Кирил Петков: Вече няма да сме лошото дете в задната част на класната стая на НАТО и ЕС

Новият български премиер даде специално в интервю за "Файненшъл таймс"
14 дек 2021 18:22, Красимир Ангелов
338
Кирил Петков: Вече няма да сме лошото дете в задната част на класната стая на НАТО и ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ние сме от правилната страна на политиките на НАТО и на ЕС, на 100 процента", заяви новият премиер на България Петков в специално интервю за "Файненшъл таймс" броени часове преди да бъде утвърден за министър-председател.

Кирил Петков, който беше утвърден за премиер от парламента на страната в понеделник, след като партията му получи най-голям дял от гласовете на изборите през ноември, направи това обещание, като потвърди ангажимента на България към НАТО и Запада, коментира медията.

Още по темата
"Ще предложим нов процес за Северна Македония, много бърз, с ограничена времева рамка, само шест месеца", каза той.

Изданието отбелязва, че България наложи вето на преговорите за присъединяване на съседката си към ЕС на фона на спорове за историята и идентичността.

Непосредственото предизвикателство пред новото правителство ще бъде справянето с кризата с коронавируса в страната. България е сред страните с най-висока смъртност в света и с най-ниски нива на ваксинация, отбелязва "Файненшъл таймс".

"Със сигурност трябва да увеличим броя на ваксинациите", каза Петков. „Ще отделим достатъчно средства за насърчаване на ваксинирането. Ще поканя експерти, ще отидем в болниците и ще покажем ситуацията. Това е колкото здравна, толкова и икономическа програма. Не можем да затворим България отново."

Изданието отбелязва, че новият министър-председател ще бъде изправен и пред сложен външнополитически баланс в момент, когато Русия играе все по-настъпателна роля в региона.

Петков заяви пред ФТ, че новото правителство ще постави дискусиите със Северна Македония на нова основа. "Ще използваме работни групи..., за да търсим решения по въпроси като съвместна икономическа дейност, инфраструктура, култура и история", каза той.

"Сега Петков е изправен пред предизвикателство при формулирането на политиката на своето правителство по отношение на Северна Македония. Енигматичният лидер на ИТН Трифонов е изградил имидж, който се корени в романтичния национализъм - в България той стои зад твърдението, че Северна Македония е етнически и културно българска. От неговата партия произлизат министъра на външните работи и министъра на енергетиката на коалицията", отбелязва в своя материал изданието.

Неотдавнашно проучване на "Галъп интернешънъл" показа, че по-малко от 10% от българите подкрепят директния стремеж на Северна Македония към ЕС, а над 70% подкрепят запазването на българското вето върху преговорите за присъединяване на Скопие, докато не бъдат уредени двустранните разногласия.

Петков заяви, че ИТН е конструктивен партньор в коалиционните преговори и че обсъжданите през последните месеци проблемни области ще останат на масата.

"Например, в македонските учебници България не трябва да се нарича фашистка", каза той, цитиран от БГНЕС.

"България иска да прекрати зависимостта си от руската енергия", заяви още Петков в интервюто пред изданието, което отбелязва, че страната ни получава почти целия си природен газ от Русия.

Петков заяви още пред ФТ, че външната му политика ще се съсредоточи върху предотвратяването на въоръжен конфликт "навсякъде в съседство", но че страната остава западно ориентирана.

"Ние третираме Крим като част от Украйна, в това няма никакво съмнение", настоя Петков.

"Но искаме да сме сигурни, че ще бъдат използвани всички дипломатически средства, за да се избегне военен конфликт. Стремим се към активна и ангажираща роля на България както в ЕС, така и в НАТО", добави той. "Вече не искаме да бъдем лошото дете в задната част на класната стая", отбеляза новият премиер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имам соларни панели на 40 години, от 40 години вече не плащам ток и дори ми остава и продавам, като е слънчево си докарвам по 5-6 хиляди лева месечно от продажба на ток. На етикета на соларките гаранцията им е 100 години.
233
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този лъжец го избрахме от отчаяние заради ГЕРБ.
232
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За чии ой са ти тия нискокалорични въглища само да им дишаш саждите при положение чемот 1 кг уран се отделя енергиянколкото от 100 кг доброкячествени въглища.
231
1
 
