Румен Радев: Да запазим цените на газа, рискът е чудовищна инфлация

В момента най-малко имаме нужда от нови избори
9 май 2022 09:49, Петя Славова
159

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В момента най-малко имаме нужда от нови избори", обяви пред журналисти държавният глава Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн на 9 май по случай отбелязването на 77 години от победата над нацизма.

"Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани от Втората световна война, към всички хиляди българи, взели участие в тази война и към хилядите наши жертви, допринесли с живота си за обединена Европа, в която живеем днес", допълни той.

Още по темата

Президентът коментира, че е крайно неуместно и нездравословно да се говори за България и да се поставят ултиматуми. Думите му бяха по повод изказването на външния министър на РСМ, който твърди, че до юни има вероятност за развитие на въпроса между страната ни и неговата.

"Натискът беше още по-голям миналата година, когато аз и служебното правителство удържахме и два поредни съвета за присъединяване. Този натиск може да се удържи с ясни български позиции, които отчитат не само българския интерес, но и истината", коментира държавният глава.

Президентът уточни, че в момента страната ни най-малко има полза от нови избори. "Българите са изморени от избори. Това е крайна мярка, но преди всичко стои българския интерес.", обяви той.

Радев коментира и руското енергийно ембарго: "Трябва да търсим решения, които да бъдат в наш интерес. За разлика от много други държави нашата зависимост от руски газ е голяма. За съжаление през годините не постигнахме диверсификация. Българите са най-бедни и енергийно най-бедни и това трябва да се отчита. Борбата е да се запазят същите цени на доставките", уточни той.

Според него рисковете са чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат. Това означава тежка икономическа и социална криза с последствия и за тези, които управляват в момента.

По въпроса за Северна Македония Румен Радев обясни още, че очаква правителството да осъзнава и да отстоява българския интерес.

Той коментира и напрежението в последно време между него и Корнелия Нинова.

"Госпожа Нинова се опитва да избегне подписа си под разрешетелните за износа на оръжие за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Тук не става въпрос за договори. Това са частни фирми. Важен е подписа между ведомствената комисия, с който се разрешава износа."

Очаквам правителството да има ясна представа как живеят българите, какво искат и да се вслушат техния глас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами Румене, неутралитетът спрямо агресора Русия до това води. До чудовищна инфлация! Нямаше как хем вълкът сит, хем агнето да е цяло! Нямаше как Русия да ни обяви за неприятелска държава (тоест враг иначе казано), и да се радваме на руски газ! Как си мислеше че ще стане това?Да бяхме пуснали руските самолети да си летят необезпокоявани над България, да слагаме венци и цветя на паметника на Червената Армия в София, да плюeм по Украйна ли?
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да спрем газта за битово потребление. Т.е. ще си греем водата с бойлер и зимата ще се топлим на ток и
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой твърди, че има решение за проблемите с цените на локално ниво е ЛЪЖЕЦ. България е част от много по-големи процеси и нито едно правителство или личност не може да промени това, цената на газа или олито. Само комунената още чакат някой ги оправя по тертип на бащицата, но света е вече друг и те нямат място в него.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИМПИЙЧМЪНТ, предател!
9
1
 
9
 
! Отговори
Taню преди 1 година
В момента най-малко имаме нужда от нови избори... Ама и ти си отвори крокодилската уста в услуга на краешникодателя по тях, нали?
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фигурантов, при кой започна инфлацията и фалита на България??? При твоите 2 служебни правителства, при избраните и наложени, с нарушение на Конституцията, министри, които спряха строежи и ремонти,започнаха с тегленето на заеми...с вдигнатия ти юмрук срещу държавността. Ти, Фигурантов си срам за България! Ти, Фигурантов ще останеш в историята като разрушител и разединител на българите. И, защо? Заради болните ти амбиции и алчност за пари и власт. проклет да си, Фигурантов!!!
7
5
 
12
 
! Отговори
пфф преди 1 година
няма такъв манипулатор!
6
15
 
14
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Радев ми беше симпатичен докато се репчеше на Бойко и шайката му. Но сега като целува *** на Путин, предизвиква само отвращение.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не повтаряме нищо.Няма общо с 1997. В момента е много различно.
4
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е много напрегнат.Карат му се за партията ПП и сега прави нова ,непробиваема ,изцяло подчинена на Путин.
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повтаряме 1997
2
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си мислих,че вече е отишъл в Москва.А той още тук.
1
14
 
21
 
! Отговори
клепоух фигурант преди 1 година
Матрьошката Радеф пак нагнетява социално напрежение