Петков: България е с най-ниските цена на горивата в ЕС и те ще бъдат запазени

Нито един търговец да не си позволява прекомерни надценки, настояват от БПГА
Обновена: 19 апр 2022 18:40 | 19 апр 2022 18:07, Анисия Иванова
343
Петков: България е с най-ниските цена на горивата в ЕС и те ще бъдат запазени

Не сме доволни от цените на бензиностанциите, въпреки това ние сме с най-ниската цена в ЕС. Всеки един трябва да даде своето и когато говорим за маржове на печалбата трябва да са минимално пазарни, заяви премиерът Кирил Петков след среща с Българската петролна и газова асоциация.

"Всички знаем, че ако искаме цените да са най-добрите в Европа и да сме сигурни, че българските потребители ще понесат най-малък удар, когато пълнят резервоарите на своите автомобили -  въпреки покачването на цените на световните пазари, диалогът трябва да продължава. Трябва да имаме конструктивни общи действия. Да, пазарът е свободен, но това е криза, която трябва да преодолеем заедно”, каза Петков.

Той благодари на участниците в днешната среща. "Увериха ме, че българските потребители, въпреки по-високите цени, които са базирани на световните пазари, и фактът, че България е с най-ниските цени - тези цени ще бъдат запазени ниски. И при една намаляваща цена на горивата – това да бъде отразено на бенизностанциите в страната", подчерта министър-председателят.

Живодар Терзиев от Българската петрола и газова асоциация заяви, че периодът е тежък, както за потребителите, така и за търговците. "Но се обединихме около идеята, че нито един търговец не трябва да си позволява прекомерни надценки", посочи той.

По думите му никой на пазара за дизелово гориво и автомобилен бензин не се интересува от произхода на нефта, от който е произведен, пазарът се интересува от цената на крайния продукт.

Цените на горивата е задачата на общата ни дискусия, каза още премиерът. "Лично съм ангажиран, за да съм сигурен, че правим всичко по най-добрия начин. От сутрин до вечер се говори колко са високи цените, но не се говори как може да сме единствената страна в ЕС, на която на битовите потребители не им се качи цената на тока. Как е възможно 4 млрд. в помощ за бизнеса за ток и за бензиностанциите, за да се опитаме да смекчим удара. Днес изплащаме 70 лева на всички пенсионери, някак си се загубват тези съобщения", коментира Петков.

Въпреки високите цени, мисля, че потребителите ще могат да направят разликата между крайната цена и това, което правим като правителство да задържим цените най-ниски в Европа, добави премиерът.

Според Кирил Петков проверката е показала, че „Лукойл“ имат адекватна ценова политика, въпреки крайните цени, които виждаме.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
0
 
0
 
! Отговори
преди 2 години
Точно така е - от гледна точка на заплатите спрямо цената на горивото - България е с най-високите цени. Ако взимаш заплата 600 евро то литъра ти струва около 1.6 евро. В Полша например в момента дизела е 1.7 евро но средната заплата е около 860
261
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БГ е с най-ниските доходи и те ще бъдат запазени също ! А горивата са ни най-скъпите в Европа от гледна точка на покупателна способност на доходите !
260
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка за националния предател!
259
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дадоха 50% от парите, а останалите 50 ще се мотаят в комисии, проверки, обсъждания, гласувания, т.е. никога няма да ги видят пътните строители. Затова протестите ще стават все по-мащабни
258
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро просто забравя, че цените ва горивата в ЕС и в България не могат да се сравняват, защото имаме различен стандарт и покупателна способност. Що се отнася до дупките по пътищата, то те са от цяла година, не от 100 дни. От една година ГЕРБ не е във властта, но Киро просто и Василев са и то от април миналата година, в служебните правителства, когато спряха ремонтите и откраднаха парите от пътни строежи. С обяснението, че поръчките били незаконни, докато съдът твърди, че са законни.
257
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз говоря за едни марокански скакалци, налазиха и издава бюджета на държавата сега са наред банките ,а нашите спестявания вече се топят!
256
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев взимай си А ОТБОРА и тръгваме за МОСКВА! ТЕЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ Б...КЛУЦИ СЪСИПАХА ДЪРЖАВАТА! БРАВО НА СЪВЕТНИЦИТЕ НА РАДЕВ! НЕКАДЪРНИЦИ НАЗНАЧИХА НЕКАДЪРНИЦИ!
255
0
 
8
 
! Отговори
Бай оня преди 2 години
Тоя лъже по-бетер от борисов
254
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този явно е спал на мокри вестници
253
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минималната заплата трябва да е 1400лв! Всяко протакане е нож в гърба на българина!!!!
252
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, Кирчо ако цените трябва да отговарят на стандарта в България трябва да са два пъти по-евтини. Цените се формират на световните пазари и съответно брашно, захар, олио са с еднаква цена в целият свят. Е питам аз, защо един безделник в Англия взима 1500 паунда, а висшист в България със зор голям 1500лева. Висшистите в Англия взимат над 3000паунда, стартово!!! Вдигайте заплатите!!!
251
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е с най-ниския стандарт в ЕС. Така не може, да се сравнява. Българските заплати и пенсии не могат да се сравняват с тези в ЕС.
250
0
 
8
 
! Отговори
Фня с коня преди 2 години
Киро Киро събоди се в кой век живееш та съравняваш цените с Европа,ти си живял в Америка,за колко долара работеше на час,а Българския човек за колко работи,как да си зареди гориво,о о о даа,от пърите ра храна разбира се,цеде те народа,той е мълчалив и е свикнал да търпи
249
0
 
13
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
ИМА НАЧИН ДА СВИКНЕМ С ВИСОКИТЕ ЦЕНИ-ПРОСТО КИРО ДА ВДИГНЕ ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ
248
0
 
6
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
БАРОН МЮЛХАУЗЕН ПРОДЪЛЖВА НА ПРИНЦИПА-НЕ МЕ ГЛЕДАЙ ЧЕ НИЩО НЕ ПРАВЯ,А МЕ СЛУШАЙ КАКВО ТИ ГОВОРЯ/КАКТО И НИНОВА,И СВИЛЕНСКИИ Т.Н.
247
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При цена на барел (159л.) 100долара цените по бензиностанциите изобщо не отговарят на реалността!!!Направи минимална и средна заплата като в Германия и тогава ми обяснявай!!!И ходи яж пастите на жена си за 120лв. парчето!!!
246
0
 
10
 
! Отговори
Nqkoi преди 2 години
Важното е да се е снимал за спомен! Той друго не прави :D
245
0
 
12
 
! Отговори
До 280 преди 2 години
Как да му подготвят реч, като и те са неадекватни като него? Тя *** се има за много умна, ама и тя ги реди едни глупости и лъжи! Той лъже, тя маже и ето резултата, пълен провал!
244
0
 
8
 
! Отговори
Този като е преди 2 години
неграмотен,неинформиран и говори глупости(да не кажа,че съзнателно и умишлено лъже),къде е соляйчникът му *** да го коригира?Явява се този,пляска дивотиите си,а после идва лисицата *** да разясни какво пише в Гугъл и какво е имал предвид неграмотникът.Е,Гуглено,в Гугъл пише,че в много страни от Европа горивата са по-евтини от БГ.Например в Полша,Унгария,Малта от ЕС,Турция,РСМ и др.извън него.
243
0
 
13
 
! Отговори
??? преди 2 години
Т ъпако, а какви са заплатите у нас? Този юноша неграмотен, вече ме дразни много с глупостите, които плещи всеки ден!