Шефът на КЕВР: Мораториумът е незаконен

След приключването му ще има здрав скок на цените, смята Иван Иванов
78
Шефът на КЕВР: Мораториумът е незаконен

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата е незаконен, а рязкото им поскъпване е можело да се предотврати, ако правителството временно свали ДДС на енергоносителите до 10%. Това обяви пред БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Според него, ако е имало временно намаляване на ДДС в енергийния сектор, токът е щял да поскъпне с 1% вместо с 11%, а парното - с 3% вместо се 13.

С изкуственото задържане на цените Иванов очаква рязко поскъпване след изтичането на мораториума. Според него в момента потребителите са поставени в неравнопоставена ситуация, защото за хората, които се топлят на газ или на дърва, цените продължават да растат.

Председателят на КЕВР посочи, че е сезирал ЕК и очаква реакция относно въведения мораториум. Той категорично отхвърли обвиненията, че във вдигането на цените от последните месеци има политически мотиви.

"Във всичките си действия през тези години, в които аз съм бил начело, КЕВР е защитавала обществения интерес – комисията да е арбитър и да отчете интересите както на производителите, така на потребителите и търговците, така че потребителите да могат да плащат сметките си, а производителите да получават достатъчно, че да бъдат стимулирани да работят", заяви Иванов.

Той допълни, че КЕВР не определя цената на газа, а само я утвърждава по предложение на "Булгаргаз", проверявайки дали предложението съответства на договорите с външните газови доставчици.

Според него цената на синьото гориво ще намалее значително, ако България успее да договори по-големи количества азерски газ.

Той призова за спешно решение на проблемната ситуация, в която в момента се намират топлофикациите и ВиК-дружествата. Те купуват скъпа електроенергия, но не могат да я фактурират на реални цени чрез сметките за парното и водата заради въведения мораториум. Това може да доведе до фалити, изтъкна Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom 71 Всъщност това е една от целите на трроловете - да ни оставят с впечатлението, че не сме единни. Като закъснеят под някоя статии, всички сме на едно мнение :) Много гадости вършат те. Дано скоро ги махнат! И тогава в спора ще се ражда истината.
70
0
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 70 - редно е. По млади са, изглеждат по добре. В края на крайщата това ни е надеждата, някой ден да сме "бяла" държава. За нас не зная, но за по младите. И да има много пристрастие и откровено тролене тук. Понякога просто емоции, в повечето случаи - заяждане. А всъщност, което ние българите трудно правим е - просто да гребем в една посока като екип. Но, с времето ще се научим. Още веднъж, Хубав ден и на Вас.
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom 69 Това е друга бира. Ако е "приятелски огън", съжалявам, но тук пишат много трролове и Вие наистина приличахте. Върнах се назад и видях, че моят коментар е бил първи и Вие сте започнали да ми репликирате, при това на "ти" и с обиди. Това е тяхното поведение. Аз воювам с тях, без да слизам на нивото им. Не знам какво ще направят новите, но е редно да им дадем време. Такова блато за ден се не пресушава. И да помагаме, с каквото можем. Това е нашият шанс. Да не го пропускаме! Хубав ден, К
68
0
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен - тогава съм спокоен. А сериозно - надявам се тези млади хора които дойдоха да управляват наистина да се справят с енергийния батак който от десетки години се трупа! Като всеки средно статистически българин, и аз искам името България да не се свързва с "бантустан", "батак" и "разпад". Искам Европа да гледа на нас като на нормална държава. Надявам се това правителство и да не успее поне да почне.
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom 65 А, добре :) С фентъзи герой Ви отива :) да се обозначавате. Успокоих се. Така е за политиците, но гербавите дойдоха на власт, само защото обещаха да спрат кражбите на ко.му,нягите, което не направиха, а започнаха да крадат повече и от тях. Така че, грехът им е троен - излъгаха, крадоха и оставиха крадците на спокойствие да продължават. Да, това е разлика.
66
1
 
0
 
! Отговори
msm преди 2 години
Гледайте цялото интервю от сутрешния блок на Канал 1, за да ви стане ясна ситуацията. Мораториумът причини щети, като слон в стъкларски магазин. Кирил Петков трябва на момента да включи Иван Иванов в политическия си кабинет, най-малкото като съветник! Предстоят бурни години, а ние сме се засилили към комунизъм и фалит на държавата - ограничаване доходите на населението, държавни дотации за индустрията и домакинствата, държавни заеми за издържане на тази политика..рецесия и фалит
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таз мумия докога ще стой там?Кире нали съкрати пенсионерите?808
64
2
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 64 - запазете "възмущението" си за себе си. Krom е просто фентъзи герой на Робърт Хауърд от епоса Конан. На мога да ползвам името на Велик Български Владетел - не страдам от мания за величие. Не отричам и не внушавам нищо. Вината за сегашното положение е на всички "Политици на прехода" - които според мен държат до един по един партиен билет от БКП в задния си джоб. За Вас може и да има разлика - Ваше прави и мнение. Пожелавам Ви хубав ден.
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom 63 Ако с тези 4 букви сте си позволили да се "обозначите" с доближаване до Канасувиги Крум, то за мен това е валидна наглост и безобразие, които дълбоко ме възмущават с кощунството си. Прекалено късно отрекохте, за да Ви повярвам. Не искам да имате мнение, което да съвпада с моето, а да имате свое мнение, не ми се спори с опорки. Аз не съм тррол. Никой не може да ме постави в тази категория, така че внушенията Ви са напразни.
62
2
 
0
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 59-60 - какво твърдите Вие за мен е без значение. Направил съм си труда да сложа четири букви за да се обознача, което за Вас не е валидно, така че - нормално е да се объркам с кого точно споря. Преди всичко, първо Вие се нахвърлихте върху мен с "Гербав Тролл". Нито съм "Гербав" нито съм "тролл". Имам си мнение и не е задължително да съвпада с Вашето. За Вас изглежда обаче, всеки който не Ви влиза в тона е "Гербав" "Тролл". С което сам се поставяте в тази категория. Ваш избор.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 61 Мораториумът само дава време на новата власт да вземе реално властта в ръцете си, понеже повечето агенции, комитети, комисии и т.н. са на подчинение на баце в момента.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom 56 Аз винаги съм на "Ви". Вие преминахте от "бе, опинец" на "Ви", гербав ***. Вече го написах - трябваше просто да отречете, а не - да увъртате :)
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom 53 Аз твърдя, че 1. Не отричате, че сте гербав тррол. 2. Непрекъснато ме обиждате. 3. За обикновен гражданин, на който му било все едно, твърде много нападате другите ко.му.няги и защитавате гербавите :) Не знам какви са сегашните и защо не сте направили партия, като само Вие нямате връзка с ко.му.ня.гите :)
58
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Сори,Ванка,но е време за пенсия.Не се напъвай излишно.
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази герберска калинка става много досадна и дразнеща. Повтаря казаното му от Пиар Севи Бойко. Толкова прос и нахален, с изтекъл мандат, Боко Чувалчето го държеше, за да го рекетира и да му изпълнява прищевките срещу оставане още на поста на огромната заплата за нищоправене.
56
4
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 51 - поне вече си говорим на "Ви" както се полага на цивилизовани хора. Не разбрах кое точно ме превърна в "тролл" - това, че мнението ми не е точно като Вашето? Подчертах в предишен коментар, че не симпатизирам на ГЕРБ и, че не одобрявам това което те не направиха - не вдигнаха реално доходите на хората, не създадоха електронно управление. Но настоявам, че причината за състоянието ни не е само в последните 12 години. Предходните 20 години без значение ли са?
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До50. 2019 година е била 11000 лева
54
1
 
4
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
20000 лева месечно + корупция от Булгаргаз+ корупция ЧЕЗ + корупция ЕОН и т.н.Иван Иванич е *** на *** Иван Костов.
53
2
 
5
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 43 - кои сме "ние" бе, опинец? Питам те като гражданин на който му е все тая кой точно клон на БКП управлява тея 30 години - било БСП, Ваньо Костов, Негово Величество, Станишев или ГЕРБ. Всички произхождат от майката хранителница БКП. Или ти твърдиш, че сегашните "нямат никаква връзка" с комунистите?
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя в прав текст си каза че е там само да подписва каквото му подадат, ами чао