64,3% от българите зад Радев, служебният кабинет високо оценен

Ставаме по-големи оптимисти за бъдещето
25 юли 2021 13:45, Александър Попов
767
64,3% от българите зад Радев, служебният кабинет високо оценен
Снимка: БГНЕС

Общественото мнение по отношение на служебния кабинет към този момент е положително. Това е свързано и с традиционния авторитет на президента, който сега дори укрепва. Има известно обществено успокояване, показва сондаж в рамките на ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.   

Общата оценка на служебния кабинет е положителна - 58,9% го одобряват, а 28,8% не го одобряват. Останалите се колебаят.

Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение на привържениците на ГЕРБ.

Равносметката от дистанцията на времето тепърва ще става важна. Обикновено, за масовото съзнание са необходими и повече месеци, за да се достигне достатъчна разпознаваемост и запознатост.

На практика тази оценка е реципрочна на оценката на предходния кабинет и показва обществено успокояване. То личи и в отговорите на традиционния за „Галъп интернешънъл болкан“ въпрос, като цяло, накъде върви България.

В този въпрос от десетилетия преобладават негативни отговори, но в последните месеци техните дялове спадат и започват да се връщат на нивата преди коронавируса и политическата криза в страната. Сега 26,3% казват, че страната върви към по-добро, при 52%, които намират, че върви към по-лошо.

Само преди месеци обаче – през отминалата есен – дяловете на позитивно настроените бяха слезли до нива около 16%, а на негативно настроените – се бяха повишили дори и до 67%. По-късно рутинизирането на политическата ситуация доведе и до известно успокоение, което продължи да се утвърждава с резултатите от изборите и с идването на служебния кабинет – като популярна форма на управление.     

Междувременно, личното доверие в Румен Радев е 64,3%, а недоверието е 22,2%. 12,5% се колебаят, а само 1% не са чували за Румен Радев. Основните (и почти единствени) опоненти на Радев са привържениците на ГЕРБ.

Доверието в Радев в последните месеци на практика расте – вероятно причината са именно действията на служебния кабинет. Така Радев запазва мястото си на най-харесвана фигура в българския политически процес и на единствена фигура с положителен рейтинг, т.е. доверие, надвишаващо недоверието.  

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


767
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
527
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото и да ви пишат гербаджийските ***,64.3% от българите харесват кабинета на Радев.64,3% го харесват!Точка!
526
18
 
8
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 години
Президента Радев има по-висок рейтинг в края на мандата си , от колкото в началото.Това е показателно .За справка , Роско напусна президентството с 7% подкрепа - това също е много показателно.
525
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че какво е направил служебният кабинет? Показаха там един водоем няколко пъти, как са били потънали 2 милиона и до там. Дайте повече. Вкарайте някой в затвора и от вашите също. Като тръгнат много да говорят, означава, че малко правят.
524
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почна рекламата за кандидатпрезидентските избори.
523
7
 
30
 
! Отговори
Марин преди 2 години
Гордея се, че съм част от онези 35%.
522
7
 
19
 
! Отговори
Сигурно преди 2 години
проучването е правено сред участници в пленум на БСП или на концерт на Станислаав Хрииистов Христоосков, пардон - на дедо белоСлави.
521
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мечти,радвай се още малко!
520
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберугите пак са налазили форума.Заработват като за последно.Баце скоро ще свърши парите за троловете и ще трябва да се захванат за работа.
519
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ след като се намесиха в изборите на България, със своя списък/по закона "Магнитски/, да развържат кесия и да инвестират в българската икономика. Връзката с космоса е WAW!, за българските деца, но не е достатъчно шоу, имаме си достатъчно такова, макар и съвсем друго качество, което управлява обаче в момента-чалга шоу, по комунистически.
518
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как този злобар, без морал да има 70% доверие! Няма човек около нас - колеги, съседи, приятели да подкрепят този...И кои са му гвардейците - ИТН и Мая общатаа!
517
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Манипулирани избори, невярна социологическа стъкмистика, обслужващи червената хунта. Знам, че когато го лъжат така нагло, народът навлиза в депресия, а това е особено опасно. За комунистите не е, те винаги са поставяли на преден план свои и тясно партийните интереси, пред тези на държавата.
516
13
 
27
 
! Отговори
не е вярно преди 2 години
Кой казва, че Радев има такава подкрепа? Това Кънчо и Сънчо ли са? Или Червен Кольо. Имате много поздрави от арменския поп.
515
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Социолозите пак се опитват да формират общественото мнение, изследвали били с таблети но уж представителна извадка. Само да напомним на последните избори 70% от избирателите показаха червен картон на цялата политическа система и достигнахме минимума ангажирали се да гласуват от 30 години насам.
514
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАКРИВАЙ!
513
8
 
36
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ако това е вярно, жалко за народа ни. Един отявлен проруски комунист, който мълчи или дори отрича националния ни интерес, когато би накърнил руския такъв, да има такава подкрепа след юмручния преврат е за съжаление. Няма такъв народ е продукт на комунистическата чалга култура, налагана от 90-те, и сега ще изсърбаме най-горчивата каша, която тези из чадия ще забъркат.
512
11
 
25
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Аз не познавам нито един който да го подкрепя, така че куца нещо изследването им
511
12
 
21
 
! Отговори
Съвет преди 2 години
Тези социолози от "Галъп" ( а може би "Гълъб" ? ) да си свалят наколенките , че не се виждат от земята така както са коленичили пред Фигуранта ! А стига пози, другаре ! Фигурантът е пътник наесен ! Окончателно ! Никой не може да го спаси от Гешев !!!
510
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почти 4 години по-късно, когато Борисов се криеше от протестите и не смееше да ходи на работа и да се появява в парламента, а бръмчеше с джипката из държавата, скрит от обществения поглед, доверието в правителството вече е мизерно - около 22%, сочат данни на Алфа Рисърч. На моменти сривът е стигал до 18 на сто. Подкрепата идва предимно от гербаджии.
509
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През близо 2-те години откакто е главен прокурор Иван Гешев събира едва 10% доверие. По време на протестите през 2020 г. неодобрението към него набъбва до рекордните над 70 на сто от анкетираните граждани, а доверието пада до 8%. Това, според експерти, изключва жизнени функции на прокуратурата.
508
11
 
24
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ако това наистина е така, това е диагнозата на една нация, а както знаем зад всяка диагноза прозират симптомите на заболяване ... В случая освен диагнозата на червените бабички свързани със старческата им деменция се крие и доигнозата на част от младото поколение на което всички ние разчитахме да скъса с идиогемите на Прехода, времето на БКП и съвеЦките зависимиости, но се оказа че то е култивирано и чалгизирано от същият този преход в лицето на Славунчо и Чалготеката му ... !!!