Стоилов: Конституционна криза, ако не се състави правителство

Импийчмънт на президента Румен Радев не е обоснован
7 ное 2021 10:16, Елка Василева
114
 Стоилов: Конституционна криза, ако не се състави правителство
Снимка: архив, БГНЕС

Мисля, че е по-висока възможността да се формира правителство този път. Но ако за трети път това не се случи, може да възникнат конституционни проблеми и самата политическа система би изпаднала в криза. Ще възникнат въпроси за ефективността на политическата система. Това заяви бившият министър на правосъдието, сега конституционен съдия Янаки Стоилов пред Нова тв.

Още по темата

В българската политика ме притеснява, че има голямо противопоставяне, дори ожесточение, в голяма степен обаче не по-основните въпроси, които касаят хората. За да са честни изборите, трябва да се използват всички средства, но без да се забавя и затруднява изборният процес, допълни още Стоилов.

Той коментира и въпроса с канадското гражданство на Кирил Петков. Според него единственото сложно в казуса за Конституционния съд е било за допустимостта на решението - след като Петков вече е престанал да бъде министър, КС трябва ли да се произнася за указ, който вече не действа. "Миналата година КС установи, че издаването на индивидуални актове трябва да се оценява към момента на тяхното издаване", припомни Стоилов.

Той подчерта, че като министър на правосъдието е предал на КС цялата налична информация за Кирил Петков - това, че той е български гражданин, но едновременно е и канадски. Според Стоилов импийчмънт на президента Румен Радев не е обоснован, тъй като той е изпълнил своите задължения, издавайки указа.

"Голяма дискусия е дали зеленият сертификат противоречи на конституцията, по-добре е, когато всичко около епидемията стане ясно от медицинска гледна точка, тогава да се води правният спор, защото това е голяма философска тема. Балансът е сложен - какви ограничения са необходими, без да се наруши личното право", смята Стоилов. Няма основание ваксинацията да бъде задължителна, допълни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дина "Какво точно съм се издала, сме.шко?" Издаде се защо си тук. Радев, зад когото стои цялото ДС, което е де факто организация създадена и контролирана от тогавашното КГБ/ФСБ били "американско задкулисие". Какво ли още ще прочета от слугите на Кремъл днес?
54
4
 
10
 
! Отговори
Дина преди 2 години
До Анонимен57 Какво точно съм се издала, сме.шко? Това са факти! - БСП работи по плана на Ран и Ъп, американски експерти, които ни доведе Луканов, основателят на БСП, който се оказа двоен агент, работещ официално за руснаците като представител на Кремъл в БКП /върху който дори Тодор Живков не е имал власт!/ и бидейки американски шпионин. Иначе БСП са и за руснаците, но следват американците в момента - тези продажници следват всеки, който им обърне внимание! БСП ВЪН, РАДЕВ ВЪН
53
4
 
8
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Случаен минувач Никой не трябва да е спокоен в такъв момент, защото става въпрос за нашата голяма правда, в рамките на която се помества всяка наша малка правда!Ние най-добре знаем какви сме и никой не може да ни налага тези смешни и жалки маски за пред света..Трябва да не приемаме открито такова отношение,да убеждаваме хората, че са жертва на лъжуи и манипулации, подкрепяйки БСП..Много хора са готови да приемат всичко от БСП защото смятат, че те са ни спасили от световна война, което е лъжа
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана "Защо мислиш, че руснаците са задкулисието? Задкулисието е американско!" Тук вече се издаде. :))) Отдавна подозирах, че просто си част от системата на руснаците за отклоняване на вниманието, но това изказване го потвърди без всякакво съмнение. Това обяснява защо, когато всичко гори под ботуша на ДС и Радев, ти си плямпаш за БСП: за да не се говори за най-важните неща!
51
5
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен50 Защо мислиш, че руснаците са задкулисието? Задкулисието е американско! И БСП са маши, но не на руснаците днес, а на американците, които според тях ги учат на капитализъм като най-развита капиталистическа страна! Именно американците правят за тях план за прехода ни към пазарна икономика и до сега водят за ръчичка БСП в техния театър, съсипващ страната ни от всякъде! БСП са наистина опасни хора, защото са готови на всякакви, вкл.военни, издевателства над хората!
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана Не съм казал, че са по-различни. Казах, че в момента е по-голям проблем какво правят проруските партии като група, а не индивидуално. Докато се концентраме върху една партия се губи погледа върху цялостния ефект от поведението на тези партии, а това е МНОГО по-важно от това, че БСП са червиви комунисти. Отчасти поради това, че БСП са се компероментирали на руснаците им се наложи да сменят тактиката: никой не иска БСП да го управлява, затова трябваше да измислят нова формула.
49
5
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен44 Като цяло си прав, но в детайлите грешиш! Ако мислиш, че харвардските възпитаници на БСП са по-различни от самото БСП, че са по-малко крадливи, лъжливи и интриганти - лъжеш се! БСП ги подбират своите по свои начини така, че всички да се разбират и без думи! Всички, които искаха да прогресират от някога, трябваше да са като тях! Истината е, че Бойко е различен и затова БСП го подгониха! Той е бил пионка в БСП, искаща да работи работа, където се допускат само партийци
48
1
 
