Стоилов: Конституционна криза, ако не се състави правителство

Импийчмънт на президента Румен Радев не е обоснован
7 ное 2021 10:16, Елка Василева
114
 Стоилов: Конституционна криза, ако не се състави правителство
Снимка: архив, БГНЕС

Мисля, че е по-висока възможността да се формира правителство този път. Но ако за трети път това не се случи, може да възникнат конституционни проблеми и самата политическа система би изпаднала в криза. Ще възникнат въпроси за ефективността на политическата система. Това заяви бившият министър на правосъдието, сега конституционен съдия Янаки Стоилов пред Нова тв.

Още по темата

В българската политика ме притеснява, че има голямо противопоставяне, дори ожесточение, в голяма степен обаче не по-основните въпроси, които касаят хората. За да са честни изборите, трябва да се използват всички средства, но без да се забавя и затруднява изборният процес, допълни още Стоилов.

Той коментира и въпроса с канадското гражданство на Кирил Петков. Според него единственото сложно в казуса за Конституционния съд е било за допустимостта на решението - след като Петков вече е престанал да бъде министър, КС трябва ли да се произнася за указ, който вече не действа. "Миналата година КС установи, че издаването на индивидуални актове трябва да се оценява към момента на тяхното издаване", припомни Стоилов.

Той подчерта, че като министър на правосъдието е предал на КС цялата налична информация за Кирил Петков - това, че той е български гражданин, но едновременно е и канадски. Според Стоилов импийчмънт на президента Румен Радев не е обоснован, тъй като той е изпълнил своите задължения, издавайки указа.

"Голяма дискусия е дали зеленият сертификат противоречи на конституцията, по-добре е, когато всичко около епидемията стане ясно от медицинска гледна точка, тогава да се води правният спор, защото това е голяма философска тема. Балансът е сложен - какви ограничения са необходими, без да се наруши личното право", смята Стоилов. Няма основание ваксинацията да бъде задължителна, допълни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
6
 
18
 
! Отговори
Радев, вън! преди 2 години
Радев продължава да гази конституцията с назначението на Янаки. Отново не са спазени процедурите. Какво разбира св.и.ня от кладенчова вода, така казваха старите хора, че и Радев от закони и конституция. Толкова може, няма капацитет.
74
4
 
13
 
! Отговори
50 лицеви преди 2 години
само помислете колко независим и неадекватен е фигуранта щом назначава някой за министър без да е запознат с битието му . бил подведен :) , ама тва сериозно ли ?
73
4
 
9
 
! Отговори
Гхййййййкй преди 2 години
Ние сме пред фалит на държавата
72
4
 
18
 
! Отговори
Некадърник преди 2 години
Физкултурникът Радев Вън !
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шансът за съставяне на правителство клони към нула. ГЕРБ ги изключваме. Останалите ще имат по около 15 процента. Коалиция от 4 партии ли ще има, хахаха? В България, където коалиционна култура няма, хахаха! Ей, глупав народ сме - до последно не искаме да приемем реалността.
70
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителство "на всяка цена" означава тотално безхаберие и кражби на поразия... Вероятно точно такова ще се направи с мандат на някоя малка коалиция от реваншистите.
69
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ГЕРБ е на власт,по-добре да няма правителство.
68
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янаки кога ще отгавориш как така стана конституционен съдия докато си член на БСП. Което е поредния гаф на Пезидента. Първо оплете конците с Киро, сега с Янаки. Президентът на ДВА ПЪТИ ПОГАЗВА КОНСТИТУЦИЯТА И НЕ МУ ДРЕМЕ.
67
2
 
10
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
БСП,ПППП и ИБГНИ са против закъснелите действия на кацаров,а в същото време подкрепят безусловно радев за втори мандат,който пък от своя страна защитава служ.си здравен министър.Същият радев неколкократно е нарушавал конституцията,а в същото време всички горепосочени субекти са за върховенството на закона,но с тази си своя подкрепа те се обявяват в защита на беззаконието.
66
2
 
