Смяната на лева с еврото носи както позитиви, така и негативи

Ако съвпадне с период на потребителски подем, цените ще растат по-бързо
153
Смяната на лева с еврото носи както позитиви, така и негативи
Снимка: Pixabay

Въвеждането на еврото в България има и позитиви, и негативи, ако то съвпадне с период на потребителски подем, цените ще растат в по-голяма степен. Това обясни във Фейсбук рубриката на правителството „Властта говори! Открито“ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Според него най-големият риск ще бъде за най-уязвимите групи.

Още по темата

„За тези, които трябва да информираме добре – хора в отдалечени населени места, по-възрастни хора, за които това преминаване към еврото може да бъде някакъв вид шок, т.е. те може да не са подготвени за това. Ще им трябва информационна кампания, мониторинг на цените, така че когато се случи преизчисляването фирмите да не злоупотребяват по някакъв начин“, каза Пеканов, цитиран от БНР.

Вицето съобщи, че няма определена конкретна дата, на която Планът за възстановяване и развитие на България да бъде внесен за одобрение в Европейската комисия.

По думите му обаче това трябва да стане в обозримо бъдеще.

В момента се вземат предвиди критиките на парламентарните групи към Плана за възстановяване и развитие.

Пеканов смята, че не е добре следващо правителство да започне наново да пише план.

„Едно забавяне обаче извън рамките на тази година, може би може да бъде по-проблемно от гледна точка на бюджета. Същото обаче бих казал, дали ще са през декември или през януари макроикономически не е толкова голям проблем, но е проблем за бюджета. Ние трябва да вървим тук по някакъв кратък срок и тук е моят апел към парламентарните групи – те да мислят за плана, защото има отворени точки, които само те могат да зададат как бъдат решени, особено в сферата на върховенството на закона“, каза той.

В Плана за възстановяване не е разписано кога ще се затворят въглищните централи. Това не е от компетентността на служебно правителство. Дебати досега не са водени.

„Не е редно ние да дойдем и за няколко седмици да решим. Затова в плана е залегнало създаване на Комисия за енергиен преход, която да създаде два-три сценария за въглищните региони и за въглищните централи следващите 10-20 г. Да ги даде на парламента и до даден период НС да вземе решение какво ще се случва в бъдеще“, посочи Пеканов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: средстваевроПеканов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само последният ден да не сложат курс 20 лева евро. Другото е добре.
108
2
 
2
 
! Отговори
ЛЕВ ЗА РУБЛА преди 2 години
До ПроСоТо ЗАЩОТО ТОЗИ ЛЕВ СЪЩИТЕ ЧЕРВЕНИ БЪЛГАРОЛЮБЦИ НАПРАВИХА 2965ЛВ ЗА 1 ДЛ- СПРАВКА В БНБ НА 12 МАРТ 1997Г СЪОТНОШЕНИЕ НА БГ ВАЛУТА КЪМ ДРУГИ ВАЛУТИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ А ИНФЛАЦИЯТА БЕШЕ КАТО НА ВЕНЕЦУЕЛА- ДА ЗАВЪРЖЕМ ЛЕВ ЗА РУБЛА- КЪДЕ Е ПРОБЛЕМА.
107
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
....та знаете ли какъв е повода за Войната за независимостта на Щатите?..-АМИ ПРОБЛЕМА С ВАЛУТАТА!..Британия твърдо отказа на янките да имат СОБСТВЕНА валута и ония,бидейки наясно със силата на парите,просто въстанаха с/у британците и получиха ВАЛУТНАТА СИ НЕЗАВИСИМОСТ...Е,ние сега,като "многоумниглупаци" искаме САМИ да се откажем от националната си валута,докато други са ВОЮВАЛИ за запазването й...Айде некой да ми обясни тая..айдиотия!
106
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврото е БМВ, Мерцедес, Парацетамол и др. Стабилно е. Няма да има и спекула.
105
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
левът през "Социализма" беше "ОБЕЗПЕЧЕН СЪС ЗЛАТО И ВСИЧКИ АКТИВИ НА БАНКАТА"!!!...Така пише на еднолевовата банкнота от 1972-ра година,която държа с магнит на хладилника си..Е,С КАКВО Е ОБЕЗПЕЧЕН СЕГА лева ?..-ЕДИНСТВЕНО с привързването му към дойчемарката,която пък е вързана с еврото..Е,защо трябва да се откажем от националната си валута?..Един ден еврото ще се срине жестоко,бъдете сигурни!...какво ще стане с нас тогава,като си немаме национална валута?..М/у другото,знаете ли защо се случи Вой
104
4
 
