Кирил Петков: Вече няма да сме лошото дете в задната част на класната стая на НАТО и ЕС

Новият български премиер даде специално в интервю за "Файненшъл таймс"
14 дек 2021 18:22, Красимир Ангелов
338
Кирил Петков: Вече няма да сме лошото дете в задната част на класната стая на НАТО и ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ние сме от правилната страна на политиките на НАТО и на ЕС, на 100 процента", заяви новият премиер на България Петков в специално интервю за "Файненшъл таймс" броени часове преди да бъде утвърден за министър-председател.

Кирил Петков, който беше утвърден за премиер от парламента на страната в понеделник, след като партията му получи най-голям дял от гласовете на изборите през ноември, направи това обещание, като потвърди ангажимента на България към НАТО и Запада, коментира медията.

Още по темата
"Ще предложим нов процес за Северна Македония, много бърз, с ограничена времева рамка, само шест месеца", каза той.

Изданието отбелязва, че България наложи вето на преговорите за присъединяване на съседката си към ЕС на фона на спорове за историята и идентичността.

Непосредственото предизвикателство пред новото правителство ще бъде справянето с кризата с коронавируса в страната. България е сред страните с най-висока смъртност в света и с най-ниски нива на ваксинация, отбелязва "Файненшъл таймс".

"Със сигурност трябва да увеличим броя на ваксинациите", каза Петков. „Ще отделим достатъчно средства за насърчаване на ваксинирането. Ще поканя експерти, ще отидем в болниците и ще покажем ситуацията. Това е колкото здравна, толкова и икономическа програма. Не можем да затворим България отново."

Изданието отбелязва, че новият министър-председател ще бъде изправен и пред сложен външнополитически баланс в момент, когато Русия играе все по-настъпателна роля в региона.

Петков заяви пред ФТ, че новото правителство ще постави дискусиите със Северна Македония на нова основа. "Ще използваме работни групи..., за да търсим решения по въпроси като съвместна икономическа дейност, инфраструктура, култура и история", каза той.

"Сега Петков е изправен пред предизвикателство при формулирането на политиката на своето правителство по отношение на Северна Македония. Енигматичният лидер на ИТН Трифонов е изградил имидж, който се корени в романтичния национализъм - в България той стои зад твърдението, че Северна Македония е етнически и културно българска. От неговата партия произлизат министъра на външните работи и министъра на енергетиката на коалицията", отбелязва в своя материал изданието.

Неотдавнашно проучване на "Галъп интернешънъл" показа, че по-малко от 10% от българите подкрепят директния стремеж на Северна Македония към ЕС, а над 70% подкрепят запазването на българското вето върху преговорите за присъединяване на Скопие, докато не бъдат уредени двустранните разногласия.

Петков заяви, че ИТН е конструктивен партньор в коалиционните преговори и че обсъжданите през последните месеци проблемни области ще останат на масата.

"Например, в македонските учебници България не трябва да се нарича фашистка", каза той, цитиран от БГНЕС.

"България иска да прекрати зависимостта си от руската енергия", заяви още Петков в интервюто пред изданието, което отбелязва, че страната ни получава почти целия си природен газ от Русия.

Петков заяви още пред ФТ, че външната му политика ще се съсредоточи върху предотвратяването на въоръжен конфликт "навсякъде в съседство", но че страната остава западно ориентирана.

"Ние третираме Крим като част от Украйна, в това няма никакво съмнение", настоя Петков.

"Но искаме да сме сигурни, че ще бъдат използвани всички дипломатически средства, за да се избегне военен конфликт. Стремим се към активна и ангажираща роля на България както в ЕС, така и в НАТО", добави той. "Вече не искаме да бъдем лошото дете в задната част на класната стая", отбеляза новият премиер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
0
 
2
 
! Отговори
видинлия преди 2 години
Уволнените са повече.
253
1
 
12
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Тоя няма ли хората да го истретират сьс шут кьм - канадаХляба е -2 лв , доматите -4 кило сирене гони над :12 лвТока поскьпва драстичноМерси ти за промяната ама нямаше нужда ас и сега сьм достатъчно беден
252
2
 
