Станишев: С победата на социалистите в Германия балансът в ЕС се променя

Доволен съм, че визията ни среща все по-голяма подкрепа, заяви той
30 сеп 2021 18:30, Нели Христова
141
Станишев: С победата на социалистите в Германия балансът в ЕС се променя
Снимка: БГНЕС

Президиумът на ПЕС обсъди изборните успехи на левицата в Европа. Леви партии са в управлението на десет държави в ЕС, очакванията са за ляво правителство и в Германия.

“В цяла Европа посланията на социалистите за социално, справедливо и устойчиво развитие срещат все по-голяма подкрепа от страна на избирателите. Политиките ни са в центъра на обществените дебати в ЕС. Европейските граждани виждат, че социалдемократите предлагат работещи решения. Достойно заплащане, справедлив преход към нисковъглеродна икономика, социална закрила за най-уязвимите, младежки политики, програми за преквалифициране – леви идеи, които вече се прилагат и резонират все по-отчетливо в Европа.“

Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на заседание на президиума на ПЕС, който обсъди политическите приоритети за социалистите в предстоящите месеци. Представители на партии и организации, членуващи в ПЕС, приветстваха изборните резултати на левицата в Германия, Португалия и Норвегия и обсъдиха левите идеи за бъдещето на Европа – социално и екологично устойчив Съюз, който укрепва гражданските права, демокрацията и върховенството на закона.

„Очевидно е, че с победата на социалистите в Германия политическият баланс в ЕС се променя. На европейско ниво ПЕС предложи ефективни решения за излизане от кризата и се пребори за водеща роля на социалните политики за възстановяването. Доволен съм, че визията ни среща все по-голяма подкрепа – премиерите социалисти са шест, като тепърва предстои да се сформира правителство в Германия, където основен кандидат за канцлер е социалистът Олаф Шолц. Леви партии участват в коалиционни правителства с ключови позиции в още четири държави. Европейците помнят добре пагубното управление на финансовата криза от страна на десницата и търсят лява алтернатива. Това се отразява и на ЕНП, които тази година загубиха влиянието си в Унгария, България, а сега и в Германия.

Бих искал да поздравя Олаф Шолц и Германската социалдемократическа партия, Антонио Коща и Португалската социалистическа партия, Йонас Гар Стьор и Норвежката работническа партия за техните изборни победи. Избирателите ви гласуваха доверие и избраха прогресивна посока на развитие. В Норвегия и Германия коалициите трябва да отразят желанието на гражданите за социална промяна. Време е да изпълним левите политики, с които спечелихме политическите дебати в Европа и да се преборим за по-справедливо и устойчиво бъдеще за всички.“, каза още Станишев.

Последните изборни победи подсилиха семейството на ПЕС, чиито членуващи партии са в управлението – като еднопартийно правителство или в коалиция – в Испания, Португалия, Швеция, Дания, Финландия, Малта, Италия, Белгия, Чехия и Люксембург.

Президиумът взе решение лявото политическо семейство да се събере в Брюксел за Съвета на ПЕС, който ще се проведе през декември 2021 г. Премиери, лидери и представители на членуващите партии в ПЕС ще бъдат част от събитието, в момент, в който ЕС достига края на първата половина на мандата на ЕК. Това е важен момент и ПЕС ще представи визията на социалдемократите за бъдещето на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, няма да умреш, ще продължаваш още да се мъчиш.
66
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леко да не ти излезе пяна на устата.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 74 Пък ти ще си останеш долнопробен прокажен селски русофил-комунист с психични отклонения. Пля и пикая на теб. Гнус си.
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР за 40 години видя сметката на запада и на капитализма. Навсякъде на запад животът винаги е бил мизерия за обикновения човек, с изключение на 30 добри години след ВСВ, когато изкуствено трябваше да поддържат по-висок стандарт от СССР, но 80те балона им рухна и от тогава западът навлиза във все по-дълбоки кризи. Разграбването на източния блок им даде малко въздух, но този път агонията е необратима. Западът и САЩ си отиват, и пандемията никога няма да свърши за тях. А за източния блок мизерията ще бъде страшна.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 68 Както виждаш гнусен русофил-комунист не съм умрял. Измират такива като тебе - за доброто на Света. И ти си достатъчно сдърт вече - и тевоят ред идва скоро. Нали?
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали ги пращали на запад, сега пък не ги пращали... Впрочем няма значение, ти никога няма да можеш да ги пратиш и винаги ще броиш стотинките ще ще се пyкаш от злоба и завист.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С Корея била световна икономическа сила ХАХАГАХАЙЙА тоя клоун ми оправи вечерта:)))) хахахахха
60
0
 
0
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
УЖАС
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами специализирай се и стану нужен навсякъде да те канят и да ти дават голяма заплата, успех.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 65 Не ги пращат гнусно психясало комунистче. децата им сами бягат от русофилите-комунисти. И плюят на тях. И аз плюя на такива като теб.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният измекярр дето цял живот лъже бабите с лява политика , а тъпче хайвер на запад . Ама като сте глупации:))
56
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами що измирате като за световно с големите капиталистически заплати! А Северна Корея за 40 години от 10 милиона стана на 26 милиона.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНе си прав, специалисти са нужни навсякъде. Машините не могат да работят само с работници, трябва и поддържащ технически персонал, когато ти се развали качеството на стоката, поради дефект даван от машината или ако се повреди някоя част, нужни са и в стрителството, електротехниката(ел.технологията), водите, навсякъде, стопанството, машиностроенето, специалисти са необходими и в непроизвеждащи материални продукти дейности, почти навсякъде са необходими!
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна корея е ДИНАСТИЧНА МОНАРХИЯ. трето поколение? Каква световна икономическа сила е? Ти си УМОПОБЪРКАН комунист-социалист. Дори собствените ти деца са избягали от теб в САЩ и Западна Европа. Трябва да бъдеш лекуван от психиатри и вкаран в учебниците по психиатрия.
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми няма и да чуеш, имат възможност, пращат ги къдети искат, а ти ще завиждаш и ще злобееш.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СТРАНДЖАТАЖивее на Женевското езеро.ЕТО ТОВА Е ИСТИНСКИ СОЦИАЛИСТ.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм чул български селски комунист да си е пратил децата в Северна Корея. Все в САЩ и Западна Европа ги пращат. Нали? Що така? А изпърдян русофил-комунисте?
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Куба - 12$ заплатаВенецуела - 2$Искате ли социализъм?Аз не.
49
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Корея е световна икономическа, военна и политическа сила с която дори САЩ се съобразяват. А България е умираща държавичка, без икономика, първа по смъртност в света, която всеки подритва с презрение като мpъcна изтpивалка.
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капитализмът се развива бавно и последователно в продължение на векове. Винаги при капитализма е било бедност и мизерия, с изключение на 20-30 добри години след ВСВ. Но края на 20ти век капитализмът умря. Да почива в мир. Да живее инклузиния капитализъм.