Повратът в политиката ни спрямо РС Македония - две огромни опасности

Кой даде гаранции на президента, че новата тактика ще е по-успешна?
28 окт 2021 22:00, Елка Василева
171
Повратът в политиката ни спрямо РС Македония - две огромни опасности
Снимка: архив, МВнР

България е в процес на формулиране на нова политика спрямо Република Северна Македония. Това стана ясно през последните няколко седмици, след като президентът Румен Радев и служебното правителство признаха: ЕС и партньорите ни оказват натиск да намерим бързо решение в споровете със Скопие, пише в анализ Александър Марков, БНТ. Завой или логично продължение е промяната във външнополитическия ни курс?

Двете големи тези

Във външната ни политика, сред дипломатическата и експертна общност - негласно - властват две тези за най-адекватната политика към Скопие.Доскоро преобладаваше разбирането, че езикът, културата, историята и формирането на корените на днешна

Още по темата

та националност в Република Северна Македония е пряко следствие и продължение от развитието на българската история, език и култура. Според тази теза България не бива да търси малцинства югозападно от Гюешево. В рамките на този политически курс България не признава т.нар. "македонски език", а книжовна норма, чието развитие е пряко свързано с българския език. Не търси малцинства, защото смята, че населението около Вардар има общи корени с българите. Българската външна политика не се стреми към нищо по-малко от признаване на "тоталността" на общото ни минало с македонците.

Според втората теза България трябва да постави акцент върху защита на правата на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония, да работи за вписването им в Конституцията на страната като държавотворен народ, за премахване на езика на омразата и запазване на културно-историческото наследство. Експертите, привърженици на тази теза, не отричат общото ни минало с хората от Вардар, нито отричат съвременната реалност, че след 44-а година югославският режим започва създаването на нова нация там. Разликата е в подхода: привържениците на втората теза смятат, че България трябва да се опита да спаси, каквото може в Република Северна Македония.

Според първата теза повечето хора около Вардар са население с български произход, език, история и култура. Втората не отрича истинността на първата, но смята, че тя е контрапродуктивна и тъй като не е дала резултати вече 30 години, е време за нов подход: акцент върху живите българи в Република Северна Македония, а не историята.

Поврат

Двете тези са относително разграничими, границата между тях често е размита, но неофициално това са двата курса на мислене в българската дипломация и експертна общност по отношение на казуса със Скопие. През последните пет месеца президентът Румен Радев призна две неща: че има огромен натиск върху България да отстъпи и да гласува "за" свикване на първата междуправителствена конференция между Скопие и ЕС (започване на преговори); и че е в ход е формиране на нов подход към Скопие (акцент върху живите българи, а не само историята).

Представителите на политическите партии и организациите на българите в Република Северна Македония не са единни коя външнополитическа линия трябва да следва България, както не е единна експертната и дипломатическата ни общност.

Според някои "македонска нация" няма и Скопие ще "клекне" на сериозен, но постоянен натиск чрез вето от страна на София. Според други "политиката на вето" води до допълнително влошаване на двустранните отношения на всички нива: от обикновените междучовешки до тези на най-високо ниво. Според трети, акцентирайки върху правата на живите българи, София има по-голям шанс да бъде разбрана в Брюксел, където колкото и да обясняваш защо Гоце Делчев и цар Самуил са българи, няма да те разберат. Но ако говориш за добросъседски отношения, Копенгахенски критерии и гонение срещу българи - ето това е езикът на Брюксел, който би бил разбран.

Неразбирателството сред македонските българи допълнително оплита и без това колебливата и недобре обяснената българска позиция. Ако направим ретроспекция на българския външнополитически курс, сегашната смяна в подхода е поврат. Макар и замаскиран като продължение на доскорошния курс.

Много опасности

И първата, и втората теза са вероятно еднакво верни. Въпросът е коя от двете ще донесе реален резултат за България. А те са: признаване на историческата истина в Скопие, промяна в учебните програми, спиране на езика на омразата, защита правата на македонските българи, прекратяване на историческите кражби.

