляка. *** няа клякаш бе, да те видим що за отговорно лице си и шеф на подобен щаб. Ама единствено силата му е до там, да плаши народа. Кат се появи другия и мълчи кат ***** в нови ***.
20
2
 
4
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Оллееей...чакаммм...чакам мутрите да фалират.Нали щяха бе отворковци ?!Мутра с маска не съм видял, а мина 1 година истерия ковидна....
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дова трейлър на новя сезон по НОЩфликс ли е
18
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А истината, която ни спестяват, е още по-страшна."И аз си го мисля това от началото още. За 52 години живот не съм виждал такава реакция на вирус по света. Вероятно нещо съществено се крие от населението.И то не е нещо хубаво.
17
20
 
8
 
! Отговори
М преди 3 години
Всичко да се затваря и да се връщат КПП-тата. Иначе много лошо му се пише на тъпия БГ народ!
16
5
 
14
 
! Отговори
джендърал Манафчийск преди 3 години
Да оставим мерките разхлабени до изборите, за да може господаря ми от Банкя да натрупа рейтинг и след това веднага ги затягаме. После пак ще се ежа пред медиите за да компенсирам малкия си ***.
15
5
 
35
 
! Отговори
SuckMyD1ck преди 3 години
По парковете в топлите дни пълно - бум няма. В Метро, Била, Кауфланд хората един върху друг - бум няма. В автобуси и метрото пълно с хора един до друг - бум няма. Отвориха ресторантите и кафенетата за 3 дни - БУМ БУМ БУМ ШАКАЛАКААААА. ХАхХАхХА хХАХхАх хААХ хАх ХААХХАХ хХАхаХАХ World Big Brother Season 7. Лекарите и монтьорите са най-долната изм3т в тази държава!! Хората са казали: на лекар да не отиваш, кола да не ти се разваля.
14
2
 
6
 
! Отговори
Не преди 3 години
Мъртвите не могат да скачат
13
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте репортажите за Тиквата! Навсякъде е без маска и се ръкува и прегръща с други селяни, всички без маски!Гледайте репортажите за папата в Иран. Навсякъде е без маска и си говори с най-различни хора от 50 см., те също са без маски.Бреей, тая "невиждана ярост"!Дали не ни послъгвате, а?
12
9
 
7
 
! Отговори
Зрителите преди 3 години
Затваряй!
11
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами шамаросай джипкаджията зад врата поне веднъж на пресконференция. Защо прехвърляте собствената си глъмотория на хората?
10
3
 
41
 
! Отговори
Станчо преди 3 години
Е кви мерки ве? Миналата година по това време, затворихте държавата и наложихте мерски. Една година по късно, броя на заразените на ден се е увличил Х 60. Станаха от 50 на ден - 3000 на ден. И това с вашите мерки вече една година. Маска нося цяла година, вече детето не ме познава..и файда няма. И тоя ко облякъл пак черната униформа, пак ни плаши ли ко? Затворихте бизнеси, затворихте всичко, мерки, маски, дистанция, дезинфекция и след една година не Х 2, не Х 20 а Х 60 се увеличиха заразените.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не скача смъртността.
8
12
 
7
 
! Отговори
Слави Трифонов преди 3 години
всички българи да умрът мама ви робска
7
1
 
29
 
! Отговори
Българ преди 3 години
А ше забранят ли и предванията по телевизията? Кантарджийката се подвизваше в шоуто на Рачков. За едни има за други няма мерки, аааааа???
6
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя филм докога? Дайте да се скрием под леглото и да не си показваме носа навън поне още десет години...нямаме нужда от храна, от вода, ще си седим на сигурно под леглото....
5
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това и ние го знаем, но я кажете ЗАЩО отворихте всичко?С надеждата да скочат заразените и да ограничите даже излизането по време на изборите?Колкото по-малко избиратели, толкова по-сигурна победата на хунтата.
4
4
 
18
 
! Отговори
1 преди 3 години
А истината, която ни спестяват, е още по-страшна.
3
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И този изпълня от хралупата си.Става да плаши гарките на бустана.