Решено: Минималната пенсия скача на 467 лева от 1 юли

ГЕРБ пита властта ще увеличава ли данъци, за да има пари
80
Решено: Минималната пенсия скача на 467 лева от 1 юли
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета за Държавното обществено осигуряване. Така от 1 юли минималната пенсия трябва да се покачи от 370 лв. на 467 лв. (ръст от 26.2%), а максималната - от 1 500 лв. на 2 000 лв. (увеличение от 33.3%).
Осъвременяване ще има на всички пенсии.

Още по темата
По време на дебата финансовият министър Асен Василев увери, че финансовата стабилност на страната е гарантирана.

"Общо пенсиите като процент от БВП са малко над 10%, а средно в Европа са 12,7%. Миналата година имахме същия дебат откъде ще дойдат парите за пенсиите и как ще фалира държавата, но те спокойно се вместиха в този бюджет, а сега има възможност и за допълнително увеличение и няма проблем с финансовата стабилност“, каза той в отговор на критиките на ГЕРБ, че властта вероятно ще увеличи данъците, за да има пари за пенсии.

Социалният министър Георги Гьоков коментира, че пенсионната система е силно увредена от лоши политически решения, вземани назад през годините.
 
Приетите промени в бюджета на ДОО предвиждат актуализация на пенсиите с 10% от 1 юли и вкарването в размера на пенсията на COVID добавката от 60 лева. В актуализиранатата сметка се залага увеличение на пенсиите в две стъпки – не само от 1 юли, но и от 1 октомври.

От 1 октомври се предвижда максималната пенсия да се повиши със 70% - от 2000 лв. на 3400 лв.

Париите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021 г., ще се преизчислят. За всяка година след отпускането на пенсията размерът й ще се осъвремени с процент, равен на ръста на средния осигурителен доход за страната или инфлацията за предходната година в зависимост от това кой показател е нараснал повече. Предвидено е, че когато преизчислената пенсия и размерът й към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсионерите ще получат по-високата и благоприятна за тях сума.

По време на дебата Искрен Арабджиев от ПП посочи, че актуализацията е изпитание на парламентаризма и отговорността на депутатите, защото с гласуването ще се разбере кой работи за българските граждани.

"Заварихме половината от пенсионерите на минимални пенсии, а ПП увеличи пенсиите с три пъти в сравнение с три правителства преди нас взети заедно", коментира той.

Илиана Жекова ГЕРБ обвини управляващите, че не изпълняват основния ангажимент, а именно да възстановят справедливостта в пенсионната реформа. Според нея актуализацията поставя в риск бъдещето функциониране на пенсионната система защото не се представя 3-годишен финансов план.

Освен това добавката от 60 лева не била справедлива, защото се давала на всички независимо от осигурителния им принос. Жекова попита откъде ще дойдат парите за скока на пенсиите.

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски й отговори, че пари има и те ще дойдат от спрените кражби.

Елисавета Белобрадова от ДБ пък каза, че инфлацията е световно събитие. „Всякакви интерпретации с корени в действията на управлението на България са неверни“, отсече тя.

Хасан Адемов от ДПС коментира, че без анализ и пенсионна реформа се предлага разход в размер на 1,4 млрд лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
6
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Написали български Магнитски. От там ще плащат. Ще конфискуват цехове, фирми. Комунистите само това могат.Конфискация,приватизация и ликвидация.
24
3
 
15
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Вдигат ви цените с 200..и то през ден...и след дъжд качулка ви дават 50 и вие се кефите, че мислили за вас.....
23
5
 
