Решено: Минималната пенсия скача на 467 лева от 1 юли

ГЕРБ пита властта ще увеличава ли данъци, за да има пари
80
Решено: Минималната пенсия скача на 467 лева от 1 юли
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета за Държавното обществено осигуряване. Така от 1 юли минималната пенсия трябва да се покачи от 370 лв. на 467 лв. (ръст от 26.2%), а максималната - от 1 500 лв. на 2 000 лв. (увеличение от 33.3%).
Осъвременяване ще има на всички пенсии.

Още по темата
По време на дебата финансовият министър Асен Василев увери, че финансовата стабилност на страната е гарантирана.

"Общо пенсиите като процент от БВП са малко над 10%, а средно в Европа са 12,7%. Миналата година имахме същия дебат откъде ще дойдат парите за пенсиите и как ще фалира държавата, но те спокойно се вместиха в този бюджет, а сега има възможност и за допълнително увеличение и няма проблем с финансовата стабилност“, каза той в отговор на критиките на ГЕРБ, че властта вероятно ще увеличи данъците, за да има пари за пенсии.

Социалният министър Георги Гьоков коментира, че пенсионната система е силно увредена от лоши политически решения, вземани назад през годините.
 
Приетите промени в бюджета на ДОО предвиждат актуализация на пенсиите с 10% от 1 юли и вкарването в размера на пенсията на COVID добавката от 60 лева. В актуализиранатата сметка се залага увеличение на пенсиите в две стъпки – не само от 1 юли, но и от 1 октомври.

От 1 октомври се предвижда максималната пенсия да се повиши със 70% - от 2000 лв. на 3400 лв.

Париите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021 г., ще се преизчислят. За всяка година след отпускането на пенсията размерът й ще се осъвремени с процент, равен на ръста на средния осигурителен доход за страната или инфлацията за предходната година в зависимост от това кой показател е нараснал повече. Предвидено е, че когато преизчислената пенсия и размерът й към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсионерите ще получат по-високата и благоприятна за тях сума.

По време на дебата Искрен Арабджиев от ПП посочи, че актуализацията е изпитание на парламентаризма и отговорността на депутатите, защото с гласуването ще се разбере кой работи за българските граждани.

"Заварихме половината от пенсионерите на минимални пенсии, а ПП увеличи пенсиите с три пъти в сравнение с три правителства преди нас взети заедно", коментира той.

Илиана Жекова ГЕРБ обвини управляващите, че не изпълняват основния ангажимент, а именно да възстановят справедливостта в пенсионната реформа. Според нея актуализацията поставя в риск бъдещето функциониране на пенсионната система защото не се представя 3-годишен финансов план.

Освен това добавката от 60 лева не била справедлива, защото се давала на всички независимо от осигурителния им принос. Жекова попита откъде ще дойдат парите за скока на пенсиите.

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски й отговори, че пари има и те ще дойдат от спрените кражби.

Елисавета Белобрадова от ДБ пък каза, че инфлацията е световно събитие. „Всякакви интерпретации с корени в действията на управлението на България са неверни“, отсече тя.

Хасан Адемов от ДПС коментира, че без анализ и пенсионна реформа се предлага разход в размер на 1,4 млрд лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
18
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Ако Киро и Асен искат да сторят поне едно добро малко преди да си отидат е да увеличат ударно всички пенсии (особено малките), още минималната работна заплата с още 30% и заплатите на държавните служители с 30% ... Така всяка отиваща си власт в Румъния си отмъщаваше на следващата ... няма майтап така си вдигнаха заплатите в мамалигите
44
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли в държавата 240 човека, които да искат да оправят държавата без да окрадат половината ..
43
5
 
16
 
! Отговори
Му ха ха преди 1 година
За работещите усмивка от кире и олио на - 6 лв
42
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В първите 8 години на своята диктатура ББ замрази пенсиите и не ги увеличи - индексира дори с една стотинка. Затова пенсиониралите се преди, по това време и след това, са с най-мизерните пенсии в Европа и в света.
41
11
 