6
 
! Отговори
Айдее преди 2 години
...и този *** взе да ни набутва в сценария на Фелдфебела, за "ефективността" на политическата система! Набутаха ни чалгата, отровните, меките китки, необолшевиките... във властта, а сега виждаш ли, "политическата" система им била виновна, че са политически импотентни! Абсолютна !
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана Да, обаче БСП не са основния проблем на България в момента. ДС е. Реално БСП е със зативащи функции, защото концепцията за овладяването на страната от руснаците се промени. Какво ми дреме колко зле за страната е БСП, когато има диригент, който само ги използва за целите си. Върху кого е по-добре да се концентрираме: диригента, или дребния изпълнител? Само един пример: в момента ДС готви БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН опит за фалщифициране на изборите. БСП ли ни е проблема или фалшификаторите?
46
5
 
12
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен37 БСП са отмъстителни, жалки душици, които ще си отмъщават цял живот на другите, че те самите са толкова некадърни и неспособни...Те не са съсипали страната ни случайно и не случайно отново поеха на бой точно като тръгнахме нагоре! Мръсни, властолюбиви хора, които не искат да приемат истината такава, каквато е и са готови да съсипят цялата страна и всички хора в нея, за да бъдат те властта, да докажат че те са великите, а ние сме ***, който трябва да слушка и изпълнява прищевките
45
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда от Конституция! И без това никой не я бръсне за cливa...
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Асан "Да връщаме конституцията на бай Тошо чл.1 Само БКП другите партизани са забранени :)))" Не знам дали хората го осъзнават, но в момента проруските партиии са се обединили и правят ТОЧНО ТОВА: не допускат никакви други до властта и тъй като конституционното ни устройство не предвижда такъв тип партизанска война, имаме конституционна криза, заради която Радев де факто ни управлява. Де факто проруските партии върнаха Член 1ви!
43
3
 
12
 
! Отговори
червена издънка-БКП преди 2 години
Нека да ходи при комунистите! Няма място в управлението ни!
42
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За пореден път крадлите и лъжливи комунисти загробиха България. Партиите БСП, ДБ, Мутрите и ПП са комунистически, крадливи, лъжливи и гледащи само как да окрадат България. Един милиард за довършването на Хемус и два милиарда от актуализацията на бюджета бяха разграбени от БСП и приближените на Радев.
41
5
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Какво? Вече двама БСПари не са съгласни с мен, че трябва конституцията ни да не допуска да сде случват тези мръсни "политически" игри у нас, които се разиграват от БСП в момента. Ето, по-добро доказателство за това, че съм права, не може да има! БСП не разбира, че истината работи, а до нея се стига само с честно отношение към света и нещата. Като седнат на престола с мръсните си игрички, значи че нямат нужните сили и качества да се справят честно с проблемите и няма да постигнат нищо добро там..
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В последния парламент най-голямата партия беше ИТН.
39
1
 
6
 
! Отговори
крайната му цел преди 2 години
във служба на БКП-ДС
38
6
 
10
 
! Отговори
Исти преди 2 години
Не разбрахте ли, че без най-голямата партия няма да може да съставите правителство - вие сте готови на 20 години конституционна криза, само и само да не е ГЕРБ!
37
2
 
11
 
! Отговори
слуга на БКП-ДС преди 2 години
Комунисти не ни трябват въпреки опита и познанията им. Те са вредни за народа
36
4
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Този стар онанист да се радва, че е станал конституционен съдия. Ще си живее безметежно до пенсия. Ама като му гледам възгледите, ще влиза често в спорове с останалите си 11 колеги и често ще подписва решения с особено мнение.