11
 
! Отговори
Край преди 2 години
Ако има от нещо да ме е страх то е да станем отличници в НАТО.
251
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бензинът е веме 2, 70, дизелът 2,80. Хлябът гони 2 лв
250
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До видинлияТримата санитари ли?
249
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толупестия къде се скри тия дни бе? Дая не стяга Джипката за бягство към Масква?ХА ХА ХА ХА ХА АХАА
248
2
 
26
 
! Отговори
видинлия преди 2 години
А помните ли медиците от Видин които протестираха преди 2 месеца? Е,днес са уволнени.Нали уж беше дошъл президента Радев и нещата тогава се успокоиха?При ГЕРБ поне така не уволняваха.Дотам ли стигнаха ПП и Радев назидателно медицински работници да уволняват?Още в първият работен ден на новото правителство извадиха гилотината!Няма добри комунисти така да знаете.Добрите са загинали още преди 9 септември 1044-та.Те са били идеалисти.Тези които са оцеляли нали ги виждате какви са.
247
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 260. Аз не съм от племето. Баща ми е Египтянин майка е с македонски корени. Не съм Българин за твое сведение. Зотава не съм от племето. Яд мее за хората които мизерстват. Всеки ден ги гледам как гладуват и студуват и с каквото мога им помагам. Баща ми е богат и той помага на изпаднали Българи. Ти не ги виждаш защото ги подминаваш като пътни знаци. Много са гадни за гледане за такива като теб са гнусни.. Избрахте си за пореден път народни предатели.
246
1
 
16
 
! Отговори
Свободен Човек преди 2 години
Няма да можем да се справим с фашистите !! Няма достатъчно смели хора на тая загиваща територия..Явно ще трябва да бягаме чак в Южна Америка ,както едно време са бягали нашите баби и деди от тогавашните фашисти...На 49 години да емигрирам !?!?? фашисти долни ...
245
2
 
15
 
! Отговори
K.Коцев преди 2 години
Не забравяйте,че тоя се мисли за най- умния,най-кадърния- ами така ще е като си има " вуй чо " Радев и машинки с нагласен изборен вот :))) За никого не е тайна,че той СИ ЗНАЕШЕ, че ще е министър - председател далеч преди изборите...Къде е новото,питам ?! В това,че ни вземат за *** !
244
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 259 ти от кое племе си индианецо?
243
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак се наденахте от Трън та на Глок чее по висок. Ех племе ех племе докога бе.
242
2
 
7
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Тоест ше лижете с повече от 200?
241
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 256 Ако не продаваш тока на АЕЦ Козлодуй в Гърция скъпо, а го продаваш евтино в България, печалбата на АЕЦ, съответно на собственика му държавата България няма да е 700 милиона както сега, а ще е 80 милиона, както беше миналата година. Така че все тая. Ти си очебийно тъ-по парче - възрожденец, така че не очаквам да разбереш. Ставаш само да квичиш по пллощадите.
240
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не разбрах поради каква причина сме "лошото дете". Лои са онези, които искат да внушават това без покритие. мераците на урс ула не са определящият фактор за кой добър, кой лош.
239
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 253 Ти май нещо смени песента. До преди малко разправяше колко бил скъп силиция и колко бързо се разваляли панелите. Я направо си кажи каква ти е комисионната за АЕЦ. ти очевидно си АЕЦ платен ***.
238
1
 
10
 
! Отговори
Спиро преди 2 години
Киро фана келепиро и отърваване нема.
237
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 248 Най-голямата Марица 2, която е 2 пъти по-голяма от останалите е държавна. АЕЦ е държавен. Най-големите ВЕЦове са държавни. Какво ще и национализираш? Пак казвам - атакаджиите-възраждане сте с познания и интелект НУЛА.
236
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя е таз правилна страна на НАТО и ЕС щом НАТО иска да се разширява на изток,а ЕС на юго-изток въпреки,че Албания не е член на НАТО,спрямо централите им,коет не е едно направление и еднопосочно,а разни и по посоки въпреки,че централите им са в т. Брюксел и гледат панорамно,що за огледало с обратно виждане за паркиране с заден ход,а доколкото е известно регулировчика,който гледа сърдит към Украйна на кръстопът е застанал с лице или гръб с вдигната настрани дясна ръка,коет значи само за/с/виване
235
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твоите солярни панели са частна имвестиция Аец е народна инвестиция.Соларният панел е слабоефективен и създава ограничения.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe