ДАНС проверява 47 „златни паспорта“ по сигнал на МП

Има установени 5 случая със сериозни нарушения
8 яну 2022 10:46, Елка Василева
52
ДАНС проверява 47 „златни паспорта“ по сигнал на МП
Снимка: архив, БГНЕС

По сигнал на Министерството на правосъдието ДАНС е установила към този момент 5 случая със сериозни нарушения при получаване на българско гражданство срещу инвестиции. Проверката продължава.

Още по темата

Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова в предаването „Въпросите“ с Генка Шикерова по ТВ 1 на въпрос как ще коментира внесения сигнал от ДПС по процедурите за получаването на т. нар. „златни паспорти“.

Йорданова допълни, че ДПС са закъснели с реакцията си по темата, тъй като още през лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Стоилов е изпратил писмо до ДАНС за 47 случая, за които има съмнения за закононарушения. На практика това са повече от половината от всички процедури, приключили с указ за „златен паспорт“ от 2013 г., когато влиза в сила тази законова възможност у нас.  

„Това са случаи, при които е придобито българско гражданство срещу твърдения, че кандидатите са направили сериозни инвестиции в страната. Установяват се обаче много обезпокоителни данни. Например заявени са инвестиции в ценни книжа, които след това бързо променят собственика си. Засечена е и порочна система за прехвърляне на финансови средства“, каза Йорданова.

Тя припомни, че Министерството на правосъдието има изработен законопроект за отмяна на инвестиционното гражданство, който се очаква да бъде разгледан на следващото заседание на Министерския съвет.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много интересни са случаите за които Стоилов не е изпратил сигнал. На всички е ясно , че няма един свестен случай със златен паспорт.
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все си мислех, че по некадърен министър от Барни-белият хакер няма да се намери, но тази мома го конкурира стабилно. Чудя се Ристьо къде ли я намерил?
18
4
 
11
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Тази кокетка за работа ли е назначена, или за показ на зрителите? Преди много се говореше за "калинки". Тази е досущ калинка за издухване.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, Румяна Бъчварова кога ще бъде отзована от Израел, а? И за нея има въпроси.
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази г-ба сложена на този пост със срамно ниската подкрепа на едва 2% от българите да вземе да спре с де и ощ ите обиколки по телевизионни студия и да почне да работи малко.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не тях няма да ги закачат има около 950 зп от тях 140 има руснаци, други араби най малко 5 човека са дали пълномощно на съдията на ВСС Боян Новански да ги представлява , това са по съобщения на финансовото амер министерство , но без американци и др ес разбира се
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харабески са, сурнеха си 4apшaфитe тука за да купуват калашници и снаряди от Казанлък и Сопот... ...заради оборота явно са "златните паспорти"?
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тия със златните паспорти със сигурност ще да са някакви американци, французи, германци от загниващият запад.Нъл тъй ***?
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пу****е на Гешев да се държат достойно, защото не им плащам заплата с моите пари от данъци, за да пишат коментари в нет сайтове
11
5
 
7
 
! Отговори
Едно мнение до ДАНС преди 2 години
Бъчварова е купила от Израел пегасус и гешефтарите следят телефоните на хората. Моля да бъде отзована и вкарана в килия за разпит лицето Бъчварова, станало "случайно" посланик на Република България в Държавата Израел. Внимавайте какво пишете, до като не вкараме гешефтарите в затвора.
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тази по противност е на първо място, хем некомпетентна, хем със самочуствие
9
2
 
4
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Старите го правиха, преди тях го правиха и новите ще го правят. Гражданството, независимо от коя държава, трябва да се смята за привилегия, а не за даденост. Но това е ако страната ти се грижи за теб.
8
1
 
13
 
! Отговори
Passport Office преди 2 години
Когато разследват как руснаците в Поморие и с. Влас са получили паспортите си, тогава да подхванат другите, които се мотаят из Европа с БГ паспорти, а НЕ говорят български. Интерпол и Европол имат огромна колекция от подобни.
7
7
 
1
 
! Отговори
Тероризъм в България преди 2 години
ДАНС унищожават хора чрез сателит на ЦРУ, продават кодовете на Пернишки мафиоти! Невро-Електронен тероризъм- унищожават Българи !
6
1
 
11
 
! Отговори
Отменете преди 2 години
И 120 000 македонски паспорти за Западна Европа. Там е чудовищното престъпление.
5
2
 
11
 
! Отговори
Йосиф преди 2 години
Браво, трябва да се затегне контрола и тази корупция с Българското гражданство да изчезне.
4
10
 
4
 
! Отговори
Моля прочетете преди 2 години
Г-жо министър знаете ли, че МВР, ДАНС и Прокуратурата не разследват Пернишки терористи, а напротив подкрепят ги!
3
0
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
и колко от тези златни паспорти са на турски бизнесмени какво са построили туки колко работни места са открили
2
9
 
4
 
! Отговори
Жертва преди 2 години
Знаете ли, че от ДАНС изтезават хора по поръчка на политици като през комунизма от 60-те?
1
13
 
9
 
! Отговори
вижда се преди 2 години
ДАНС прикрива престъпниците от дпс и герб , вместо да ги разследва !!