9
 
! Отговори
Брюксел преди 2 години
Газта стана много скъпа, затова в ЕС повече няма да купуваме газ и ще минем на зелени енергии и водород, които са още 10 пъти по скъпи. Като е скъп хляба, ще ядем пасти.
230
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 241 Колко да е кратък живота на соларните панели? Имам собствени соларни панели на 6 години. Ни един развален няма. И сега са на цена 3 пъгти по-евтино отколкото съм ги взел. Ти комисионер на Атомстрой ли си?
229
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мариците се националозират а тока от Аец не се изнася а се пуска на Бг пазар такамще се свалят цените ударно е някои крадливи бок луци от Дкевр ще го ду хат но това не грее народа.
228
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия също не мина без жертви. Няколко миньора загинаха в Кузнецкия басейн. Путин заяви, че виновните ще бъдат строго наказани защото са пренебрегнали мерките за безопасност за да се възползват от високата цена на въглищата за западна Европа гонейки високи печалби.
227
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, да прави каквото ще, само и само да не ни боде насила. Ако ще и Урсулатя да оправя, все ми е тая.
226
0
 
10
 
! Отговори
Аде преди 2 години
Кире, не ръси лафове и не се изживявай като даскал. Всички обещания, които даваш с лека ръка, ще трябва и да ги изпълняваш.
225
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелен нацификат, натиск върху бизнеса, убийствена цени на тока, предателство с Македония,Българи, защо не сме по площадите. Мутрите го търпяхте 12 години и тоя ли измамник ще го търпите толкова.
224
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 236 Ти си безмозъчнията атакист-възрожденец нали? Кои точно енергоизточници ще национализираш? АЕЦ козлодуй ли? Ми той си е държавен. Марица Изток 2 ли? ПАВЕЦ Чаира ли? Ми те са държавни. Токът не е скъп - гърци и сърби го купуват като топъл хляб на тази цена. Защо държавата трябва да ти продава нещо за 1лв, като може да го продаде същото на гърците за 2лв. Даже бай тошо правеше така, а ти стоеше на тъмно. Ей, многио сте тъ-пи това атакаджиите.
223
1
 
10
 
! Отговори
Стар преди 2 години
Пази боже сляпо да прогледа.
222
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се ваксинираме и ще живеем на -5 градуса и няма да боледуваме, защото въглищата от тецовете ще ни отровят дробовете. По полезно е ваксинирани да стоим на студено за да си спасим дробовете от вредните въглища.
221
0
 
9
 
! Отговори
жаго преди 2 години
Вече ще сме лошото чааавее
220
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Също толкова както и от килограм силиций за 6% преди. Но сега соларните панели струват 5 пъти по скъпо. При това имат много кратък живот.
219
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въглищата са разрушителни за белите дробове после кой щемплаща лечението на белодробно засегнатите.Аец никога не е имал алтернатива
218
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като иска да бъде енергонезависим от това по лесно няма ,обажда се в Москва и казва - ,, не ви искаме газта и ядреното гориво ,спирайте доставките, ние вече сме енергонезависим от вас '' и готово,даже може да закрием АЕЦ понеже е руска ,ще оставим само американските тецове независимо от всякакви зелени сделки .
217
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на въглищата се покачи над два пъти за последните месеци. Цяла Германия гори въглища и пуши като комин, въпреки на новото зелено правителство, защото за 2021 от предвидените 60 мегавата теоритични мощности за вятърна и соларна електроенергия поради липсата на вятър и слънце са произведени само 2 мегавата. Германия търси нови количества въглища за ТЕЦовете, и въпреки това не стига за индустрията и, която вече започва да колабира.
216
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 230 От килограм силиций за 36$ знаеш ли колко соларни панели се правят? Що мислиш, че цената на АЕЦ не расте?
215
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е със скъп ток поради липса на енергоизточници Белене няма Аец е с два реактора другото са Тецове които се управляват изцяло на пазарен принцип.Като се сметне че тока от Аец се изнася тука ще стане страшно.Трябва спешна национализация на енергоизточниците ни.