Няма как да отпаднат всички актове на Кирил Петков като министър

България не води регистър на лицата с двойно гражданство
141
Няма как да отпаднат всички актове на Кирил Петков като министър
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не може въз основа на тълкувателното решение от Конституционния съд (КС) да отпаднат всички актове на Кирил Петков, ако има решение, че е бил с двойно гражданство, докато е бил служебен министър“. Такова мнение изрази преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова пред bTV.

Според нея трябва да се изследва всеки един от актовете, подписани от него. Тя допълни, че решение по казуса може да се очаква следващата седмица.

Още по темата

„Автоматизъм в правото не можем да търсим, защото няма правно основание. Отговорността по отношение на действията му като министър, може да бъде търсена, но първо трябва да влезе решението на КС и след това да се изследва, защото може никой да не оспори актовете“, обясни експертът.

Преподавателят по конституционно право смята, че проверката на спецпрокуратурата по казуса няма да бъде прекратена след произнасянето на КС, а по-скоро ще бъде преобразувана в досъдебно производство.

„Попълването на декларацията, която е подал г-н Петков пред президента, всъщност съдържа елемент, който не е верен, вижда се от документите. Той е бил с двойно гражданство. Спецпрокуратурата проверява само дали е подал декларация с невярно съдържание“, коментира Киселова.

Тя уточни, че според документите от 20 август Кирил Петков не е канадски гражданин. „в документите, които е подал, за да се откаже от гражданство, там има един текст, който предвижда процедура. Българската държава не води регистър на лицата с двойно гражданство. Въпрос на добра воля е на всеки дали да декларира пред държавните власти, няма ресурс, по който да се изследва“, допълни доц. Киселова.

Конституционалистът смята, че държавният глава Румен Радев не може да носи отговорност, ако Петков е подал декларация с невярно съдържание, защото президентът няма инструменти, чрез които да направи предварително проучване.

„Според мен президентът не е знаел към момента на назначаване, защото г-н Петков е попълнил декларацията – той се уповава на нея. Да му се търси отговорност, сигурно може, но според мен последиците са по-скоро политически и те ще бъдат ползвани сега по време на кампанията“, заяви доц. Киселова.

Тя обясни, че на теория, ако КС се произнесе, че има нарушение, може да бъдат атакувани актове и на други министри от служебния кабинет „Янев 1“, но само актове, които са взимани с мнозинство и гласът на Петков е бил решаващ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберунгели,първо върнете милиардите,които откраднахте от народа и тогава съдете другите.Началника от горе гледа и бави,но не забравя.
46
8
 
13
 
! Отговори
Българин преди 2 години
ГЕРБ отново са първа политическа сила, колкото и троловете да си повтарят като мантра, че си "отивали"! Авторитетът на Борисов тепърва ще нараства! Събрани заедно и чалгата, "меките китки", необолшевиките... доказаха, че изобщо не могат да стигнат класата на Борисов като политик! Заради такива "ухилени" ментета, ГЕРБ отново ще управляват! Е, на някои им предстои да се събудят по-болезнено...Иде Радевата зима!
45
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Буда крачи с бодри стъпки към пандиза.ще му носите ли 40 годишно уиски и хавански пури?А плеймейтки ще му доставяте ли?Има още мераклийки срещу 5 бона да се жертват.
44
4
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
До 40 Киро и Цъкльо защо ми се показват по телевизията всеки ден и мотаят някакви измислици за промяната? Киро и Цъкльо - Стан Лаурел и Оливър Харди в Чуждестранния легион.
43
6
 
15
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Баце като му се иэдъни министър и го уволнява, а фигypaнтa неговите ги повишава в политически герои
42
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е,че Тулупов вече е аут от властта.Ако не е Кирил,друг ще продължава да му вади мръс.ните ризи.Пиянството на този народ свърши.Изтрезня и се освести.
41
4
 
12
 
! Отговори
гл.уп.ак преди 2 години
Имаме си гл.упо.ват президент, който едва тия дни разбра, че Киро Лъжата е имал двойно гражданство. И то от медиите е разбрал. Приближените му искат да го изкарат ид.и.от Ли? Ама той май е такъв. Още не е разбрал, че Кокорчо е съден за кражба на интелектуална собственост. Зелените чорапи защо не му казват такива работи? Или и те не знаят?
40
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незабравими са думите на Гешев: " Често съм се питал за това, кое е добро и кое е лошо.И съм разговарял със свещеник. Той каза, че Господ ти дава определени знаци, които трябва да разчетеш по правилния начин, за да адаптираш поведениоето си, за трудно решение, за да може да направиш правилната преценка. Така, че възприемам себе си, за добро или лошо, като инструмент в ръцете на Господ "Този път обаче припознаващият се като инструмент на Господ, не разгада знаците на народа си : ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
39
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе подаване на декларация с невярно съдържаное не се ли наказва с затвор до 5 години? Киро и Цъкльо защо ми се показват по телевизията всеки ден и мотаят някакви измислици за промяната?
38
10
 
17
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 години
Радеф е позор!
37
4
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БОЙКО РАШКОВ ПУБЛИЧНО ОТ ЕФИРА ЗАЩИТАВАШЕ ВАСИЛ БОЖКОВ! ЕЙ ТОЛКОВА ГО Е ГРИЖА ЗА ПРЕСТЪПНОСТТА В БЪЛГАРИЯ ! ТОЙ Е САМО СРЕЩУ ТАЗИ ПРЕСТЪПНОСТ КОЯТО НЕ Е УГОДНА НА РАДЕВ! ЦЯЛОТО СЛУЖЕБНО НА РАДЕВ Е ТОТАЛЕН ПРОВАЛ ОТВСЯКЪДЕ!
36
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютен провал на Радев е този случай, сега е редно да си оттегли кандидатурата и да се извини на България. Всъщност някой чувал ли го е Радев някога да казва "изивнявайте" след толкова много золуми?
35
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалкия фигурант в затвора!
34
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Токсичната партия на гробарите пак се е нахъсала и търси реванш.Няма да ви се получи,беее!Оттекохте в канала.
33
2
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 2 години
Бай *** си заслужава "президента"
32
4
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
А бе тези двамата ми приличат на Стан Лаурел и Оливър Харди.
31
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За лъжливите и крадливи комунисти няма закони. Те така са възпитавани, че законите са за народа, а те са над тях. Киро лъжеца е лицето на чудовищната корупция в президентството, която вече месеци наред го прикрива и пази от затвора при явна документна измама. В канада за това престъпление вече щеше да е в затвора!
30
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под чадъра на Радев всичко е възможно, питайте и Деса и останалите покрити неща. Като се замисля реално заедно с Мис Пиги колко ли престъпници помилваха през мандата си?
29
5
 
10
 
! Отговори
Яяяя преди 2 години
SMS-и с "DMS" да купим инструмент на Президента. Имам предвид тутурутка с която да звънне в правителството на Канада за справка по гражданството.
28
7
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Страхотен скандал се завихря. И този път Зеленият чорап няма да се измъкне сух. Излиза, че Кирил е назначен противоконституционно и всичко, което е подписал като министър, е нелегитимно. Е, питам аз, такива ли хора ще ни управляват? Хитреци, далаверджии и мошеници? Хайде, няма нужда...