Германия готова да помага за спорните въпроси на България и РСМ

Буяр Османи: Имаме искрено и позитивно отношение
Обновена: 3 май 2021 17:38 | 3 май 2021 17:37, Веселина Йорданова
137
Германия готова да помага за спорните въпроси на България и РСМ
Буяр Османи. Снимка: БГНЕС, архив

Искам да кажа много ясно, че Германия гледа много сериозно на европейската перспектива на страните в региона (на Западните Балкани).

Това заяви германският външен министър Хайко Маас на съвместна пресконференция с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, който е на посещение в Берлин, предаде македонската телевизия Алсат М.

Още по темата
Това се отнася особено за Република Северна Македония, която отдавна изпълни критериите за присъединяване към ЕС и затова миналата есен положихме много усилия да бъде свикана първата междуправителствена конференция в рамките на нашето председателство, каза още Хайко Маас.

Маас се обяви против разделянето на Република Северна Македония и Албания по пътя им към ЕС. Германското правителство подкрепя португалското председателство на ЕС колкото е възможно по-бързо да се намерят решения на двустранните въпроси, за да може про-бързо да се открие конференцията за присъединяване на Северна Македония и на Албания. Не споделяме други размишления за разделяне на двете страни, каза Маас.

Германия е готова да помогне за решаване на спорните въпроси между Република Северна Македония и България, но от ключово значение е спорът да се разреши двустранно, добави Хайко Маас, цитиран от македонските медии.

"Миналата година имахме интензивни преговори с партньорите в Скопие и София и предлагаме по-нататъшна подкрепа с нашия опит, доколкото и двете страни поискат това. Основното е, че тези въпроси трябва да се решават на двустранно ниво. Историците трябва да водят преговорите в рамките на комисиите, без натиск отвън", каза той.

Северна Македония има искрено и позитивно отношение към съседна България, каза на свой ред Буяр Османи и изрази готовност за навлизане в разговори по същество за неразбирателствата, хоито по думите му обременяват отношенията между двете страни.

"Ключът, разбира се, е в Договора за приятелство, подписан през 2017 г. между двете страни, като прецизна политическа рамка за разрешаване на които и да са неразбирателства", каза Османи.

Във връзка с появилите се миналия месец неофициални дипломатически документи Маас отхвърли каквото и да е замесеност на Германия в тях, като заяви, че Берлин не подкрепя промяна на границите на Балканите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
5
 
! Отговори
Абе, преди 3 години
До Мирко ИванковскиТупан! Отивайте воювайте и завоювайте тези излази на тези три морета! То с лозунги не става, искат се и т-опки!
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и какво общо има северна маЦедония с нас? българи дадоха живота си за МАКЕДОНИЯ, а тия са някаква измислена държавица, също като украйната!
11
2
 
10
 
! Отговори
Демек преди 3 години
Германия ще ни натисне да се разбираме по бърже!
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ключът са историците, само че те нарочно не работят. Македонските историци, всъщност комунистически политици, с години успешно блокират процеса. Договорът от 2017 г. тотално не се спазва. С други думи, Македония в период от 3-4 г. се подиграваше с нас и ни разиграваше. Щом е така, не само историческата комисия, нека целия процес стои блокиран. Ние проблем нямаме, ние сме в ЕС и за никъде не кандидастваме.
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЯМА ТАКОВА ЖИОТНО КАТО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ. ИМА ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ. Това на всички трябва да им стане ясно. Ако не им стане ясно по лесният начин ще го разберат по трудният.
8
8
 
5
 
! Отговори
Румен преди 3 години
До4. На мен ми е помагала Германия. Русия ми е пречела с външната си политика като българин. И нормално е на тебе да не ти помага, като не си в ЕС и НАТО.
7
1
 
20
 
! Отговори
Райх преди 3 години
Щом Германия ще помага, освен Македония, искаме и Беломорска Тракия.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мирко Иванковскипропусна марс и луната!
5
3
 
30
 
! Отговори
Ха, ха! преди 3 години
РСМ имала изключително искрено и позитивно отношение към България! Хайде германците да погледнат статии и изказвания по медиите им, горенето на знамена, отношението към българските паметници, да не говорим за историята и езика! Този албанец и той е станал лицемер!И ние имаме позитивно отношение, но докато високомерничат и се имат за велика нация и центъра на света, ще има ВЕТО!
4
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ и ВМРО заедно с техните приятели и колеги политици от Македония,нарочно създадоха омраза между Македония и България,защото това беше тема която ги спаси от политическа смърт.ЕС е лицемерна организация, която ако има интерес ,веднага ще допусне Македония в ЕС,ако няма ще подкрепи изкуствено създадената омраза.Аз лично се срамувам,че съществува неразбирателство между двете държави.Моето виждане е че в двете държави и политици и хора са за съжаление.
3
2
 
17
 
! Отговори
Германия преди 3 години
първо да помогне на себе си!!! С ПСР се ходи до магазина!!! Трагедия пълна те на нас ще помага ли.
2
9
 
20
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
ФеРеГето скоро ще почнат да го управляват зелените и други джендърократи, за жалост ХДС и ХСС ще паднат и няма да имаме подкрепа от Берлин, каквато Борисов осигуряваше. Немските джендърократи ще натискат четворната коалиция Чалгар-ДжендърБългария-МаяМа за Всички- ДъПъСъ да клекнем пред Македония. Не знам за вас, но аз на следващите избори съм за Симеонов и Каракачанов с оглед на тези събития.
1
3
 
28
 
! Отговори
123 преди 3 години
Швабите да си оправят тяхната ***.