Уби ли скандалният запис последната надежда за нов кабинет?

Вълна от реакции предизвика изтеклия запис от заседание на парламентарната група на "Демократична България"
23 юли 2022 07:10, Красимир Ангелов
278
Уби ли скандалният запис последната надежда за нов кабинет?
Снимка: БГНЕС

Вълна от реакции и коментари предизвика изтекъл запис от заседание на парламентарната група на "Демократична България" в иначе спокойния петъчен ден. Срещата е проведена в зала "Запад" на Народното събрание и е била записана и излъчена на сайта на парламента, тъй като микрофоните и камерите в залата са били забравени включени.

Заради излъченото лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов направи изявление, в което обяви, че партията му се оттегля от преговорите за кабинет. „Нямаме място в тези безсмислени лицемерни преговори, защото току-що Христо Иванов ги прекрати, ние правителство на лицемерието няма да правим, няма да го подкрепим и ще отидем на избори", заяви Трифонов.

Още по темата
С оттеглянето на ИТН от преговорите, мисията нов кабинет в рамките на 47-мото Народно събрание става все по-невъзможна. Дори с подкрепата на напусналите "Има такъв народ независими депутати", ПП, БСП и ДБ няма да могат да съберат 121 гласа, колкото са необходими за мнозинство. Така дори и да влезе за гласуване в пленарна зала, бъдещият проектокабинет не би събрал подкрепа.

От "Демократична България" публикуваха целия запис. Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов обяви по-рано, че целият запис ще бъдат публикуван, защото се превръща в пропаганден материал, от който се разпространяват откъси, извадени от контекста. Той призова всеки да се запознае с целия запис, да види, че става дума за абсолютно рутинна политическа среща на ПГ на ДБ. "Ние сме професионални политици и сме длъжни да обсъждаме всички аспекти на ситуацията, с всички възможни мотиви на играчите", обясни той.

От ГЕРБ пък призоваха президента Румен Радев да издаде указ за предсрочни парламентарни избори, ако в понеделник мандатът не бъде върнат с кандидат за премиер. От изтеклия запис става ясно, че мандатът умишлено се бави, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Противоконституционно е Корнелия Нинова и Христо Иванов да се произнасят за избори на 16 октомври, затова призовахме президента Румен Радев, ако в понеделник в 17:00 часа мандатът не бъде върнат, да издава указ за предсрочни избори, коментира тя.

От ДПС също се обявиха за прекратяване на преговорите. "Скандалният запис от заседание на парламентарната група на „Демократична България“ е поредното доказателство, че преговорите за съставяне на кабинет с третия мандат са абсолютен фарс", написа във Facebook лидерът на ДПС – Мустафа Карадайъ.

Премиерът в оставка Кирил Петков също направи коментар по темета. "Ако се отива на избори, този път ни трябва мнозинство, при което да не си задаваме въпроси дали ще има подкрепа за антикорупционни закони и политики за народа", написа той във Фейсбук.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Арабаджиев обяви в "Панорама" по  БНТ, че според него Слави Трифонов тласка държавата към нови избори. От разговора, който изтече днес, виждам трезва оценка на преговорите и къде има притеснителни моменти - така той коментира записа от заседанието на парламентарната група на „Демократична България“.

Лидерът на БСП  и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова заяви във Фейсбук, че от левицата ще се водят само от Конституцията и решенията на органите на партията.

"Сега всички ще се втурнат да предлагат, настояват, да тълкуват, да плашат с протести, „с кръв“. Искам да съм ясна. Няма да позволим никой да ни поставя условия, да ни изнудва или заплашва", посочи Нинова, която е вицепремиер в оставка в кабинета на Кирил Петков.

Президентът Румен Радев все още не е коментирал темата, но се очаква да стори това по-късно днес. От 10.00 часа държавният глава ще участва във възпоменателното поклонение по повод 80 години от разстрела на големия български поет Никола Вапцаров.

Отбелязването на годишнината ще се проведе на Мемориала "Гарнизонно стрелбище" в столицата. Президентът ще произнесе слово и ще отдаде почит пред лобното място на Никола Вапцаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От записа на ''ДБ''и изказването на Слави Трифонов аз разбрах,че всички от безсмислената четворка за съставяне на правителство искат назначението на Рашков за да го използват за БУХАЛКА против хората които не ги поддържат.Разрива между тях идва от това кой ще ползва повече БУХАЛКАТА и кой по-малко.Нищо друго не ги разделя. Народът е последната им грижа.
211
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Итн вън, никога повече в парламента. Безхаберници.
210
12
 
5
 
! Отговори
НАЙ-СКАНДАЛНОТО преди 1 година
НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ БЪЛГАРИЯ Е, ЧЕ ТОВА СТАДО КОЕТО Я ОБИТАВА НЯМА НИКАКВО НАМЕРЕНИЕ ДА СЕ ОГРАМОТИ И ПОУМНЕЕ, ТО ЗАВИСИ И ЩЕ ЗАВИСИ САМО ОТ МАНИПУЛАТОРИ (ГЕРБ,ДПС,ИТН,ВЪЗРАЖДАНЕ) КОИТО ЯСНО РАЗБИРАТ НЕГОВИЯ УМСТВЕН НЕДОСТАТЪК И СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ НЕГО ! РОБИ СТЕ И ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ РОБИ НА ПРОСТОТИЯТА ! В ЗАПИСА НЯМА НИЩО СКАНДАЛНО, ЩЕ ВИ ПОВТОРЯ СКАНДАЛНО Е ВАШАТА ПРОСТОТИЯ !
209
14
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Аз пък изслушах декларацията на мутрата чалгарска много внимателно и НИЩО не разбрах от това което се опитваше да сглоби като изречения, само разбрах едно, че никак, ама никак не е умен и явно всичките му предавания и пари са от мазненето му към мутрите от 90-те за което има стотици снимки и клипчета какъв подлизурко и мазен плъхок е !
208
3
 
