Лъчезар Борисов за ББР: Това са кредити, а не раздадени пари

Някой е подвел служебния министър на икономиката Кирил Петков, смята той
17 май 2021 21:15, Анисия Иванова
141
Лъчезар Борисов за ББР: Това са кредити, а не раздадени пари
Снимка: БГНЕС

„Няма нищо смущаващо, че 8 фирми са получили около 1 млрд. лв. Това не противоречи на устава на ББР, всичко е проверено от международните финансови институции“, заяви бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов пред bTV по повод изнесената вчера  информация за банката от служебния икономически министър Кирил Петков.

Петков обяви вчера, че ще назначи проверка в ББР заради факта, че е подпомогнала 8 компании, от които 4 свързани, с близо 1 млрд. лв., а по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес. От Министерството на икономиката оповестиха днес и имената на осемте фирми.

Още по темата

Според Борисов вероятно по този начин е оповестена информация, която е банкова тайна.

Една банка с пълен банков лиценз, каквато е ББР, предоставя кредити на микро, макро, среди и големи фирми. Това не са субсидии, това не са кеш грантове, това са кредити с много сериозни обезпечения, които се обслужват. Лихвите са добри за ББР на фона на лихвите в останалия банков сектор – доста по-високи са“, коментира бившият икономически министър.

„Тези 1 милиард лева не са отишли просто така в тези 8 фирми. Това са кредити с много сериозно обезпечение, които се обслужват“, каза той и подчерта още веднъж, че става дума за „кредити, а не за раздадени средства“.

Лъчезар Борисов смята, че някой е подвел служебния министър на икономиката Кирил Петков за портфейла на ББР.

Активите на банката в момента са 4 млрд. лв., наличните пари са 1,5 млрд. лв. Също, че 99,2% са микро, малките и средни предприятия като брой кредитополучателите от ББР (62% от финансовия ресурс). Като финансов ресурс – 23% са кредитите към големи компании. Освен това 1,5 млрд. лв. от актива на банката са налични – около 400 млн. лв. са в БНБ, около 500 млн. лв. са вземания от търговски банки и над 600 млн. лв. в ценни книжа.

„62% от портфейла на ББР се държат от малки и средни фирми, 15% от общински и едва 23% от големите компании“, каза Лъчезар Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
10
 
! Отговори
българина преди 2 години
ктб фaлирa зaрaди кoрупция нa шeфa нa бнб, ceгa тук e aбcoлютнo cъщoтo, винoвeн e ceгaшния шeф нa бнб, кoйтo e уж кoнтрoлния oргaн, кaктo и oдитнaтa фирмa извършилa УCПEШНИТE CТРEC ТECТOВE. бaлoннo плaщaнe cлeд 10 г cи e крaжбa пo вcички прaвилa нa бизнeca, живo прecтруктурирaнe, кoeтo трябвa дa сe прoвизирa нa 100 пр. cпacявa ги caмo че пaри нa влoжитeли нямa и пaникaтa на пaзaрa нe мoжe дa ги cъбoри c тeглeнe нa влoгoвe.сигурен съм че ДРУГ КРЕДИТ С БАЛОННО ПЛАЩАНЕ СЛЕД 10 Г ЗА 150 МЛН няма ник
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Около банките не обичат да се шуми. Да не мислите, че другите банки не раздават такива пари на такива олигарси. Сега трябва про *** атурата да ги вика тези 9 бизнесмена и да ги пита дали е имало някакви облаги за някой? Те ще кажат не. Така просто се прави за пред хората. Вместо това излиза този неадекватник да каже, не арестувайте Бойка, арестувайте мен!
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България има шанс само ако всички са срещу Герб , Дпс и псевдопатриотите.иначе тежко ни
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има възмездие..Божков отлага но не забравя.
29
2
 
2
 
! Отговори
За един преятел преди 2 години
е въпроса, че се интересува човека. Как стана така че Черепа изпадна в немилост, тиквата или някой друг от герп го изобличи?
28
3
 
11
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Чорбаджиите= г,е,р,б,а,д,ж,и,и,т,е
27
2
 
6
 
! Отговори
Свободка словова преди 2 години
Ще се оправим така Ама друг път Време е за народният и божият Съд.
26
4
 
7
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Чорбаджиите ни превърнаха в р,а,з,о,р,ъ,ж,е,н,и р,о,б,и, които ни убиват физически чрез р,о,м,и,т,е си,щом не си плащаш рекета!!Гадове ще ви очистим до дупка!!
25
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първото нещо, което правят комунистите, когато се докопат до властта е да фалират първата изпречила им се банка. При Орешарски беше КТБ, сега при Радев ще е ББР.
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една дума, не икономиката на България, а икономиката на ГЕРБ. Народът няма да ви го прости. Ще съберете 5-6 % най много. За една година ще ви изчегъртат с нормална прокуратура.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осем фирми??? Защото не подкрепихте със заеми дребния бизнес и то със същите кредитни условия? Не ви е срам!
22
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радевеите експерти ги знаем колко могат щом са културисти неплащали здравните си осигуровки с години.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма място в затвора за всички.
20
1
 
10
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Точно такива "бизнесмени" като Вълка, са олигарси. Давденму е кредит за бизнес, който изцяло зависи от държавните поръчки. Ако Държавата не му даде работа, губи собствените си пари, които му е дала. Назначен капиталист. А не Божков.
19
1
 
7
 
! Отговори
Сланина и Зурла преди 2 години
По лицето му личи че е крайно честен човек
18
3
 
4
 
! Отговори
То не били преди 2 години
Компоти,ами били кредити,които трябвало да се връщат!Ама кутевчетата са свикнали само да вземат,не да връщат!
17
2
 
9
 
! Отговори
Бау преди 2 години
К,ь,о,в,е,ш,и ,а не Н о в е л и
16
1
 
12
 
! Отговори
да де преди 2 години
То хобаво, ама точно тези да не ги върнат както в КТБ.
15
5
 
13
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Новели каза, че Борисов и Цветанов откраднаха 1 милиард евро. Затова не можаха да намерят кадърни прокурори, но можаха в БГ да намерят двама кадърни главни прокурори. Шайка!! Народен съд!! Няма какво да се губи време да укриват документи!!
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гербаджиите са безсрамни крадци и убиици на българския среден и малък бизнес