Стоилов: Конституционна криза, ако не се състави правителство

Импийчмънт на президента Румен Радев не е обоснован
7 ное 2021 10:16, Елка Василева
114
 Стоилов: Конституционна криза, ако не се състави правителство
Снимка: архив, БГНЕС

Мисля, че е по-висока възможността да се формира правителство този път. Но ако за трети път това не се случи, може да възникнат конституционни проблеми и самата политическа система би изпаднала в криза. Ще възникнат въпроси за ефективността на политическата система. Това заяви бившият министър на правосъдието, сега конституционен съдия Янаки Стоилов пред Нова тв.

Още по темата

В българската политика ме притеснява, че има голямо противопоставяне, дори ожесточение, в голяма степен обаче не по-основните въпроси, които касаят хората. За да са честни изборите, трябва да се използват всички средства, но без да се забавя и затруднява изборният процес, допълни още Стоилов.

Той коментира и въпроса с канадското гражданство на Кирил Петков. Според него единственото сложно в казуса за Конституционния съд е било за допустимостта на решението - след като Петков вече е престанал да бъде министър, КС трябва ли да се произнася за указ, който вече не действа. "Миналата година КС установи, че издаването на индивидуални актове трябва да се оценява към момента на тяхното издаване", припомни Стоилов.

Той подчерта, че като министър на правосъдието е предал на КС цялата налична информация за Кирил Петков - това, че той е български гражданин, но едновременно е и канадски. Според Стоилов импийчмънт на президента Румен Радев не е обоснован, тъй като той е изпълнил своите задължения, издавайки указа.

"Голяма дискусия е дали зеленият сертификат противоречи на конституцията, по-добре е, когато всичко около епидемията стане ясно от медицинска гледна точка, тогава да се води правният спор, защото това е голяма философска тема. Балансът е сложен - какви ограничения са необходими, без да се наруши личното право", смята Стоилов. Няма основание ваксинацията да бъде задължителна, допълни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана БСП са бита карта. БСП са част от инструментите на Кремъл в България, но в момента вече не са острието на политиката им, която се промени. Вече курса е към опит за катурване на конституционния ред в България. ДС са истинския играч зад това. БСП е само една от пионките им и са с все по-незначителна роля.
34
2
 
5
 
! Отговори
комунист по рождение преди 2 години
и нищо друго!
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 24/25 "Ти ли си разбирача?" Да, аз съм, защото когато съм учил политически науки при Карасимеонов в СУ, ти още си "разсъждавал" над "достойнствата" на сливовата ракия пред гроздовата.
32
3
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
За честни избори трябва да се използват НЕ всички средства, а всички ЧЕСТНИ средства. Но честта и почтеността са неразбираеми понятия за БСП! Защото тяхната сила е в лъжата и манипулацията, в мръсотията и мътилката...Крайно време е да разберем, че това се нуждае от голяма метла и ако конституцията ни е направена, неподозираща такива проблеми, то тя безсъмнено се нуждае от промяна - всеки необоснован удар, удар под кръста, лъжа, манипулация, интрига трябва да са недопустими в конституцията ни!..
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев си назначи Янаки да го пази в КС, включитено и от импийчмънт. Факта, че Янаки Стоилов се изказва като функционер на БСП, а не като конституционен съдия, трябва да ви покаже как той мисли да си изпълнява ролята занапред. Разбира се, българите отново ще наблюдават отстрани как Радев руши дръжавността и институциите с ходовете си.
30
3
 
16
 
! Отговори
щом е послушен преди 2 години
Тозих получи голям подарък за раболепниченето си пред Фигуранта. Цял живот не е свършил работа за 5 стотинки. От времето на Ал. Лилов е в политиката, я министър, я депутат, все доходни работа и на държавната софра. Но тука си падна на пъпа, докато е жив, ще е конституционен съдия. Това се случва с послушните.
29
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУМЕН РАДЕВ ГАЗИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ КОНСТИТУЦИЯТА КАТО Е НАЗНАЧИЛ ЯНАКИ СТОИЛОВ ЗА КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ ПРЕДИ ЯНАКИ СТОИЛОВ ДА Е НАПУСНАЛ ПОСТОВЕТЕ СИ В БСП. РАДЕВ, ИМПИЙМЧЪНТ!!! ПИСНА МИ ДА ЖИВЕЯ В ТАЗИ БЪЛГАРИЯ ПЪЛНА С МОШЕНИЦИ. РАДЕВ, ТИ НАПЪЛНИ МИНИСТЕРСТВОТО С МОШЕНИЦИ КАТО ТЕБ. ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!!! НЯМА ДА ТИ ПЛАЩАМЕ ПО 15 000 ДА НИ ПРАВИШ НА МАЙМУНИИ.
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конституционна криза бай Янаки е когато една узурпирала властта хунта купи хиляди нагласени машини за гласуване и подмени вота на гражданите на страната !
27
4
 
12
 
! Отговори
Как да си го преди 2 години
Обясниш.25г в парламента.Беше младеж Божков,Мая,Дарина,Маджо,Маргини, и тн вилнеят а Янаки мълчи.Идва Костов унищожава фабрики заводи Янаки и БСП мълчат съгласни.Идва Царя Рпета се дават Янаки мълчи .Сега 25г по късно пак мълчи за Божков,Дарина и т.н.Няма такъв бездушник продажник .
26
7
 
9
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Ако Радев спечели президентските избори, процедурата по импутмънта му е задължителна!
25
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я гербавите *** работят и в неделя!! Тиквата доста ги е изюркал преди изборите.
24
3
 
13
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Ти ли си разбирача? Пишман ше станеш с глупотевините на Бойкикев...
23
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22 Когато сложиш в едно изречение Со.рос и Мадуро е ясно, че или нишо не разбираш от политика, или нарочно тррролиш, за да мътиш водата.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джибрата Янаки напуснал БСП :D
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко бе, машините на Maдypo ще го съставят! Софтуерът вече е проверен и зададен от Со рос...
20
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев надушва провала си и побърза да назначи Янаки Стоилов като конституционен съдия, за да го брани от импийчмънт. Грипен Грипенов ще бъде съден един ден за катастрофата в България. За това смениха шефове на всички ключови звена за борба с престъпността. Престъпление е да се нарушава Конституцията, но явно има и други доказателства за Фигуранта Радев. Предстои скоро да разберем дали тези 228 машини фантоми ще му помогнат да измами за пореден път България.
19
14
 
5
 
! Отговори
Възраждане на СССР преди 2 години
ЕС и НАТО вън от България!! Закриване на Американското посолство!! Президентска република с много мандатен президент като в Русия или Турция!!
18
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това нещо на снимката е за изчегъртване - и той и цялата им банда сиреч партия.Замо зло и мъки с тези разбойнеци вече 70 години. ДОКОГА, БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!
17
2
 
3
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
много елементарен медиен трик-за да създадеш удобното ти настроение,поместваш и съответната снимка.Достатъчно е да разполагаш с широк набор различни снимки!А безмозъчните приемат всичко това, което им поднесеш!
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая джибра няма право да е конституционен съдия, защото е член на ВС на БСП, Радев отново наруши законите.