16
 
! Отговори
КАБИНЕТ НЕ Е НУЖЕН преди 2 години
За Радев и дс-съветниците му не е нужен кабинет, защото тяхната цел е служебното правителство на Радев да управлява до въвеждането на президентска република по кремълски образец, само където Брюксел и Белият дом няма да допуснат Кремълската намеса Идеята на Радев за президентска република е сериозно подценявани на силата и решимостта на Свободния свят.
65
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя е много вреден за България.
64
1
 
9
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Активните комунистически "лидери" бавно, но сигурно си пробиват път и заемат важни позиции в Държавата България. Младите хора да проявят, точно сега интерес и да се запознаят с обстановката и с времето на тяхното "управление" в миналото.
63
2
 
8
 
! Отговори
Ццц преди 2 години
ГАЗОВИЯТ ТУРСКИ ПОТОК ЩЕ НИ СПАСИ ТАЗИ ЗИМА ОТ СТУД И ГЛАД!!! ПРОЕКТЪТ Е НАШ, НА ГЕРБ, МИСЛЕТЕ - РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ПОДАВАНЕТО НА ГАЗ КЪМ ПРОРУСКА СЪРБИЯ!!! ББ Е ПРОБЪЛГАРСКИ, НЕ ПРОРУСКИ КАНДИДАТ НА КГБ.
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП и този път няма да се докопа до власт!
61
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
остава да кажеш, че е обоснован, те от партията те изгониха и фигурантът ти даде хляб и те осигури за няколко години напред
60
4
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е преди 2 години
КГБ ИГРАЕ С ПОНЕ 3 И ДОРИ 4 ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ! НИЕ СМЕ ПОД 7 МЛН. САМО СЛУЖИТЕЛИТЕ НА КГБ СА ТОЛКОВА, ЧЕ И ПОВЕЧЕ С ТАЙНИТЕ АГЕНТИ. ЦЕЛТА Е: БЪЛГАРИЯ= БЕЛАРУС!!!! НЕ СПЕТЕ СПОКОЙНО, ДЕЦА!!!
59
2
 
8
 
! Отговори
999 преди 2 години
ПОЛИТОЛОГ И СОЦИОЛОГ. АГЕНЦИЯ С ЧЕРВЕНА КЪРМА = ЛЪЖА И МАНИПУЛАЦИЯ!!!
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Руснаците нарочно си създадоха колкото се може повече проектчета, ТОЧНО за да симулират политически процес, но да "не могат" да се разберат, като по този начин дават властта на Радев. Целта Е конституционна криза, за да започне да се говори (от същщите тези Кремълски партии) за промяна на Конституцията. Честито шаранчета. Нали искахте "всеки друг но не и ГЕРБ". Ами, добре, ето ви МОСКВА. А, ... полека лека се сбогувайте и с ЕС. ЕС дава, но не за Кремъл." _____________ Така е,почти. ББ е с путин
57
1
 
12
 
! Отговори
И КАК ТАКА... преди 2 години
..ОТ ЗАЩИТНИК НА РУСИЯ И ОТХВЪРЛЯНЕ НА МЕРКИТЕ НА ЕВРОПА СПРЯМО НЕЯ, ОТ ПРОВОДНИК НА ГРИПЕНИТЕ И ПРОТИВ АМЕРИКАНСКИТЕ Ф16 НА ЖИВОТ И СМЪРТ, ИЗВЕДНЪЖ ЮМРУКА СТАНА ПРОАМЕРИКАНСКИ???????!!!! НОНСЕНС! ЛЪЖАТ ВИ В ОЧИТЕ, ВЕРВАЙТЕ ИМ, ЩОМ ТАКА ВИ ХАРЕСВА!
56
2
 
19
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Емии, благодарете на Юмрука! Който сее ветрове - ще жъне бури! Който изземва ролята на Съда- явно се смята за Божествен - някой с Трето око или пък ЮдоМасон!