Трайчо Трайков: Не е достатъчно да разчитаме само на "Газпром"

И при Студената война газовите доставки не са били въпрос, припомни той
5 авг 2022 11:38, Петя Славова
28
Трайчо Трайков: Не е достатъчно да разчитаме само на "Газпром"
Снимка: БГНЕС

Новият служебен кабинет начело с Гълъб Донев сложи като приоритет справянето с енергийната криза в страната. Като бранш енергетикатаникога не е била в по-добро състояние от своя собствена гледна точка. Причината е, че цените са високи и те произвеждат рекордни количества от стоката си, продават и на рекордни цени. Това обясни пред БНТ бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

По думите му, "когато хората говорят за проблеми в енергетиката, не говорят за проблеми на енергетиката, а за проблеми на клиентите на енергийните услуги". Целият проблем е в ненормалните цени на природния газ, които повлияха и цените на европейския енергиен сектор, тъй като в Европа доста голяма част от електроенергията се произвежда от газ. "В България обаче това не е така", подчерта той.

Още по темата

По отношение на "Газпром" правилният въпрос е кое би гарантирало нашата енергийна сигурност и отговорът е, че ако разчитаме само на "Газпром" това не е достатъчно. Трайков е категоричен, че не е лошо да разчитаме на газ от "Газпром" при добра цена, но приоритетът е да можем да се справим, ако той отсъства.

"Газпром" и Русия нарушиха едно десетилетно табу - дори в момент на най-остро политическо противопоставяне, да не се играе със спирането на газа.

Дори по време на Студената война газовите доставки не се поставяха под въпрос, припомни той и допълни, че сега това се използва като инструмент във войната. Затова приоритет номер едно трябва да бъде вкарването в експлоатация на газопровода Комотини - Стара Загора и добавянето на количества, които ще допълват това, което получаваме от Азербайджан.

Трайков се съгласи с предположението на енергийния министър от кабинета "Петков" - Александър Николов, че е възможно забавянето на интерконектора, тъй като следват процедури, които са в ръцете на държавни институции и местни власти.

Коментира проблемите при "Булгаргаз", като подчерта, че те традиционно се дължат на трудностите със събираемостта основно от "Топлофикация - София".

По отношение на втечнения газ Трайков заяви, че ако служебното правителство има желание да завърши сделките с танкерите до края на годината, то ще намери капацитет. "Задачата на управляващите, които познават детайлите по тази сделка е да преценят дали тя е изгодна или не."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: Трайчо ТрайковГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ау, колко е паметлив наш Трайчо (род. 1970 год) , още помни Студената война ,започнала през 1947 г. И говори в минало несвършено време , сякаш е бил там ! Браво , Трайчо , браво , Трайков , друго си е с такива яки аргументи ...
24
1
 
1
 
! Отговори
УМНИ БЪЛГАРИ преди 1 година
ПРЕДПРИЕМАЧИ ВНЕДРЯВАТ БРАУНОВ ГАЗ В ПРОИЗВОДСТВОТО, ОТКРИТИЕ НА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН ИЛИЯ ВЪЛКОВ
23
1
 
1
 
! Отговори
УМНИ БЪЛГАРИ преди 1 година
ПРЕДПРИЕМАЧИ ВНЕДРЯВАТ БРАУНОВ ГАЗ В ПРОИЗВОДСТВОТО, ОТКРИТИЕ НА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН ИЛИЯ ВЪЛКОВ
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Десетилетното табу Пиян ли си или слънчасъл .
21
0
 
7
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Глупаво е да не разчиташ на единствения голям доставчик и то оборудван с тръби до страната ти!Половин Европа си възстанови доставките , само нашите умници се правят на ощипани моми!
20
1
 
2
 
! Отговори
Ей, 18, преди 1 година
Кат ти измръзне гза тази зима и следващата като не свети друго ще пееш. Да не говорим, че Лукойл е руски, щи спрът кранчето на горивото. Такива ,,герои" кат тебе сме виждали и преди и от тскива страдат хората сега
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази евтина предателска под.лога ще е сред първите виснали, осъдени от Новия народен съд!
18
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже е задължително да не разчитаме на ГаZпром ! Рашляги мръсни !
17
1
 
10
 
! Отговори
Газификатор преди 1 година
Да, но Газпром е един от големите газови доставчици, а в България газ не достига и е скъп. Факт! Диверсификация не означава махане на най-големия доставчик, би трябвало да значи и други източници! Всичко останало е абсурдна политика!
16
8
 
1
 
! Отговори
Десетилетното табу преди 1 година
Се наруши от идването на власт в Русия на един човек с бандитски уклон.Знаете много добре кой е той.Цялата държава се превърна в парцелирана зона на отделни кланове и групировки,излъчващи олигарси,къпещи се в лукс и охолство докато обикновения руснак мизерствува.От известно време този президент си е въобразил,че може да прилага бандитските си методи и в междудържавните отношения и да използува газа като политическо оръжие.Няма да се получи,света не е Русия!
15
1
 
10
 
! Отговори
Тед преди 1 година
Странен партньор в лицето на Азербъйджан сме си избрали. От 30 години води военни действия с Армения. Когато географически държавата ти е разположена така, че да нямаш тези природни ресурси, от които се нуждаеш, гледаш да ги купиш възможно най-евтино. А най-евтин е руския газ. Нравится не нравится -терпи моя красивица!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трайчо всичко е вярно само името на фирмате не
13
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Даже зеленски иска да пренася повече газпромска газ през тръбопровода Дружба през Украйна. Факт.
12
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Разбира си, че не е достатъчно. Всеки нормален човек иска да има възможност да пазарува поне от три места, за да може да избере най-евтиното в определен момент. Руските суровини са сред най-евтините в ЕС и затова немците имаха печеливша експортноориентирана икономика десетилетия наред и строяха нови газапроводи. Факти.
11
1
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Трайчо е протеже на Иво Прокопиев и бе вкаран от Иво В КАБИНЕТА НА бОРИСОВ ПРЕДИ ГОДИНИ,А КАКТО ЗНАЕМ ,ЧЕ И ПП са спуснати от Иво Прокопиев,то естествено е ,че ще ги защитава.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1, пък евроГейците, като теб, без грам мозък в тиквата, не могат да схванат, че без газ на улицата отиват 250 к човека (1/4 от реално работещите хора в България) и икономиката на държавата потъва в небитието.Знаем, че за вас подчинението на американския господар е на първо място, но в случая е по-важен националния интерес.
9
3
 
7
 
! Отговори
Бенз., ама с ракети преди 1 година
От 2009 г. сайбиите на ЕС и тези на Украйна не престанаха да използват Газпром като боксова круша срещу Русия. Сега се правят на изненадани, че получават реципрочен отговор.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе пускайте обратно газпрома и да укритата да супат духата. Евтин ток щяха да ни дават - няма. Евтино зърно щяха да дават - няма. Дойдоха, починаха си 3 месеца за наша сметка и си тръгнаха. Ореваха орталъка да просят безплатно оръжие. А след тях и потоп... какво го вълнува българина дали укритата ще имат държава или не? И след като не го вълнува - защо да плаща?!?
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трайчо Мишока както винаги се ослушва, докато мине бурята. Чак тогава почва да мъдрува..
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На лошия танцьор топ.ките му пречат! Все намирате оправдания вместо да намерите изход.