Смяната на лева с еврото носи както позитиви, така и негативи

Ако съвпадне с период на потребителски подем, цените ще растат по-бързо
153
Смяната на лева с еврото носи както позитиви, така и негативи
Снимка: Pixabay

Въвеждането на еврото в България има и позитиви, и негативи, ако то съвпадне с период на потребителски подем, цените ще растат в по-голяма степен. Това обясни във Фейсбук рубриката на правителството „Властта говори! Открито“ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Според него най-големият риск ще бъде за най-уязвимите групи.

Още по темата

„За тези, които трябва да информираме добре – хора в отдалечени населени места, по-възрастни хора, за които това преминаване към еврото може да бъде някакъв вид шок, т.е. те може да не са подготвени за това. Ще им трябва информационна кампания, мониторинг на цените, така че когато се случи преизчисляването фирмите да не злоупотребяват по някакъв начин“, каза Пеканов, цитиран от БНР.

Вицето съобщи, че няма определена конкретна дата, на която Планът за възстановяване и развитие на България да бъде внесен за одобрение в Европейската комисия.

По думите му обаче това трябва да стане в обозримо бъдеще.

В момента се вземат предвиди критиките на парламентарните групи към Плана за възстановяване и развитие.

Пеканов смята, че не е добре следващо правителство да започне наново да пише план.

„Едно забавяне обаче извън рамките на тази година, може би може да бъде по-проблемно от гледна точка на бюджета. Същото обаче бих казал, дали ще са през декември или през януари макроикономически не е толкова голям проблем, но е проблем за бюджета. Ние трябва да вървим тук по някакъв кратък срок и тук е моят апел към парламентарните групи – те да мислят за плана, защото има отворени точки, които само те могат да зададат как бъдат решени, особено в сферата на върховенството на закона“, каза той.

В Плана за възстановяване не е разписано кога ще се затворят въглищните централи. Това не е от компетентността на служебно правителство. Дебати досега не са водени.

„Не е редно ние да дойдем и за няколко седмици да решим. Затова в плана е залегнало създаване на Комисия за енергиен преход, която да създаде два-три сценария за въглищните региони и за въглищните централи следващите 10-20 г. Да ги даде на парламента и до даден период НС да вземе решение какво ще се случва в бъдеще“, посочи Пеканов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: средстваевроПеканов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
bnb pak li e v likvidacia?
88
3
 
5
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
Относно енергетиката !!!Колко пъти да питам , защо не бъдат ЗАКРИТИ , НЕК и БЕХ !Не е ли достатъчен САМО ДКЕВР ?НЕК е препродавач на ДКЕВР , а БЕХ им е началник -ШАПКАТА , на ДКЕВР и НЕК ...Каква работа извършват НЕК и БЕХ ????
87
3
 
4
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Фирмите въоПще няма да злоупотребяват ,... вервайте ИМ !Няма ли закони , например който злоупотреби , поне 10г. затвор !
86
4
 
3
 
! Отговори
мнение преди 2 години
За държава ,в която голяма част от населението живее в крайна бедност,че и ковид е унищожение.
85
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
негативите са ,ч е треа да обръщаме рублите сега , да му се не види..
84
6
 
6
 
! Отговори
Bungar преди 2 години
Пеканов да каже защо не е предвидено газифициране на България за потребление от гражданите.Сега е под 3%. В развитите държави е над 80%. Защо не се казва нищо за CCTV. Нормално е всеки от нас средно на ден да бъде заснет с около 50камери.Така се води истинска война с крадци и престъпници.Така е по белия свят.
83
7
 
11
 
! Отговори
ще растат, и още как преди 2 години
Целият зор е, за да махнат валутния борд, а искат да го махнат, защото държавата е продънена. Но не ви го казват, разбира се. Е те тогава Виденовата зима ще бледнее.
82
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много сте зле хора!!! Еврото е най-доброто което може да ни се случи!!! Толкова години спазване на правила, политики и програми и молене да влезем в чакалнята!!! И накрая ако не приемем Еврото ще бъдем ограбени от Нашите!!! Добре, че сме вързани за валутния борд инача не ми се мисли!!!3000лв =1 долар?!!!Някои още помним!!!
81
5
 
10
 
! Отговори
Шведски крал преди 2 години
Шведите смятат да изчакат да отмине тъпият евроентусиазъм, пък тогава ще видим дали ще има все още евро. Ние и с крона сме добре. Чудя се на бедния български народ защо се остава да го манипулират шепа некадърници като му обещават светло европейско бъдеще. Ей, не се научихте, толкова пъти ви оправяха и все си боледувате от стокхолмския синдром. Ама да знаете вярно е това че пара при пара отива.
80
5
 
2
 
! Отговори
Абе преди 2 години
ние нямаме бюджет, каква смяна на лева еврото??? Ах, да, сетих се... Заместваме лева с евро и не се налага да правим актуализация на бюджета, щото нужните разходи веднаха се намаляват наполовина )))
79
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Всичко ще стане двойно Бъркаш само цените скачат 2-3 пъти а заплати и пенсии на 20-30 % от сега.
78
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пълни глупости Валутния аборт направи бг колония и страната се обезлюди. С евро страната ще ликвидира и лева и официално престава да е отделна държава а отива 27 територия на ЕС както е била румелийски бейлик на падишаха.
77
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко ще стане двойно :-x
76
10
 
14
 
! Отговори
пълни глупости преди 2 години
Въвеждането на Еврото има много повече позитиви от колкото негативи!Та ние сме го въвели с валутния борд! Вързани сме с него и нямаме самостоятелна монетарна политика. Големите държави с мощни икономики предпочитат да са независими. Ние обаче сме само придатък и независимата ни политика може да доведе основно до девалвации.
75
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТИР 85 По скоро лизингодателя знае къде ако ти я откраднат веднага ще трябва да плаща обезщетение.
74
2
 
5
 
! Отговори
Gos преди 2 години
До не на ЕВРОТО 86. Няма проблем в понеделник ще си изтегля парите от банката. Няма да има депозит! Ти смятал ли си сумата на кредити, които нашите данки са раздали спрямо депозитите та ми твърдиш тук че са пълни с пари? Идва сериозен проблем с цените на имотите в БГ и ще видим какво ще става! Няма сигурна работа в никоя фирма, а и държавния сектор трябва да се намали.
73
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До не на ЕВРОТОТо на червените бандити само кризи и сценарии за грабене са ви в главите...
72
13
 
5
 
! Отговори
не на ЕВРОТО преди 2 години
еврото е вредно за БГ. Нека си остане левът. Така управляващите като видят зор могат да премахнат БОРДА и да пуснат печатницата за пари. Дова е един лек начин за излизане от кризи. В момента огромен проблем е натрупаните пари в банките- спестени от хората. Хората уж са бедни а депозитите растат. Това са вредни пари- трябва да се обезценят по някакъв начин. А с еврото това няма да стане- на(чинът е с премахване на борда и стартиране на инфлация, евентуално хиперинфлация...
71
16
 
4
 
! Отговори
ТИР преди 2 години
Взех си кола на лизинг. Лизингодателят ми издаде пълномощно да управлявам и стопанисвам автомобили на територията на всички страни по света с изключение на: Албания, Косово, Босна и Херцоговина, Афганистан, Иран, Грузия, Молдова, Беларус и разбира се без Руската федерация.Все страни, които ще видят евро през крив макарон Никаква политика, просто реална оценка на риска. Това е !
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Койт не преима левчета и магазина - ШАМРИИИИИИИ!