Радев: Ще направим каквото е необходимо за децата на Украйна

Те ще могат да продължат образованието си в българските училища
10 мар 2022 15:11, Нели Христова
78
Радев: Ще направим каквото е необходимо за децата на Украйна
Снимка: БГНЕС

България ще окаже подкрепа на децата и семействата, търсещи спасение от военния конфликт в Украйна. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представителя на УНИЦЕФ за страната ни Кристина де Бройн. Двамата отбелязаха дългогодишното ползотворно партньорство и постигнатите добри резултати в процеса по деинституционализация на грижата за децата, както и по отношение на изграждането на услуги за ранно детско развитие в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава подчерта готовността на България да окаже хуманитарна помощ на бежанците от Украйна, като заедно с това създава възможност украинските деца да продължат образованието си в българските училища и детски градини, а техните възрастни близки да бъдат включени в пазара на труда у нас. Президентът изрази признателността си към българите, които отвориха домовете си за нашите сънародници от Украйна и за украинските граждани. „Убеден съм, че ще направим каквото е необходимо като държава и като народ, за да предложим добри условия за живот на децата от Украйна и техните родители“, посочи още Румен Радев.

Кристина де Бройн открои действията на УНИЦЕФ за оказване на подкрепа за децата в засегнатите от войната региони на Украйна, както и на евакуиращите се от конфликта семейства, жени и деца. По оценка на УНИЦЕФ около 1 000 000 деца са напуснали Украйна от началото на военните действия и организацията е готова да засили подкрепата си за държавите, към които се отправят бежанците.

По време на срещата беше обсъдено развитието на политиките за децата и семействата в България, защитата на правата на децата, както и ключовата роля на образованието за пълноценната интеграция на уязвимите деца. „Президентската институция ще продължи да подкрепя политиките за децата и младежите в неравностойно положение“, подчерта президентът Радев.

Кристина де Бройн отбеляза значението на новата Програма за партньорство между УНИЦЕФ и Правителството на Република България за периода 2023-2027г. По думите й в нея ще бъде поставен акцент върху ранното детско развитие и подкрепата на родителите, гарантиране правата на децата и тяхната закрила, социалното включване, както и пълноценното участие на децата и младежите за реализиране на техния потенциал и интеграцията им в обществото. Държавният глава подчерта усилията на институциите за установяване на върховенството на правото у нас, което ще промени коренно обществената среда, ще насърчи икономическия растеж и ще създаде много по-привлекателни условия за живот и развитие на младите българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
President buddy преди 2 години
Президентът гледа девствено.
58
0
 
5
 
! Отговори
Радев фигурант преди 2 години
В Гугъл пишат, че Радев е Фигурант, понеже Янев бил троянски кон на Русия.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да си мръдне и пръстчето господинът -др. Радев. Досега нищо добро не е направил от началото на войната за Украйна. Крие се ,като мишок.
56
1
 
5
 
! Отговори
Румба преди 2 години
да не те плеска кака митрофавновна? По-кротко с приказките, внимавай как стъпваш, че земята е на РЕШЕТО
55
0
 
6
 
! Отговори
Зелен ч Урап преди 2 години
Червени гАщник..... Жълта кНижка.... РР
54
3
 
3
 
! Отговори
Цикъл преди 2 години
До Мемфис... Ало , защо ЕС няма армия ?Защо НАТО не иска да помага на ЕС и Украйна ?Защо Зеленски не спазва ДОГОВОРИТЕ които е подписал с НАТО ,... със Русия ? Защо Зеленски не пуска гражданите на Украйна да се евакуират ?/?
53
0
 
6
 
! Отговори
брей ,бре !? преди 2 години
Дано да не е както направиха с децата в България , за майчинството , за детските над-Ебавки , за липсата на детските градини ,... ДАНО !!!
52
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Делян Пеевски е дал около 7 милиона лева дарения лични пари по време на пандемията , а ти, Зелен чорап какво даде ? Колкото си дал досега , толкова ще дадеш и на горките деца - по едни вмирасани зелени чорапи !
51
0
 
9
 
! Отговори
Свято ! преди 2 години
А Господ стои там горе и спокойно гледа как едно амебоидно като Зеления чорап управлява тази свещена земя !
50
1
 
7
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 2 години
Зеленият чорап наистина ще направи необходимото - ще раздаде на украинските деца по един чифт зелени чорапи- малко употребявани ! Знаем ! Той такива вече раздаде на целия български народ !
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за българските деца кога ще направиш каквото е необходимо или тях кучета ги яли,за тях капачки ще събираме,кампании ще правим? Как за чужденците се намират средства веднага?
48
1
 
13
 
! Отговори
ЛУКАНОВ =ЖАН=РАДЕВ преди 2 години
Благодарим им, че ги има.. Пожелаваме им вечен покой, за всички усилия, които положиха за нас..
47
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
защо ме изтрихте А ЗА ДЕЦАТА НА ДОНБАС ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
46
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за българските деца какво е необходимо г- н Радев?
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дразнещо е това! Вбесяващо! Аз искам на целия свят да помогнем и всички да живеем доволно и щастливо. Обаче това отношение "да се подмажем на чужденците" (разбирай ЕС, Украйна и пр.) е изключително дразнещо. Много български деца мизерстват, има бедни, има болни, лишени от лечение и тях никой не ги забелязва. Но сега ще се раздадем до последноо за украинските деца. Е, добре. Само с уговорката всичко, което правите за чуждите деца, да направите и за българските! Иначе не!
44
1
 
11
 
! Отговори
до 49 преди 2 години
*** в Ада и ти и цялата НКВД-КГБ комунистическа руско-"българска" гнилоч, която унищожи всичко свято и тук!!!
43
0
 
13
 
! Отговори
Соня преди 2 години
Абе тоя какво полезно е направил за България,за повече от 5 год.освен да руши? Само питам.Една къща се руши много бързо,но много трудно се строи .Няма нужда да веси нос,защото той е основния виновник за потъването на България и трябва да си понесе товара.Превратаджия!
42
8
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
А защо не направихте абсолютно нищо за децата на Русия и България, които от 2014 г. до днес са тероризирани, подлагани на геноцид и избивани от престъпната неонацистка хунта, управляваща Украйна??? Жалки лицемери!
41
2
 
7
 
! Отговори
К Зарков преди 2 години
Зелен чорап ти направи необходимото-вчера каза ,че не трябва да спираме да спонсорираме режимът на войната.
40
3
 
6
 
! Отговори
Петя преди 2 години
До 21 Защо не харесваш сега Радев?!Липсват ти юмрука,лъжите, омразата,интригите, агресията?!Виж си опростенческите критерии за политиците.Е няма да видиш озверелия Радев,защото Киро лъжеца е на власт благодарение на него.Съжалявам те колко си елементарен.Просто сеирджия!