Новият подход, ако такъв е в ход и ще бъде наложен, крие две огромни опасности. Първата е по отношение Пиринска Македония и все още активното ОМО-Илинден Пирин. Втората - в евентуалното падане на границата между България и Република Северна Македония, ако и когато втората бъде приета в Европейския съюз.

Ако българите бъдат вписани в Конституцията на Република Северна Македония като "държавотворен народ", колкото и да избягва думата "малцинство", България няма как да избяга от реципрочни искания. И дори да не се от официалните власти в Скопие, те ще дойдат от ОМО-Илинден-Пирин. Забранена от Конституционния съд през 1999 г., ОМО-Илинден е сепаратистка организация, финансира се от чужди служби и е изключително активна. Най-важното: ОМО-Илинден има спечелени 17 дела срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Именно ОМО повдига въпроса за "македонско малцинство" у нас, а според неофициална информация специални кръгове в Скопие работят през тази организация у нас.

Ако учебните програми по история в Скопие останат същите и бъде приет подхода за "мултиперспективност" в тази област (едно и също историческо събитие позволява две различни - еднакво верни - тълкувания от две различни страни), никой не знае какво точно ще бъде обяснявано на учениците от двете страни на границата в момента, в който Скопие стане член на ЕС. С падането на границата ще падне и културната граница, която сега служи като "санитарен кордон" в областта на историята и културата. Граница, изкуствено наложена от югославските комунисти, но играеща немалка роля днес за защита на българската историческа истина.

Въпросът е следният: България очевидно сменя тактическите прийоми, запазвайки стратегията (приета чрез Рамковата позиция от 2019 г.), но кой даде гаранции на президента, че новата тактика ще е по-успешна?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия е в основата на конфликта между България и Македония. В Кипър казват, че говорят кипърски макар, че са гърци. Езикът се развива и като не си в една държава е нормално да има разлика. ОФИЦИАЛНО, ОБАЧЕ, В КИПЪР Е ЗАПИСАНО, ЧЕ СЕ ГОВОРИ ГРЪЦКИ, А НЕ КИПЪРСКИ. ТАКА Е И С МАКЕДОНИЯ, НО СЪРБИТЕ ИМ СЛОЖИХА ЕДНА ДВЕ БУКВИ РАЗЛИЧНИ ОТ НАШИТЕ, ЗА ДА ПРИЛИЧА НА СРЪБСКИ И ГО НАРЕКОХА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК. СЕГА, ПОНЕЖЕ ГЪРЦИТЕ ИМ ВЗЕХА, И С ПРАВО, АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ СЕГА КРАДАТ НАШИТЕ ЦАРЕ.
115
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който преди години създаде македонската нация,същия сега ни вкара в това противопоставяне на българи и македонци.Всички ще сме губещи.Дано по бързо се осъзнаем и да спрем с псевдопатриотичните брътвежи и в България и в РСМ.
114
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите са били побеждавани от българите във войните и таят омраза към нас. След като тази част от географската област Македония, остава под тяхна власт те я дебългаризират. Майка ми е родена в Северна Добруджа, която след 1912 г остава в Румъния и от нейните разкази знам за какво иде реч. След 1940 г се преселват в България, но ми е казвала "Там бяхме чужди защото сме българи и тук сме чужди защото сме приселци". Тя казваше и за турското преселение и там ще са чужди както и тук. Това е.
113
22
 
11
 
! Отговори
Ganjo преди 2 години
Реципрочното на това което България иска от Македониа е признаването на Македонско малцинство в България/Пиринска Македониа/. Много ни се искаше на българите да е завършила вече асимилацията на македонците в България,но явно родовата памет е все още жива и неможем да излъжем света,а лъжем само себе си.Смело продължаваме в задънената улица и да лъжем себе си.Истината не е това което ни се иска на нас.
112
4
 