3
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Еврото си е твърдо , но левЪ ни е мноО мек , доларЪ също омеква !
103
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към ок е. Без това в лева цените са ни най-високите в ЕС. Спекула няма да има, амбулантни търговци също. Няма да се изнася, ще се внася и може би по- евтино.
102
2
 
3
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
До ИТН + Радев...Братле , а сещаш ли се , на колко ще е равно ЕДНО ЕВРО след управлението на ГЕРБ ?Явно не искаш да знаеш , 1 евРО = 6 бългаски леА !А ЧЕСТИТО , А МЕРСИ !
101
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Положителното от смяната е само за управляващата партия, защото тя ще се разпорежда с 5 милиарда лв, останали в банките. Сещате се какво означава това- потъване на тези пари в някои джобове. Другото от смяната е негатив, и това ще се усети най-вече от слабо финансовите, т.е. пенсионерите с мижавите пенсии. Да Ви е честито влизането в Евросъюза.
100
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си мислех, че 1 рубла се менка за 100$, ама в ченча ми казаха че е обратното и за мене това е неприемливо! Казах им че никога няма да дам 100 рубли за един пробит долар и им вдигнах скандал, а те ме изгониха! Дано въведат рублата тука че имам още от Коми едни рубли да си пооправим живота малко
99
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
е какво?...Да не откривате Америка?..Смяната на лева с еврото ще донесе ползи на едни,но тежки загуби за други...Ега ти "прозрението"!...Впрочем,като оставим на страна "изискването" на "присъединяването ни към ЕС",КАКВИ СА ДРУГИТЕ "мотиви" за тая смяна?...Имате ли представа колко от страните-членки на ЕС са ЗАПАЗИЛИ НАЦИОНАЛНИТЕ си валути въпреки,че и те като нас са подписали "Договора за присъединяване"?..Какво му е на лева?..-Стабилен,вързан здраво за "марката"..Представяте ли си каква АНАРХИЯ
98
8
 
2
 
! Отговори
ИТН + Радев преди 2 години
2000 рубли = 45 лв. 28ст. Ехаа. За това ли сте си мечта като гласувахте за Радев или за ИТН?
97
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе рублата си е рубла- стабилна валута с много гъвкав курс към твърдите, това ни трябва на нас- пенсиите ще скочат на поне 2000 рубли, заплатите може и повече на 2500- 3000 рубли, а и Путин ще бъде приятно изненадан!
96
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно е ясно, обикновеният човек блъскал по 40 години и събрал някакви си 20-30 хиляди лева, за да може да има някаква мижава сигурност в живота си, и сега банкерчетата и мутропитеците не могат да се поберат в кожите си от бяс и чудене как да опоскат спестяванията на хората!
95
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започва да бълва глупости за еврото белким хората сами се откажат и се уплашат като с ваксините! Нали е австрийски питомник, а те не ни искат в еврото и ето как се прави фино и подривно! Сами ще се откажем да сме по- богати.
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данъците да са в рубли е добра идея :D. И без това ги крадът, дай поне ние да не плащаме!
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А рублата кога ще я въведете, аз искам да получавам много рубли като руснаците и да си плащам данъците в рубли
92
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЕ КВО ЕВРО ВИ ГОНИ, НЕ ВИДИТЕ ЛИ КВА Е ЧАЛГАРЩИНА ТУКА? НА СВИНЧЕ ЗВЪНЧЕ!
91
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В предвит че ни управляват комунисти в момента ще кажа не. Идеята да сменим лева с еврото към момента не е никак добра. Те комунистите освен да вземат заеми и да пращат парите през граннича към шефовете си в кремъл друго не знаят да правят. Влезем ли е евро зоната дълговете на държавата ще пробият тавана.
90
4
 
7
 
! Отговори
минфин преди 2 години
Най важно е да не се бута валутния борд. Иначе цените ше фръкнат в небесата.