11
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Пенсиите в Гърция са в диапазона 600 - 800 евро както се полага на нормална държава с по скромни възможности. Ако България не беше налазена от калинки и пенсионерите сами знаеха какво искат трябваше да се направи уравняване на пенсиите в границите на мин 700 лева максимална 1000, всички доволни и така да се запази средна около 800, като се разпределя същия фонд. За жалост в България няма разбиране - политици некадърници , профсъюзи безсмислени и пенсионери зомби който не си разбират интереса ..
40
7
 
17
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 1 година
Пенсионер 38 лъже като стара ромка!Таван на пенсиите взимат не хора които са си внасяли осигуровки , а държавни служители , военни и пожарникари за които осигуровки е внасяла държавата , а те са внесли НУЛА лв.Лошото е че управляващи и парламент повтарят тия лъжовни мантри вече десетилетия!
39
10
 
11
 
! Отговори
Махнете тавана!!! преди 1 година
Кога ще взимаме реалните си Пенсии - 42 години в металургията , 2600 лева пенсия на база внесени осигуровки . Защо увеличават със закон , а не по формула , пенсии на хора с никакви осигуровки в НОИ ???Достойни Старини е термин за стар човек - Да си внасял пари в НОИ или да разчиташ на нещо друго ако не си . Въобще не ме интересуват тези Пенсионери с ниски Пенсии - аз съм плащал и си искам Сметката .
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гробарите са притеснени,че няма да могат да крадат парите от пенсиите
37
7
 
10
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
България се управлява от дилетанти от доста време . Минималната пенсия се увеличава 26% максималната 33% . АЛОООО! Тая разлика между мин и макс пенсия е което ни отличава от нормалните държави. Пенсия е социалната функция на държавата не се дава за заслуги а за да не изпадат никой зад борда в края на живота си и точно затова мин и макс са в много малък диапазон . Дори в сурово капиталистическа Америка мин е $1200 а маск е $1600. Ако искаш повече има частни пенсии - 401к .
36
18
 
6
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 1 година
Кога ще падне тавана на Пенсията ?Не е Справедливо цял Живот да Работиш от Сутрин до Вечер , да ти изчисли НОИ Пенсия в Размер 2500 лева , и накрая Квадратен - Таван . Хич не ми дреме за хора с пенсия 300-400 лева - няма такива - те не са работили един ден и не са внесли в НОИ 1 лев .За Критиците - Работил съм 40 години в Металургията - частна фирма - средна позиция .
35
3
 
15
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
Пенсионния фонд го откраднаха Бойко и Дянков още през 2011 г.
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
браво който е работил и се е осигурявал правилно да си получава реално ИЗРАБОТЕНАТА ПЕНСИЯ. ТОШКО МАРИОНЕТНИЧИ СИ КОЛКОТО СИ ЩЕШ...
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гербестите 10 години замразиха пенсиите и пенсионерите измряха Сегашните по ръст на пенсиите са несравнимо пред ГЕРБ.
32
6
 
6
 
! Отговори
МАФИЯ!!! преди 1 година
До ЧичоВСИЧКО ТУК Е ЧЕРВЕНА МАФИЯ!!!
31
6
 
6
 
! Отговори
не им вярвайте! преди 1 година
От комунисти всичко може да очаквата! - лъжа и измама! убийци....
30
3
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
През 1945 ни ограбиха и смачкаха дядовците,после бащите им през 89-90та,а сега и дечицата развързаха ръцете на мафията !Тъй наречената битка за правосъдна реформа си е чиста поръчка на организираната престъпност и истинската мафия!
29
0
 
8
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
Чакате ни да измрем дотогава! Кой жив-жив! Умрелия е чидна печалба!
28
1
 
10
 
! Отговори
Мет преди 1 година
Чак да скача, не виждаме. Влачене - може. Като видиш 2 хляба и 1 кг. сирене какво плащаме, е ясно какво сте направили. Да се чудиш на нашите БГ-пенсионери как преживяват с една пенсия.
27
1
 
5
 
! Отговори
с лява ръка дава преди 1 година
с дясна ръка взема!закъде бедз данъци?
26
1
 
14
 
! Отговори
рибока преди 1 година
На първо четене го приели,но на второ се не знае какво ще приемат.Дано поне сега второто не е обратното на първото чрез множество корекции..