Експерт: България няма бъдеще без ядрена енергетика

Овчаров: Целта да е спасяване на бизнеса и потребителите
9 окт 2021 15:12, Елка Василева
75

На основните енергийни борси в Европа днес се отчита спад в цените след рекордните повишения през последните дни. Високите цени накараха бизнеса да поиска помощ от държавата, а експертите прогнозират те да се отразят негативно и на битовите сметки.

Основната цел на страната ни трябва да е спасяването на бизнеса и потребителите, пряко засегнати от по-високите цени на тока и газа, казват експертите.

"Дългосрочните решения не могат да бъдат функции на тези еднодневни правителства. Президентът е институцията, която има мандат, която е избрана от целя народ. Нека да поеме отговорността да събере хората, които все още са в България - да помислим, да стигнем до разбиране за конкретни действия. Без ядрена енергетика България няма бъдеще", каза енергийният експерт Румен Овчаров.

Енергийната криза в Европа не би засегнала България, ако през 2013 година бе построена АЕЦ "Белене", смята бившият енергиен министър Румен Овчаров.

"Вижте какво се случи само със спирането на 6-и блок в "Козлодуй". Цената от 200 лв. за мегават час - една от най-ниските в Европа, стана 300, 400.  Когато имаш стабилни източници, колкото и изнасяш електроенергия, голяма част от нея на поносима цена остава в България", добави той.

Според Овчаров в момента основната цел на страната ни трябва да е спасяването на бизнеса и потребителите, пряко засегнати от по-високите цени на тока и газа.

Международен форум събра в София енергийни експерти, които обсъдиха развитието на българската енергетика и поставиха акцент върху инвестирането в ядрени мощности, предаде Bulgaria ON AIR.

"Вие имате традиция и мощности за производство на енергия по този начин. Имате и линии за доставка, които са налице и това е един успешен сектор. Ако аз трябваше да преговарям от името на България, бих представил възможностите на "Марица" и как може да се продължи целесъобразно с проекта "Белене". Това е начин, по който вие може да изпълните собствените си цели, както в енергиен, така и в социално-икономически план, а също и с броя хора, които ще бъдат заети в тези мощности", подчерта професорът в Кралския технологичен институт Холгер Рогнер.

А според експерта инвестиция от 5-10 години в строителството на нови ядрени мощности би била лесно постижима за България и стабилна, защото не подлежи на рестриктивни регулации от Европейския съюз, касаещи емисиите вредни газове.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
9
 
2
 
! Отговори
и те така преди 2 години
атомните централи са доказано опасни , тоя иска да ги строим в България .
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кога се сетихте, че България няма бъдеще без ядрена енергетика, господин Овчаров? Аз помня какво казахте преди по телевизията за четирите блока на АЕЦ "Козлодуй". Цитирам ви дословно: "Ние сме сериозна държава и щом сме казали, че ще ги затворим, значи ще ги затворим."
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Овчароф откъде те изкопаха бе " експерт" по крадене! АЕЦ Белене е черна дупка за комисионни и КОРУПЦИЯ, за това ли ревеш!
15
12
 
9
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ - НЕ ! преди 2 години
В доклада на БАН за атомната централа Белене бе посочено, че българската енергетика няма нужда от никакво ново Белене до 2035 г. Не трябва да забравяме, че АЕЦ Белене със закупеното руско оборудване ни бе натрапено и платено с парите на народа от проруската партия БСП. Така в атомната централа Белене бяха погребани и откраднати над 4 милиарда лева досега. Руските под.логи обаче искат нова АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ. Ще допуснем ли отново това ?!?
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя освен за елекнрически стълб за нищо друго не става, най-малко пък да дава акъл.
13
3
 
10
 
! Отговори
бял рейс преди 2 години
р.овч , това ли е експерта дето народа го замеряше с марули и домати ?
12
7
 
10
 
! Отговори
Никога АЕЦ Белене! преди 2 години
Овчаров вместо да се вайка за АЕЦ Белене, по-добре да се приготвя за дранголника, защото никога у нас няма да бъде построена старата, от 70-те години на миналия век руска АЕЦ Белене и то в земетръсна зона.
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дългия инкасатор е учил от най-дебелите съветски книги и много добре знае, че най-много се краде когато се строи нова съветЦка АЕЦ. От разширяването на старата съвеЦка АЕЦ Козлодуй няма толяма далавера, затова неговото експертно мнение съвпада едно към едно с експертното мнение на Нинова, БСП, руското посолство и Росатом.
10
2
 
7
 
! Отговори
1-н преди 2 години
щом РОВЧ казва нещо, то следва да се направи точно обратното...този за своя джоб се е загрижил да инкасира, от Вашия джоб ще ги вади разбира се
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В чернобил не е била виновна централата, а пияните укри оставили младока сам да се оправя. Никога обаче няма да си го признаят.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** къв експерт е Ръ точка овч ? По кражби е ненадминат червен експерт
7
6
 
13
 
! Отговори
Тоя преди 2 години
нали скоро го осъдиха за кражба на 26 млн.на 2 месеца условно,Р..Овч..е един от най-големите ЧЕРВЕНИ КРАДЦИ за всички времена.
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от затвора интервюта ли почнаха да дават?
5
10
 
10
 
! Отговори
ПРАВИЛНО Овчи..... преди 2 години
НО , НЕ РУСКА ....ЩОТО ШЕ НИ ИЗТРЕПЕ ЗАВИНАГИ , КАТО У ЧЕРНОБИЛ...ХА,ХА,ХААА
4
5
 
10
 
! Отговори
Без да съм преди 2 години
експерт - България няма никакво бъдеще!
3
1
 
16
 
! Отговори
От 3 преди 2 години
Грешка, АЕЦ Белене можеше да заработи преди 30 години.
2
6
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Тоо тук изобщо няаа бъдеще,ни за младите,ни за старите !
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЕЦ Белене можеше да заработи още преди 20 години и досега да се е изплатила, но тогава демократите от СДС бяха заети да крадат и разрушават, а не да градят. Нуждата от АЕЦ Белене стана ясна в края на 70-те и началото на 80-те години. Понеже не я построихме, бяхме изместени от международните пазари за износ на ток в региона.