15
 
! Отговори
Един преди 1 година
Те максимални пенции дават на бивши партийни номеклатикурчици,разни генерали,милиционери и друг подобен електорат лентяйствал цял живот!
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асенчо, къде са парите от пенсионен фонд? Защо ще плащаш пенсии с пари от спрени кражби? Ами от къде знаеш, че ще можеш да спреш кражбите, да конфискуваш парите и да платиш пенсиите? Никаква гаранция нямаш. Може два месеца да няма големи спрени кражби и тогава к'во правиш? От къде ще ги изкопаеш пенсиите? Хората са работили за жълти стотинки по 40г. Аз 1997г.получавах 96 747 лв., което се равняваше на 3щ.д. По-възрастните от мен бяха започнали на 132лв.заплата на вишист. Сега гладуват тези хора.
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИТН-ДПС-ГЕРБ не са съгласни с увеличението и гласуват против! Е защо така бе джанъм вие електорат над 60 годишни нямате ли ,нямате ли майки и бащи или си викате майната им !? Ууууу бре
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накрая политиката на щедри разходи за заплати и пенсии,спрямо приходите в държавният бюджет ще донесе вреди ,вместо ползи !
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяхме ги българомразците! България не е бедна държава. Преходът го платиха обикновените хора, а банда кръвопийци ограбиха труда на бабите и дядовците ни, на нашите родители. По-страшен от държавният монопол е частният монопол. По-страшно от уравниловката е грубият грабеж на труда на хората. Не сме забравили работещите бедни, и сега ги има. Пенсионерите са изработили своето. С парите им са плащани пенсиите на предишните пенсионери! Да се настройват хората един срещу друг, е престъпление! Срам!
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да обясни как максималната пенсия от 3400 лева я сметнаха така че да е равна на максималният осигурителен доход който също е 3400 лева?
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсиите трябва да се увеличат - факт, но максимална пенсия от 3400 лв. от 01.10.2022 при средна работна (предполагам брутна) заплата от 1,5-2К е абсурдна. Нека я вдигнат на 2000, след това да се погрижат икономиката да започне да работи така, че средната заплата да стане поне 3К и тогава да мислят за по-висока максимална пенсия.
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен това ми е трето увеличение за последната година. А преди това за 10 години имаше само две увеличения и то символични - единия път с 2%, а втория с 3%.
15
3
 
20
 
! Отговори
Борисчо преди 1 година
Да инфлация има в цяла Европа, но е в рамките на 7-8-10% и то реални. А тук официалната е 15 , а реалната 30
14
6
 
11
 
! Отговори
СТИГА преди 1 година
с тази минимална пенсия . Какво ще получат съвестно работилите пенсионери и осигурявали се за над 40 години труд??? Н И Щ О ! С 5 лева повече или колкото спряганата като хвалба МИНИМАЛНА давана на мързеливите ,дето са си стояли в къщите.
13
12
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Браво на Правителството. Мисли за възрастните хора. Не като Бойко Борисов, който за 12 години само 2 пъти увеличи пенсиите.
12
2
 
11
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
Минималната скача ,а с,,нормалната" не максималната какво става?
11
5
 
8
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 1 година
Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски й отговори, че пари има и те ще дойдат от спрените кражби. Такааа другарю Свиленски ,като има пари защо Вие бяхте против вдигането на минималната заплата!Другарю,приятелския ми съвет лично към Вас е не бъдете толкова арогантен!Когато се самозабравите не е ,ама никак не е хубаво...
10
5
 
6
 
! Отговори
МБАЛ Ковид Касапин преди 1 година
Значи още 40000 пенсионери гласят за ликвидиране в Ковид отделенията.
9
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако щете направете пенсиите 10000лв само не ми вдигайте таксите, защото в момента вземам по-малко пари от преди няколко месеца. Аз работя и съм беден, а двама пенсионери в момента вземат колкото моята заплата. Хайде сектир вече.
8
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При максимален осигурителен доход до миналата година 3000 лева а от април тая година 3400 лева от къде идва тая максимална пенсия от 3400 лева?
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Народното събрание сменят креслата в кошарата на министрите. От старите стърчат пирони, които вече успели да повредят немалко министерски мозъка.
6
5
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
От Чекмеджето.