15
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Излязоха платените бързо бързо се организираха НЯМА НИКАКВА ЛЪЖА ДИРЕКТНО ДБ СЕ САМОРАЗОБЛИЧИХА ДИРЕКТНО В РЕАЛНО ВРЕМЕ А ВИЕ ОЩЕ ДРАСКАЙТЕ ПЛАТЕНИТЕ АКО ИМА ОЩЕ ШАРАНИ ДА КЛЪВНАТ НО ПРАЗНИТЕ ПИСАНИЦИ СА ЕДНО А РЕАЛНОСТТА СЪВСЕМ ДРУГА В МАГАЗИНА НАПРИМЕР.
207
18
 
5
 
! Отговори
Всичко скандално преди 1 година
в този парламент произлиза ГЕРБ,ДПС,ИТН и Възраждане хайде бъдете реалисти, стига с това навеждане пред политически шайки, кое е по-важно за вас България и добрият живот който се опитват да ви предоставят истинските и почтени политици или манипулациите, измамите и кражбите на престъпните политически формации определени от НАРОДА като ОПГ-та ! Какво искате определете най-после да бъдете българи с разум или както светът ви разпознава като овце !
206
8
 
23
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Поздравявам Слави макар че никак не ми допада но излезе и смело разбута белите нулеваци а те направо в ступор треперят от безсилие че лъснаха истинските и лица Незабавни избори този парламент е нелегитимен видя се какво наистина правят избори оставка избори
205
30
 
9
 
! Отговори
Лъжа! преди 1 година
В записа няма нищо скандално, абсолютно нищо! Но за Сакатото учиндолско чудовище беше удобен повод, за да взриви сформирането на правителство, което щеше да е удар срещу мафията и мутрите, разбирай - срещу сарайско-банкянската престъпна шайка, която сакатото учиндолско чудовище отново перфектно обслужи! Не, новата ни история не помни по-голямо унижение за народа и държавата и по-голям позор от този, предизвикан от психично болния, отвратителен и гнусен чалгар! КОЙ ще гласува за един луд?
204
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с записа е е активно мероприятие на Герб но не чух нищо скандално Герб пак се изложиха но забавиха Рашков защото ги тресе от страх мафията пак спаси кожата ще видим докога
203
2
 
20
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Нищо Лъжливо не пиша 192 като вас белите лицемери от подмяната искат си бухалка пъпъ дб ясно е казано и за имитация и бавен на преговори за да могат още да задържат мандата да си назначава свои много важно да се види чуе огромното лицемерие на тези бели Мутри аз на ушите си вярвам и най вече на това което е сега неистово желание пенсионер комунистически следовател да го наредят че и правила специално за него творят е това ли е лъжа 192
202
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо скандално няма в тоя запис относно ИТН доверието е загубено и аз лично се притеснявах от това че ако направят пак коалиция точно посред зима може да бутнат правителството и да стане по лошо от това положение в което сме сега по добре е да има нови избори и да се приключи с това ИТН завинаги
201
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо скандално няма в записа. Много шум за нищо
200
2
 
2
 
! Отговори
до 220 преди 1 година
В реално време е по радио ДАРИК, от кога радиото имат екран, че си го ГЛЕДАЛ ?
199
4
 
18
 
! Отговори
Нормален преди 1 година
ЛайФа го гледах в реално време.Преди това обсъждаха Гемкорп в същата зала.Просто камерите не бяха изключени и чухме и видяхме какво си говориха ДБ.Да търсиш световна конспирация в тази ситуация, е леко казано наивно.
198
16
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не е истина колко заблудени са тук пишещите защитници на един самовлюбен, лицемерен и в много топли взаимоотношения с всички бандити от 90-те чалгарин Славчо, просто не е за вярване как никой от тях не умее да разсъждава, а чинно и покорно е заел поза "паркет" със задните си части към чалгарчето манипулатор ! Каква почтеност към измислен музикант и противен ръмжащ микрофонист ? Как един "сценарист" не се опита да му спре простотиите и това ако не е диктатура тогава какво е ?
197
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лъжливи,тедоучили,развратни,мафиотизирани,задкулисни,дрогирани..вън
196
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нормален "Да сме точни.Нито ги подслушват, нито ги записват.Течеше си на живо по Дарик." Няма как да си "точен" когато разпространяваш ОЧЕВИДНИ ЛЪЖИ. Лайвът си могъл да го гледаш В РЕАЛНО ВРЕМЕ. Това, което сега можеш да видиш е ЗАПИС. А ги "подслушват", защото НИКОЙ не е оторизиран да излъчва или записва ЗАКРИТО заседание на парламентарна група без нейното съгласие.
195
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предаването на Кардашияните гледах.
194
2
 
21
 
! Отговори
Нормален преди 1 година
Истината е , че се оср.ха.
193
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чувай уьо ""ако ще правите бухалка за изборите, нека поне да сме в коалицията, а не да ни свалите изборния резултат"!" Ц, не "казаха" това. ТОШКО ЙОРДАНОВ: "Ако КПКОНПИ ще е бухалка, НИЕ ИСКАМЕ ДА СМЕ В КОАЛИЦИЯТА, КОЯТО ТАЗИ БУХАЛКА ЩЕ Я УПРАВЛЯВА." Край на цитата. Край на ИТН.