22
 
! Отговори
Българомразците вън преди 2 години
РСМ е изградена на основата на антибългаризъм и той се натрапва на гражданите и от раждането до смъртта им, че и след това - например могат да ти сменят името и народността след като умреш! Това направиха с всички български възрожденци и революционери от географска област Македония! Докато това е така, не може да имаме добросъседство, съответно да станат членове на EU.
111
6
 
25
 
! Отговори
Знайко преди 2 години
Ако Швейцарската Конфедерация направи само една стотна от това което РСМ си позволява спрямо България на Франция още на следващата седмица същата тази Швейцарска Конфедерация ще се събуди с тотална икономическа блокада от Франция
110
6
 
29
 
! Отговори
Бълг преди 2 години
Принципа на реципрочност изисква враждебна РСМ да бъде посрещната от враждебна БЪЛГАРИЯ. Те сами си избраха този начин на поведение. Сега могат да си прибера плодовете от поведението си.
109
21
 
12
 
! Отговори
Чакала преди 2 години
Двете най-големите грешки на българското общество 1 - Приемането на комунизма 2 - Влизането в европейския съюз
108
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако остискаме на приятелският огън от т. нар. ни "съюзници" нещата ще се оправят щото ще "посъветват" накрая макетата да спрат да пишат романа "1984" и да си седнат на дътата. Това е- не са опасни макетата, а приятелите.
107
5
 
26
 
! Отговори
Бълг преди 2 години
България нищо не дължи на тази страна РСМ. Ако те искат нещо от нас да бъдат така добри да попитат възпитано. Ще помислим и ще им отговорим. Нямам спомен да сме горили тяхното знаме. При тях всеки селянин може да се забавлява, като гори българското знаме. Те какво очакват след това, да ги поканим на питка със сол и пипер ли?
106
5
 
30
 
! Отговори
Бълг преди 2 години
В ЕС членуват държави, които са приятелски настроени едни към други. РСМ напълно непровокирано се държи грубо, провокативно и враждебно спрямо РБ. Не е възможно при тези условия да получи покана за членство от БЪЛГАРИЯ.
105
5
 
20
 
! Отговори
Речено е, преди 2 години
че няма ненаказано добро. И затова сега сме в тази позиция, защшото 30г. им правим компромиси и добрини, мислейки че ще ни го признаят един ден. Трябваше още от началото позицията на БГ да е твърда и ясна, без разни братско-братовчедови дъра-бъра, а единствено съобразена с националния ни интерес. Както и да е, по-добре късно, отколкото никога - Каквото пише в декларацията от 2019г. - ТОВА Е! Комуто не харесваДГД.
104
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бунгар - Е каки - искаме си територията обратно :)
103
25
 
9
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
Грешната позиция от страна на България досега донесе само нарастване на омразата към нас от страна на Македониа и изолация на България в Европа. Ние в България неможем да разберем какво искаме от Македониа, а как да ни разберат в Европа.Нашият прочит и тълкуване на историята си е за нас и никой не е длъжен да го приема за най верния,защото и самите ние знаем,че не е така,както ни се иска на нас .Продължаваме да вървим в задънена улица.
102
6
 
17
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Импексовите Комонисти, за втори път ще продадат Македония на Сърбите, както навремето предателя и пияница Гошо Димитров. Сега един надут *** и женкар, ще е следващия предател...
101
8
 
14
 
! Отговори
циник преди 2 години
... 2050г. ... граница ... Гюешево ... Табела - "БЪЛГАРИЯ-ШКИПЕРИЯ" ...
100
5
 
41
 
! Отговори
аз преди 2 години
Проблема има лесно решение - вето до пълното приемане на условията на България и никакво клякане на Брюксел
99
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ФАКТ......жалкия фигурант продаде България!!!.........., но той само яде баницата, за еване са тези, които са му я дали, а онези, които искат втори път да му я дадат заслужават да ги повторят и потретят.
98
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има декларация на парламента от 2019г. ТОЧКА!!!
97
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значение има колко са тезите? Днес не е 1913 или 1919, България може и следва да си отстоява гласуваната от НС позиция. Какво толкова са ни занатискали? На теки, които натискат им се клатят краката. Ние сме стъпили на твърдо.