Най-голямото предизвикателство пред властта - социалната криза

Бързото изчерпване на кредита на доверие било опасно
118
Най-голямото предизвикателство пред властта - социалната криза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Най-голямото предизвикателство пред управляващите е социалната криза. Когато нещата опрат до джоба на българина, той става особено гневен", предупреди пред БНР политологът Димитър Ганев от изследователски център "Тренд".

Той подчерта, че само за няколко месеца може да бъде стопена обществената подкрепа за новото правителство, ако не бъде овладяна социалната криза в България.

Още по темата
"Опасно за настоящото управление е бързото изчерпване кредита на доверие, с който влязоха във властта, а когато това се случи на третия или четвъртия месец, това би било много тежък сценарий за тях. Когато едно управление стане непопулярно, всеки гледа да се дистанцира от него", коментира Ганев.

Решението за мораториума на цените на тока, парното и водата е отлагане на проблема, изтъкна политологът.

"Мораториумът спира цените за абсолютно всички, а овладяването на социалната криза е подпомагане на тези, които наистина имат нужда", отбеляза той.

Димитър Ганев припомни, че първото правителство на Бойко Борисов падна през зимата на 2013 година заради високите цени на електроенергията и високото социално напрежение.

Като друго сериозно предизвикателство пред кабинета "Петков" той посочи здравната криза.

"Трябва да се върви към много мощна програма за ваксинация в страната. Огромно е предизвикателството пред властта за ваксинацията. Можем да се превърнем в Covid гето. Има трайно формирани нагласи у Българите срещу ваксините и не може да се постигне обрат. Проблемът е много дълбок. Става дума за базово недоверие на българина към властта - не става дума за Борисов, Радев или Петков", каза Ганев.

Политологът коментира и българската позиция по темата за Северна Македония и пътя ѝ към ЕС.

"Аз вярвам, че нашата позиция е неудържима в дългосрочен план. Имаме решение за вето, най-глупавото, което можем да направим, е да махнем ветото. Като сме взели някакво решение, поне да си го отстояваме, защото в последните година и половина нищо не се е променило. Как бихме изглеждали, ако, без да се е променило нищо, ние променяме решението си. В крайна сметка ще дадем зелена светлина за преговори на РСМ с ЕС. Въпросът е в това време, в което има вето, да се хванем и да изгладим отношенията си със Скопие", посочи политологът.

Ганев беше категоричен, че не Кирил Петков трябва да ходи в РСМ, а премиерът на Северна Македония да посети България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най голямото предизвикателство е, че в България преброиха 5,8 милиона души. Като извадиш пенсионерите, децата и неграмотните и незнам кой ще работи, а ако няма кой да работи, няма и от кой да се краде. Минималната в Германия 2000 евро, тук 325 евро. Германия на 2 часа път. За 30 години унищожихте държавата.
88
0
 
2
 
! Отговори
I'm-дртиВАЙТBoY преди 2 години
Знам само, че днес поредният на ход официален телеком ВИВА ни сюрпризира за НГ с едно "елегантно" и лежерно поднесено ни УВЕЛИЧЕНИЕ на тарифите за всяка 1 услуга с по 1 лефче в плюс към дължимата ни месечна сметка към тях, м-да, нещата се развиват бая неблагоприятно за нормалния БГ-потребител, независимо от доходите му, щото инфлацията и поскъпването на ТОКА+NRG-добива били "виновни" и основната причина за това им действие...Странна работа, но какво да се прави като сме ЖЕРТВИ на тези своеволия!
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не само се трият постове , но и няма информация , явно за днес - блумбърг -он-еар-*** най вече събитията в казахстан не са се случили , а там буквално гори , събарят статуи, запалиха кметството , над 200 арестувани . заради увеличението на газта и тока американски проксита
86
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Партията на Петков и Радев трябва да се нарича Продължаваме Поскъпването.
85
0
 
5
 
! Отговори
Да спеътда крадът преди 2 години
Като за начало!!
84
3
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 103!Проблема е, че се трият постове и анонимен гробар 1 измества анонимен гробар 2. Така е когато самите фенове на гроб са платени и ги е срам да застанат с име зад платените си драсканици! Ако имахте име щеше да се адресира лично до вас, но когато сте само номер е лесно човек да обърка с кой шизофреник си пише! Сложете си име поне или партията майка не ви дава да имате имена, само номер на партийната книжка?
83
3
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 102!Да гроб са проблем защото те са от най долната прослойка на БКП! Новите стари поне не ги е срам да си признаят, че са червени комунопитеци и не си го крият, а гроб ги е срам от самите тях и крият как с червена книжка и подлизурстване са се издигнали! И новите стари са същата стока като гроб, но печелят 1 точка за откровеност пред гроб! Но, че ще надробят същите глупости като гроб е ясно още от преди да ги изберат! България ще се оправи само когато имаме публична лустрация
82
2
 
2
 
! Отговори
от 82 преди 2 години
До Радослав Ти въобще не четеш постовете на които отговоряш, в това се убедих. Само чакаш да започнеш да драскаш за "гроб"
81
2
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 82 Или при АЕЦ Козлодуй да ги бяха сложили тия блокове! Изградена система, готови кадри и всичко има там! Ама за целта се иска да се мисли за два дена напред, а не да чакаш от началниците като Ердоган и Меркел да ти спуснат от небесата нареждане какво трябва да правиш! Управлението трябва да мисли поне 5 години напред, а не да гледа какво да крадне и да реагира постфактум на ситуацията! Затова и новите ще са същите като старите, защото не мислят в перспектива, а от днес за вчера!
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Радослав Това ли са ти "примерите"? Хихихи. Бочко, "партийно величие", което е висяло по паркинзите, някой, който е казал, че това е бил начина да те допуснат нагоре (и това беше вярно). Вместо това нека не объщамен внимание на инициативния комитет зад Радев с цялото ДС набутано вътре, Кирчо, внука на генерал от ДС и приватизатор, Рашков, служителн анмилиционерските служби и все още такъв, Техноимпексова, гнома от ДС Атанасов и т.н. ТОЧНО ГЕРБ са проблема в тази групичка. Хахахахаха.
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7 месеца министри в служебното и 1 месец в редовното- и никой не видя проблема с цените, никой не видя проблема с газовите договори и запаси, никой не видя обръчите от фирми-посредници в енергетиката- никой нищо не видя. все гербът им е виновен. едно време все костов им беше виновен сега бойко го замести. толкова смешни и ужасни правителство и нс не сме имали никога. даже при жан.
78
1
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 82.Еми да бяха направили нови блокове на АЕЦ Белене, или да бяха създали нови мощности някъде! А не само да цоцат и да чакат като настъпи криза да се крият! Къде им беше прозорливостта и мисленето в перспектива? Или не им беше ясно, че като разпишат Зелената сделка и нямаме готови мощности които за заменят оскъпените заради техния подпис ТЕЦ-ове, че ще има енергийна криза? Просто гроб по стар БКП-ски обичай разписват каквото им се нареди и не мислят за последиците за България!
77
0
 
5
 
! Отговори
izh преди 2 години
Ta тежко наследство. За 9 месеца комуномутрите такъв трап изкопаха пред България, че наследствените тарикатчета трудно ще замажат положението. Но, като си се главил бушон редно е да спазваш правилата на бушоните. На нас какво ни е - имаме само да плащаме
76
1
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
От Кърджали която е учила за инжинер с отрочета на партийни величия. И това е само върхушката, а на долу по нивата колко пребоядисани БКП-ци има ти е бедна фантазията! Неее, те не са БКП-ци, само са били с червени книжки защото всички така са правили, иначе са били винаги върли антикомунисти, нали?
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Трябва да се върви към много мощна програма за ваксинация в страната" хората не искат да чуват, тоа пак напира.. алчни платени мекeрета под път и над път.
74
2
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 85! Неее, няма бивши БКП-ци в младежкото БКП Гроб, само като почнеш от вождицата имитаторка на Бай Тошко чиято персонална охрана и лична чехълоносачка беше и, че я уволниха дисциплинарно защото отказа да се махне от партията майка, минеш през Свинетка, внучката на национален предател и член на БКП, Цвъчка Цвачева която в предизборната си кампания за майка на нацията в ефир разказваше, че е станала БКП-ка за да я избутат в кариерата като всички останали и минеш през подцинкованата кофа
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Опасно за настоящото управление е бързото изчерпване кредита на доверие, с който влязоха във властта" Казват си го директно - не ги е страх от това, че крадат и ще им потърсят отговорност, а да не забележи някой, защото не правят нищо да решават проблемите на хората и може да има недоволни.
72
0
 
4
 
! Отговори
Точно преди 2 години
макето е много нагъл - вместо да привиква - да дойде с цветя. Но явно са усетили че ние сме се проевропейчили и сме склонни да помагаме, докато ни правят на будали.
71
1
 
7
 
! Отговори
Той преди 2 години
Да разбираме че всичко друго е оправено,само соц.кризата не е .
70
0
 
4
 
! Отговори
ли преди 2 години
каквото сам си направиш ....